loader-img
loader-img-2
بعدی
بعدی بازگشت
بعدی بازگشت

اسرار فدک

تحلیل اعتقادی تاریخی ماجرای فدک،متن کامل خطابه حضرت زهرا(س) مقابله شده با 17 نسخه

ناشر دلیل ما

نویسنده محمدباقر انصاری | سید حسین رجایی

سال نشر : 1391

تعداد صفحات : 304

چاپ تمام شده ؛ درصورت چاپ مجدد به من اطلاع بده notify me

معرفی کتاب

پیشگفتار
بخش اول
فتح و اعطای فدک به فاطمه(ع)
بخش دوم
اقدامات امیرالمؤمنین و حضرت زهرا(ع) در مقابل غصب فدک
بخش سوم
اقدامات غاصبین پس از تثبیت غصب فدک
بخش چهارم
اسرار غصب فدک و دفاع از آن
بخش پنجم
تحلیل و خلاصه ای از خطابه حضرت زهرا(ع)
بخش ششم
درباره سند و متن و کتابشناسی و شعر فدک
بخش هفتم
متن عربی خطابه حضرت زهرا(ع)
بخش هشتم
ترجمه فارسی خطابه حضرت زهرا(س)
بخش نهم
پرونده باز فدک تا قیام

نخستین سؤالی که مسألة «فدک » در ذهن ها ایجاد می کند، آن است که چرا «غصب فدک » در میان غصب هایی که از حقوق اهل بیت (ع) : شده شاخص است و اهمیت آن در کدام نقطه نهفته است ؟ چرا امیرالمؤمنین وحضرت زهرا (س) این اندازه بر آن پافشاری کردند؟ چرا ائمة معصومین (ع): در فرصت های مناسب آن را نزدمردم مطرح می کردند و نام آن را زنده نگاه می داشتند؟
برای بدست آوردن علت یا علل اصلی مسأله ، مطالعة کامل و تحلیل همه جانبة تاریخ فدک از ابتدای فتح آن سرزمین تا پایان اقدامات غاصبین و نیز اقدامات امیرالمؤمنین و حضرت زهرا(س) در مقابل آنان ، بهترین راهگشاست و عمق فاجعه و ریشه های اصلی آن را روشن می کند.
در زمینة مسألة فدک نوشته های بسیاری تدوین شده تا این چراغِ راه ، همیشه روشن باشد و راهیان نور به راحتی طی طریق کنند. کتابهایی که در این زمینه نوشته شده اکثراً در یکی از دو جهت ذیل و یا هر دو جهت به صورت آمیخته تدوین شده است :
1. تاریخچة فدک .
2. خطابة حضرت زهرا (س).
گذشته از کتبی که قسمتی از آنها مربوط به مسئلة فدک است ، تعداد کتابهای مستقلی که در این زمینه تألیف شده و به دست ما رسیده حدود 250 عنوان کتاب است ، و هنوز جای گفتار بیشتر و تفسیر افزونتر دربارة غصب فدک و خطابة حضرت وجود دارد.
کتاب «اسرار فدک » بعنوان ادامة راه مدافعان همیشه بیدار فاطمه (س)، و با استفاده از نتایج زحماتشان که راهی به بلندای چهارده قرن پیموده است ، به دریای رحمت فاطمی تقدیم گردیده تا انجام وظیفه ای در پیشگاه آن امید دلها باشد.
هدف از این تألیف ، بیان ناگفته هایی از ماجرای فدک و عرضة کاملی از آن حکایت می باشد که در دو جهت ترسیم شده است :
اول : جمع بندی و تدوین یک صورت کامل از ماجرای فدک از ابتدای فتح آن سرزمین و بخشش آن از سوی پیامبر (ص) به حضرت زهرا (س) تا غصب آن ، و انگیزه های غاصبین و اقدامات متقابل امیرالمؤمنین و حضرت فاطمه (ع) در مقابله با آنان ، و نتیجة نهایی در ماجرای فدک .
برای این منظور جمع آوری کلیه متون مربوط به موضوع انجام شد و سپس با تطبیق و تلفیق و مقایسه وجمع بندی آنها مجموعه ای کامل که شامل همة مسایل مربوط به فدک است ، تنظیم گردید تا وقایع قبل و بعد ومقارن خطبه فاطمیّه (س) در جای خود قرار گرفته و کیفیت خطابه به خوبی ترسیم گردد.
