loader-img
loader-img-2
بعدی
بعدی بازگشت
بعدی بازگشت

حزب ملیون به روایت اسناد

ناشر مرکز اسناد انقلاب اسلامی

نویسنده شهرام یوسفی فر

سال نشر : 1384

تعداد صفحات : 489

چاپ تمام شده ؛ درصورت چاپ مجدد به من اطلاع بده notify me

معرفی کتاب

سر آغاز آشنایی ایرانیان با فعالیت احزاب سیاسی به معنای جدید، مقارن با آشنایی آنان با سایر نهادها و ساختارهای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی مدرن غرب و تلاش های متعاقب، برای اخذ و استقرار این پدیده های سیاسی در جامعه ایران بود؛ اما تاریخ تجربه حزبی ایران، به دلایل مختلف از جمله ارتباط آن با حوزه قدرت سیاسی در تاریخ معاصر عرصه ای ناگشوده و به حاشیه رانده شده بود. وقوع انقلاب اسلامی در سال 1357 امکان مناسبی برای ورود به عرصه شناسایی و گاه بازشناسی برخی تجربه های روزگار پهلوی دوم را فراهم آورد. از جمله تجربه های سیاسی مهم دردوره پهلوی دوم، پدیده های موسوم به احزاب دولتی هستند که در بین آن ها حزب ملیون به عنوان اولین حزب دولتی در روزگار پس از کودتای 28مرداد، از اهمیت بسیاری برخوردار بوده است. حزبی که طبق اوامر ملوکانه، تاسیس و سپس مضمحل گردید.

زمینه های تشکیل حزب ملیون در سال 1336 شمسی و بر اساس میل و اراده محمدرضا پهلوی فراهم گردید و در زمستان 1337 حزب ملیون به صورت رسمی موجودیت یافت. دکتر منوچهر اقبال، نخست وزیر وقت، به عنوان رهبر حزب انتخاب گردید. از سال 1339 بدنبال ابطال انتخابات دوره بیستم مجلس شورای ملی و استعفای دکتر منوچهر اقبال از نخست وزیری، حزب ملیون در رکود فرو رفت و در سال 1343 حزب ایران نوین، جریان بدیل سیاسی، به جای آن حزب ظهور کرد. در این اثر ضمن گردآوری اسناد و مدارک مربوط به فعالیت های حزب ملیون از آرشیوهای مختلف، سعی شده است تا اطلاعات و داده های مرتب شده به صورت سیر تاریخی درباره فعالیت این حزب، از لابلای سطور مطبوعات آن ایام، استخراج و ارائه گردد.

در این کتاب ابتدا تاریخچه حزب ملیون بر اساس اسناد و مدارک، بویژه مطبوعات رسمی و حزبی از جمله روزنامه ملیون و صبح امروز ارگان حزب ملیون ارائه شده و در بخش دوم این کتاب نیز مهمترین اسناد مربوط به حزب ملیون تدوین شده است. هدف اصلی از این تلاش، آشناسازی نسل های اندیشمند امروز جامعه ایران با یکی از تجربه های تاریخی دوران پهلوی در عرصه فعالیت های سیاسی، با عنوان حزب ملیون بوده است. در کنار این هدف، ارائه توصیفی دقیق از تاریخچه و فعالیت های حزب ملیون، نیز مدنظر بوده است. خصوصا که درباره این حزب در بین منابع و مآخذ در دسترس و حتی در نزد اهل نظر، فقر اطلاعات و آگاهی های مستند بشدت به چشم می خورد. آگاهی از چگونگی تاسیس حزبی حکومتی و وابسته به دولت از یک سو و اطلاع از گوش به فرمان محض از محمدرضاپهلوی، هدف دیگر این اثر است. پواضح است که بخش عمده ای از تحقیق حاضر را اسنادی تشکیل می دهند که انتشار آنها زوایای تاریک و ناگشوده حزب ملیون را روشن می سازد.

عناوین فصول کتاب حزب ملیون به روایت اسناد: بخش اول: تاریخچه حزب ملیون؛ 1- روند شکل گیری حزب ملیون 2- رشد و گسترش حزب 3- دفاع از کیان نظام پهلوی 4- سقوط کابینه دکتر منوچهر اقبال و بحران در حزب 5- تلاش های دیر هنگام بخش دوم: اسناد و تصاویر مربوط به حزب ملیون
کاربر گرامی توجه داشته باشید که این بخش صرفا جهت ارائه نظر شما در رابطه با همین مطلب در نظر گرفته شده است. در صورتی که در این رابطه سوالی دارید و یا نیازمند مشاوره هستید از طریق تماس تلفنی و یا بخش مشاوره اقدام نمایید.
نام و نام خانوادگی
پست الکترونیک
نظر
کد امنیتی
شما هم می توانید گزیده انتخابی خود از کتاب را ثبت کنید.
نام و نام خانوادگی
عنوان
برگزیده
کد امنیتی
محصولات مرتبط
بازدیدهای اخیر شما