loader-img
loader-img-2
بعدی
بعدی بازگشت
بعدی بازگشت

علم و دین در حیات معقول

ناشر موسسه تدوین و نشر آثار علامه جعفری

نویسنده محمدتقی جعفری

سال نشر : 1386

تعداد صفحات : 257

خرید پیامکی این محصول
جهت خرید پیامکی این محصول، کد محصول، نام و نام خانوادگی، آدرس و کد پستی خود را به شماره زیر ارسال نمایید: کد محصول : 279 10003022
160,000 تومان
افزودن به سبد سفارش

معرفی کتاب

«علم و دین در حیات معقول» تلاش عالمانه ای است برای درک درست و منطقی بستری که انسان از مسیر آن می تواند به هویت حقیقی خویش نائل شود. استاد جعفری در مباحث تاریخی این کتاب نقبی است بر پیشینه طلایی اسلامیان در قلمروهای متنوع دانش، کوشیده است از بیداری ای که از این تاریخ مشعشع حاصل می تواند شد، مسیر شرق گذر دانش های عمدتا غربی امروز را برای نسلی که جز امروز را نمیبیند نسبت به واقعیات و حقایقی که در دیروزی از دیروز های واقعی تاریخش روی داده، زنده کند.

یکی از تفکرات بسیار عمیق و شناخته شده علامه «محمدتقی جعفری» اندیشه ای است که آن را با عنوان «حیات معقول» ابراز داشته است. حیات معقول در نظام فکری این شخصیت، یک اندیشه مدام و جاری است که با تبیین های علمی و چندباره وی، از فرضیه عبور به جایگاه یک تئوری رسیده است.

طی این تئوری، وی می کوشد در مقام یک پویش گر، میان مرزهای انسان و جهان قرار گرفته و الگویی جدید برای یک نوع جهان نگری ریشه دار طراحی کند. به نظر می رسد، جدی ترین و واضح ترین مسئله ای که در کنه حیات ملحوظ است، ارتباط با هستی از یک سو و ارتباط با انسان از سوی دیگر است. در اصل حیات معقول می کوشد حیات را به عنوان شاخص هستی، در کنار عقل و فکر به عنوان شاخص انسان قرار دهد.

بنابراین، به سهولت می توان از حیات معقول به عنوان اندیشه و جریانی یاد کرد که در صدد ایجاد پیوند دوباره میان هستی و انسان از منظر حیات یابی، عقل محوری و عقلانیت باشد. چنین می نماید که چنین مدلی، هرگز نمی تواند بدون اندیشه های عمیق و تثبیت شده، حاصل بیاید و چنین نیز هست؛ زیرا حیات معقول از اندیشه های متأخر علامه محمدتقی جعفری محسوب می شود و با نظر به این که حیات معقول، نخستین بار در جلد دوم تفسیر نهج البلاغه مطرح شده، هرگز در تفسیر مثنوی حضور ندارد. بنابراین، فکرواره ای است که در دهه پنجم حیات وی صورت پذیرفته است. روشن است که این موضوع در ملاحظه مجموعی افکار یک متفکر می تواند اهمیتی خاص و معنادار داشته باشد.

از آن رو که حیات معقول، در ردیف تفکراتی است که علاوه بر جنبه های ذهنی، جنبه ای غیر ذهنی و عملی نیز دارد. حیات معقول که نوعی فراخوان معنوی و اخلاقی به فرایند عقلانیت بود، هم چنان فراخوانی می کند و حضور اخلاق و معنویت در متن عقلانیت را یادآوری می کند، آن جا که وقتی با آن همراه می شویم و کلمه به کلمه، سطر به سطر و صفحه به صفحه در جای آن پیش می رویم به جایی می رسیم که متفکر، به عنوان ناخدای این کشتی، از کشتی پیاده می شود، به ساحل می ایستد و به شن ها چشم می دوزد، تا مبادا حضور او در این کشتی، او را از حقیقت غافل کند و تا مبادا حیات معقول، هویت معنوی و اخلاقی خود را از دست بدهد و تا مبادا ... دردی دیگر بر دردهای بشری افزوده شود.

محمدتقی جعفری به هنگام نگارش دیدگاه های تکمیل کننده اش درباره فکر اختصاصی خود حیات معقول از استناد و منحصر کردن آن به خود، خودداری کرد و آن را فکری غیر شخصی و علمی ارزیابی کرد تا نشان دهد حیات معقول فکری در فکر نیست، بلکه فکری است برای ساختن و شدن.
علم و دین در حیات معقول با گرایش علم شناختی تاریخی ، شامل سه فصل است . بخش اول : علم در اسلام با جهت گیری حیات معقول . بخش دوم : علم و شناخت در آیات قرآن ، شامل ابعاد حمایتی اسلام و قرآن از جریان علم . بخش سوم این کتاب عبارت است از: گزارش تاریخی بسیار مختصری از علوم ریاضی ، فیزیک ، مکانیک ، نجوم و پزشکی در تمدن اسلامی .
از دیگر مزایای این کتاب می توان به فهرست نمونه ای از دانشمندان اسلامی در گیاه شناسی ، ریاضی ، نجوم ، فیزیولوژی ، معدن شناسی ، پزشکی ، جغرافی و... اشاره نمود.
کاربر گرامی توجه داشته باشید که این بخش صرفا جهت ارائه نظر شما در رابطه با همین مطلب در نظر گرفته شده است. در صورتی که در این رابطه سوالی دارید و یا نیازمند مشاوره هستید از طریق تماس تلفنی و یا بخش مشاوره اقدام نمایید.
نام و نام خانوادگی
پست الکترونیک
نظر
کد امنیتی
شما هم می توانید گزیده انتخابی خود از کتاب را ثبت کنید.
نام و نام خانوادگی
عنوان
برگزیده
کد امنیتی
محصولات مرتبط
اخبار مرتبط
بازدیدهای اخیر شما