loader-img
loader-img-2
بعدی
بعدی بازگشت
بعدی بازگشت

نخبگان قدرت

چاپ تمام شده ؛ درصورت چاپ مجدد به من اطلاع بده notify me

معرفی کتاب

مؤلف مدارک لازم برای تحلیل عمیق خود از جامعه امریکایی معاصر را از منابع گوناگون فراهم آورده است: آمارهای اقتصادی، گزارش های سیاسی، مقاله های مطبوعاتی، مقاله هایی درباره زندگی روزمره، ستون شرح احوال در روزنامه ها؛ و از این بررسی وسیع اجتماعی ـ سیاسی تصویر جامعی از ساختار قدرت در ایالات متحده امریکا ترسیم کرده است –ساختاری که معرف مرحله پیشرفته ای از سرمایه داری است. این بررسی ظاهراً تجربی در واقعیت به شیوه ای اجرا شده است که داده عینی و خامی که همیشه مبدأ حرکت جامعه شناس است، زمینه ای را که بدان معنا می دهد آشکار سازد و برجسته سازی عوامل تاریخی، اجتماعی و سیاسی را که باعث پیدایش آن می شوند امکان پذیر کند. درستی اطلاعات و قوت استدلال هایی که براساس آنها صورت گرفته است، به تدریج این مطالعه را به الگویی برای مورخ جامعه و در عین حال، با توجه به اهمیتی که ایالات متحد در دنیای امروز دارد، به سندی بی نظیر برای شناخت آن مبدل کرده است.

در واقع جامعه سرمایه داری امریکایی، با متمرکز کردن قدرت حقیقی در دست های تعداد قلیلی شخصیت که در رأس «هرم منزلت اجتماعی» جا دارند و می توانند با انتخاب شان سرنوشت ملت را تعیین کنند، این «نخبگان قدرت» را تولید کرده است که میلز آنها را به عنوان وجودی اقتصادی، اجتماعی و روان شناختی تعریف می کند که از لحاظ «کیفی» از مجموع شهروندان «عادی» متفاوت است. این نخبگان، که از پشت پرده بر سه بخش عمده کشور، یعنی نهادهای اقتصادی، سیاسی و ارتش، نظارت دارند. نخبگان در واقع سکان تصمیم گیری های استراتژیک را در دست دارند و خاصه می توانند جنگ بیافرینند. میلز نشان می دهد که به سبب همین تمرکز لازم برای توسعه سرمایه داری، عملاً میان این سه بخش اساسی جامعه جداربندی وجود ندارد؛ به طوری که «وحدت منافع» نهایتاً در پس ساختار سیاسی ظاهری، به نوعی ارتش سازی عمومی انجامیده است. میلز می گوید: «اگر هنوز هم می توان ساختار نخبگان قدرت را با اصطلاحات اقتصادی تعریف کرد، باید آن را در وجود اقتصاد جنگی دائمی میان گروه های خصوصی نیرومند جستجو کنیم. در حال حاضر، سرمایه داری امریکایی اساساً یک سرمایه داری نظامی است.» در نتیجه، در جامعه عوام، آن طور که نخبگان سیاسی آن را در ایالات متحد امریکای امروز ساخته اند، آرمان های دموکراتیک و آزادی خواهی قرن نوزدهم در حال از دست دادن همه معنای ملموس خود است، و نه تنها دیگر هیچ کوششی برای ایجاد افکار عمومی بیدار و ناظر به عمل نمی آید، بلکه برعکس همه مساعی در راه «شست وشوی مغزها» به مدد فنون تبلیغاتی خرج می شود. شهروند امریکایی، که از آنچه به نام او در پشت پرده قدرت رقم می زنند دور نگاه داشته شده است، «اکنون به موجودی بیگانه از خود مبدل شده است، نه تنها در رابطه با ابزارهای کار و با محصول کار خود، بلکه در ارتباط با هرگونه امکان درک ساختار و فرایندهای تولید» شهروند امریکایی، که بدون عقیده داشتن به محافظه کاری محافظه کار است، گمان می کند که در چارچوب جامعه ای آزاد و نمونه تحول می یابد؛ در حالی که جز تقویت قدرتی نامرئی و فاقد مشروعیت، کاری از دستش برنمی آید.

این بررسی، که خطوط کلی سرمایه داری پیشرفته را ترسیم می کند، از صدور احکام ارزشی اجتناب می ورزد و هرگز لحن اعتراض آمیز ندارد. این مطالعه خشک و مستند فقط وضعیت دنیای امریکای شمالی را تحلیل می کند، اما چشم انداز بین المللی را که این وضعیت درون آن جا دارد را از نظر دور نمی دارد، و ارزش آن به عنوان الگو و هشداردهنده در همین است –ارزشی دو چندان متقاعدکننده، برای آنکه شهادت مردی است که بدون شائبه جبهه گیری خاص، تنها به نام حقایق برگرفته از مشاهده شرافتمندانه با روش علمی سخن می گوید.
کاربر گرامی توجه داشته باشید که این بخش صرفا جهت ارائه نظر شما در رابطه با همین مطلب در نظر گرفته شده است. در صورتی که در این رابطه سوالی دارید و یا نیازمند مشاوره هستید از طریق تماس تلفنی و یا بخش مشاوره اقدام نمایید.
نام و نام خانوادگی
پست الکترونیک
نظر
کد امنیتی
شما هم می توانید گزیده انتخابی خود از کتاب را ثبت کنید.
نام و نام خانوادگی
عنوان
برگزیده
کد امنیتی
محصولات مرتبط
اخبار مرتبط
بازدیدهای اخیر شما