loader-img
loader-img-2
بعدی
بعدی بازگشت
بعدی بازگشت

ماهنامه رسائل پیش شماره اول

سردبیر : رضا مصطفوی

ماهنامه حاضر، نخستین پیش شماره «ماهنامه رسائل؛ اندیشه حوزه علمیه عصر انقلاب اسلامی» می باشد که به بررسی رابطه حکومت و فرهنگ می پردازد.

ماهنامه رسائل دریچه ای برای پاسخ گویی جریان علمی حوزه های علمیه به مسائل سیاسی و اجتماعی است و از مطالب علمی طلاب و فضلای حوزه های علمیه استقبال می کند.

این ماهنامه با درک نیاز قطعی و فوری در حوزه های علمیه برای جلوگیری از سکولار شدن جریانات علمی حوزوی، مراحل قانونی اخذ مجوز را طی و آغاز به کار کرده است و در راستای معرفی حوزه تراز انقلاب اسلامی فعالیت می کند.

در جهان امروز، برای هر دین دار باذکاوت یا سیاستمدار زیرک، پرسش (امکان جدایی دین از سیاست)، موضوعیت نداشته و در شرایط جهان کنونی، سؤالی مهمل و بلاموضوع است که فقط در عالم وهم و خیال قابل بررسی است، سیاست و دولت همه عرصه های خصوصی و عمومی را درنوردیده و حیاط خلوتی برای خلوت، فردیت، دین شخصی باقی نگذارده اند. حال با این شرایط دو راه بیشتر متصور نیست: یا حذف کامل یکی؛ یا اتحاد عینی هر دو».

این ماهنامه در بخش مختلف با عناوینی همچون «سراج؛ گروه اخلاق و عرفان»، «برهان؛گروه فلسفه و کلام»، «صراط؛ گروه فقه حکومتی»، «عبرت؛ گروه سیره و تاریخ» و «تسنیم؛ گروه نهاد حوزه» تهیه و تنظیم شده است که هر بخش به صورت تخصصی عناوین موردنظر را مورد بررسی و واکاوی علمی قرار می دهد.

در بخش نخست ماهنامه رسائل با موضوعاتی همچون «تکلیفمان را با لفظ (فرهنگ) و (تربیت) روشن کنیم»، «در امر تربیت، دولت بی وظیفه نداریم»، «مداخله در فرایندها و مقدمات، نه در نتیجه!»، «وظیفه الهی؛ آنچه پیامبر را پیر کرد»، «معرفی کتاب (مسئولیت های اخلاقی حکومت دینی)»، «بی عدالتی، مهم ترین وسوسه و توجیه بی اخلاقی های جامعه»، «حکومت عرفانی پس از کسب معرفت راز هستی»، «معنویت، مسیری تازه یا پلی میان عرفان و اخلاق؟» و «گونه شناسی سیاسی فرهنگی عرفا» آشنا می شویم.

«رابطه فرهنگ و حکومت از دیدگاه آیت الله خامنه ای»، «رابطه فلسفه تولید ابزار و حکومت تمدن ساز»، «فلسفه، حکومت، فرهنگ؛ از چیستی تا ارتباط»، «مسئولیت فرهنگی حکومت در فلسفه سیاسی اسلامی»، «مناقشه بر سر جامعه شناسی، به تغییر کتب درسی دبیرستان کشیده شد»، «از انسان الهی تا خانواده اخلاقی و عرفانی، زیر سایه توحید دین و توحید»، «سیاست مهم ترین عامل تولید معرفت»، «حکومت دینی، ورود به عرصه فرهنگ است، نه فقط مدیریت اشک ها و لبخندها»، «احکام اسلامی متضمن احکام فرهنگی است»، «خطاب عالمانه، دعوت حکیمانه و ارتباط عاطفی»، «فرهنگ سازان، حاکمیت دارند» و «مداخله در ساحت فرهنگ از دولت های سکولار تا حکومت اسلامی» از موضوعات بخش دوم این ماهنامه به شمار می رود.

رابطه فرهنگ و حکومت از دیدگاه آیت الله خامنه ای عنوان یکی از موضوعات مطرح در این ماهنامه است که ذیل آن آمده است: «آیت الله خامنه ای به عنوان یکی از متفکرین معاصر دنیای اسلام، به یُمن حضور در حکومت دینی و مشاهده مشکلات و مسائل پیش رو، نقطه عطف متفکران سیاسی اجتماعی معاصر به حساب می آیند. ایشان فرهنگ را چنین تعریف می کند، فرهنگ، به معنای خاص آن، خاطرات، ذهنیات، اندیشه ها، ایمان ها، باورها، سنت ها، آداب و ذخیره های فکری و ذهنی را برای یک ملت شامل می شود. بنا بر این تعریف، فرهنگ دارای چند عنصر اساسی است: باورها و عقاید، ارزش ها، هنجارها، نمادها و صنایع فرهنگی هنری.

