140,000
تومان
10 ٪
126,000
تومان
افزودن به سبد خرید

درآمدی بر نظام سیاسی عدالت در اسلام

دسته بندی: انقلاب ها و ساختارهای سیاسی

ناشر: موسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی

نویسنده: علی اکبر علیخانی

سال نشر: 1388

تعداد صفحات: 312

فروش پیامکی این محصول
معرفی کتاب
مشخصات
نظرات کاربران
بریده های انتخابی شما

معرفی کتاب

کتاب درآمدی بر نظام سیاسی عدالت در اسلام، در دو فصل در قالب ده مقاله علمی در مورد نظام سیاسی عدالت در اسلام می باشد. فصل اول با عنوان چارچوب نظام سیاسی عدالت شامل پنج مقاله به شرح زیر می باشد.
مقاله اول با عنوان «عدالت توافقهی در اسلام»، ابتدا به نسبت عدالت و سیاست اشاره شده است سپس انواع عدالت مورد بحث قرار گرفته و سایر مباحث در ادامه مقاله به تبیین ابعاد مختلف دو نوع عدالت مبتنی بر حق و عدالت توافقی می پردازد. نویسنده در این مقاله سعی دارد با ارائه شمایی از چیستی عدالت توافقهی، و تبیین ابعاد مختلف آن، بحثی ارائه نماید که در عمل برای جامعه کارایی داشته باشد.
مقاله دوم با عنوان «نسبت حق، عدالت و رضایت عمومی در اندیشه امام علی(ع)»، تفسیر یک جمله از امام علی(ع) در نهج البلاغه است که سه مفهوم حق، عدالت و رضایت عمومی در آن به کار رفته است. در ابتدای مقاله، دو مفهوم حق و رضایت عمومی از دیدگاه حضرت علی(ع) به اجمال مورد اشاره قرار گرفته است. سپس بحث اصلی مقاله به تبیین نسبت بین حق و رضایت عمومی می پردازد و تحت شرایطی خاص و با حفظ شروطی، نادیده گرفتن بخشی از حق ها را به خاطر عدالت فراگیرتر و رضایت عمومی جایر می شمارد.
مقاله سوم کتاب درآمدی بر نظام سیاسی عدالت در اسلام با عنوان «عدالت سیاسی در نظریه مردم سالاری دینی»، نویسنده سعی دارد با انتخاب برداشتی خاص از نظریه مردم سالاری دینی و با اشاره به شاخص های مفهومی عدالت سیاسی، به نسبت سنجی شاخص های مذکور با آموزه های نظریه مردم سالاری دینی پرداخته شود.
مقاله چهارم با عنوان «عدالت، حکومت و مردم در اندیشه سیاسی اسلام»، مولف به دنبال این سئوال می باشد که اسلام چه رویکردی به عدالت سیاسی دارد و نقش و تقدم عدالت سیاسی در عدالت فراگیر چگونه می باشد؟
مقاله پنجم با عنوان «عدالت در روابط بین الملل از دیدگاه اسلام»، به بررسی و تبیین دیدگاه اسلام در خصوص جایگاه عدالت در کلان ترین سطح متصور در جوامع بشری یعنی در سطح دولت ـ ملت ها در عصر حاضر می پردازد.

کتاب درآمدی بر نظام سیاسی عدالت در اسلام، فصل دوم با عنوان «شبکه مفاهیم نظام سیاسی عدالت» با پنج مقاله به شرح زیر می باشد: مقاله اول با عنوان «نظریه امنیت عادلانه؛ رویکردی قرآنی»، مولف برای تبیین و بررسی موضوع مورد بحث خود ابتدا منطق روش شناختی قرآنی در این حوزه را مطرح کرده و سپس بر اساس آن نظریه پیشنهادی خود را در ارتباط با امنیت و عدالت ارائه می نماید.
مقاله دوم با عنوان «عدالت و خشونت در اندیشه سیاسی اسلام»، ارتباط و نسبت مفهومی عدالت و خشونت از سه منظر مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. ابتدا نسبت مفهومی عدالت و خشونت.

دوم رابطه پیشینی عدالت و خشونت و سوم رابطه پسینی عدالت و خشونت. مقاله سوم با عنوان «عدالت سیاسی و شورا»، نام دارد که هدف آن تبیین و بررسی تقارن، ارتباط و پیوستگی دو مفهوم مشورت سیاسی با عدالت سیاسی به شکل تطبیقی و از طریق توجه به مفاهیم بنیادین حوزه اندیشه سیاسی مانند انسان، اجتماع، عقل، سیاست و حکومت، قانون، مصلحت عمومی، آزادی و قدرت سیاسی است.
مقاله چهارم با عنوان «عدالت و اخلاق در اندیشه سیاسی اسلام»، سعی دارد تا نسبت دو مقوله اخلاق و عدالت با یکدیگر و تعاملاتی که در ارتباط با یکدیگر به ویژه در عرصه اجتماع دارند به طور مختصر مورد بحث قرار گیرد.
زمینه های مورد بحث در این مقاله، حوزه مفهومی اخلاق و عدالت، حکمت عملی، مشروعیت و الزام سیاسی و حوزه جهان بینی اسلام می باشد. مقاله پنجم با عنوان «عدالت و آزادی در اندیشه سیاسی اسلام»، سعی در تبیین نسبت عدالت و آزادی در اندیشه سیاسی اسلام دارد. لذا با بررسی بنیادهای نظری تعامل عدالت و آزادی، برخی از جلوه های تعامل این دو را در مواردی چون حاکمیت قانون الهی، نقد و انتقادپذیری، همیاری سیاسی و مشورت و رایزنی روشن می سازد.

اطلاعات کتاب

برای ارسال دیدگاه لازم است وارد شده یا ثبت‌نام کنید

ورود یا ثبت‌نام

برای ثبت بریده ای از کتاب لازم است وارد شده یا ثبت‌نام کنید

ورود یا ثبت‌نام