آیت الله خامنه ای با توجه به باورها و عقاید به سه مقوله بنیادهای فلسفی هستی شناختی، انسان شناختی و فرجام شناختی توجه کرده، هستی را مخلوق خداوند، انسان را صاحب عقل و اراده و سعادت را برای انسان و جوامع انسانی به عنوان غایت و هدف به حساب می آورند».

سومین بخش ماهنامه که با عنوان صراط مزین شده است دربردارنده موضوعاتی همچون «فهم موقعیت تاریخی ایران اسلامی و تولید فرهنگ»، «دولت مکلف است بستر انجام تکلیف را فراهم کند»، «حق مردم بر حاکمیت؛ آموزش، تأدیب، تعلیم»، «مرزبانی فرهنگی»، «تلازم فرهنگ با سیاست اسلامی»، «حسبه؛ خاستگاه تصدی فرهنگی و زمینه ساز حاکمیت سیاسی»، «حمله و دفاع در میدان رسانه» و «ماهیت امور خصوصی تغییر کرده است» است.

در بخش چهارم ماهنامه نیز موضوعاتی از قبیل «اقدامات و اصلاحات فرهنگی امیرمؤمنان»، «دیده بان بیدار»، «داعیه ما به عین داعیه کربلا است» و «علما و مجتهدین، اسباب واهمه سکنه اروپایی» به چشم می خورد و بخش پایانی ماهنامه نیز موضوعاتی همچون «مقابله فرهنگی، ابزار فرهنگی می خواهد»، «به هم تنیده، چون گوشت و استخوان»، «ژورنالیسم حوزوی از آغاز تاکنون»، «مکتب تشیع با تیراژ 15000 نسخه در سال 1338» و «بر عهده روحانیت» را مورد بررسی قرار داده است.

گفتنی است، این شماره از ماهنامه رسائل نخستین تلاش برای انتشار مجله ای است که می خواهد دریچه ای برای بازتاب اندیشه حوزه علمیه عصر انقلاب اسلامی باشد؛ عصری که امروز در غرب، ناگفته و نانوشته آن را «عصر امام خمینی رحمت الله علیه» می گویند. این که در این عصر دم مسیحایی حضرت روح الله چگونه بر پیکره دین، که در سرزمین های غربی و عربی رو به موت افتاده بود، جان دمید، خود حدیث مفصل است.

بستر حوزه های علمیه، پر است از طلاب و فضلایی که هم حرفی نو برای گفتن دارند و هم حرف های کهنه را بسیار خوب در قالبی نوین ارائه می کنند. این گوی و این میدان.... پاسخ گویی جریان علمی حوزه های علمیه، به مسائل اجتماعی و سیاسی، نیازمند رصد و چشم گشودن بر و سیاست از منظر عالمان دینی است، تا کانون گره ها را بشناسند و انبوه مسائل را پالایش و پیرایش کنند. رسائل مشتاقانه آماده پذیرش پیشنهادات مخاطبان است.

فهرست

در بخشی از این ماهنامه با عنوان افتتاح مطالبی از سردبیر ماهنامه آمده است که ذیل آن می خوانیم: دولت های مدرن، به حق، این حق را برای خود قائل اند که با توجه به امکانات جامعه، برای تنظیم جمعیت، در امر موالید و تولیدمثل دخالت و به گونه ای پیچ آن را باز و بسته کنند و با این وضعیت که اتاق خواب مردم هم از دخالت حکومت و سیاست مصون نیست، سایر ابعاد فرهنگی و اجتماعی چگونه می تواند مستقل از حکومت و سیاست باشد؟
  • تعداد صفحات
    244
  • تاریخ چاپ
    1394
  • سردبیر
  • وزن
    347
  • تاریخ ثبت اطلاعات
    دوشنبه 27 مهر 1394
  • شناسه
    34530
کاربر گرامی توجه داشته باشید که این بخش صرفا جهت ارائه نظر شما در رابطه با همین مطلب در نظر گرفته شده است. در صورتی که در این رابطه سوالی دارید و یا نیازمند مشاوره هستید از طریق تماس تلفنی و یا بخش مشاوره اقدام نمایید.
نام و نام خانوادگی
پست الکترونیک
نظر
کد امنیتی