دوم : تقدیم متن مقابله و تحقیق شدة کاملی از خطابة حضرت زهرا (س) که تاکنون انجام نشده است ، چرا که اکثرکتب فقط به یک روایت از کتاب احتجاج اکتفا کرده و احیاناً شواهدی از کتب دیگر آورده اند و مقابلة کامل باهمة نسخ تاکنون انجام نشده است .
با فحص دقیقی که انجام شد، خطبة حضرت در 15 مدرک مهم نقل شده است : دلائل الاءمامة ، الاحتجاج ،کشف الغمة ، شرح الاخبار، الکتاب المبین ، الشافی ، شرح نهج البلاغة ابن میثم ، الطرائف ، انوار الیقین ، منال الطالب ، بلاغات النساء، شرح نهج البلاغة ابن ابی الحدید، نثرالدر، التذکرة الحمدونیة ، الفاضل فی صفة الادب الکامل .
این منابع در دسترس است و اکثر آنها چاپ شده اند که با معرفی کامل در بخش ششم کتاب آمده است . متن خطابة حضرت زهرا (س) در این کتاب ـ که در حکم 15 نسخه اند ـ با یکدیگر مقابله گردیده و طی مراحلی که درفصل ششم بیان شده تلفیق گشته ، و متن کامل عیار و منقّح آماده و به خواننده ارجمند تقدیم شده است .همچنین ترجمة کاملی نیز از خطبه انجام پذیرفته است . این جمع بندی نسخه ها سبب شد تا بسیاری ازافتادگی ها و نارسائیهای عبارات که در اثر نسخه برداریهای چهارده قرن بوقوع پیوسته برطرف شود و قطعه های بسیار مهمی که از تسلسل ماجرا حذف شده بود، به جای خود باز گردد.
با در نظر گرفتن این دو هدف ، کتاب «اسرار فدک » در 9 بخش تنظیم شده است :
بخش اول :آغاز مسألة فدک را مطرح کرده و فتح آن پس از خیبر تا بخشش آن از سوی پیامبر(ص) و به امر پروردگار به حضرت زهرا (س) و تصرف آنحضرت و استفادة چهار سالة فقرا از جود و بخشش بیکران آن حضرت را بیان داشته ، تا آنجا که غاصبین اقدام به غصب آن نمودند ...
بخش دوم : بیانگر اقدامات امیرالمؤمنین و حضرت زهرا (ع) در مقابله با غاصبان است تا با روشن شدن ابعاد مختلف این ظلم معلوم شود که به سادگی نمی توان از کنار آن گذشت ، چرا که امیرالمؤمنین و حضرت زهرا (ع)می توانستند بی تفاوت باشند ولی مقابله کردند و تا آخرین قدم ایستادند.
بخش سوم : گویای اقدامات عجیبی است که غاصبین پس از تثبیت غصب فدک به آن دست یازیدند، و با عملکرد خودیک باره پرده از ابهامات امر برداشتند و مسأله برای همگان روشن شد.
بخش چهارم : زمینة مسأله و ریشه یابی در اعماق عقیدتی ـ اجتماعی موضوع مطرح شده است ، تا خواننده قبل از مطالعة اصل ماجرا، بینش و زمینة فکری لازم برای تحلیل مسأله را داشته باشد.
بخش پنجم :ترسیم و تحلیلی از خطابة حضرت زهرا (س) در مسجد پیامبر (ص) به ضمیمة خلاصه ای از آن است ، که آمادگی لازم را برای مطالعة متن عربی و ترجمة فارسی آن ایجاد می کند.
بخش ششم : مربوط به سند و متن خطابة حضرت زهرا(س) و بیان کار انجام شده در این کتاب است . کتابشناسی مفصلی نیز دربارة فدک و خطابة حضرت تقدیم شده ، تا راهگشای محققان باشد.
بخش هفتم : کتاب متن کامل و مقابله شدة خطابة حضرت زهرا(س) است و در پاورقی ها اختلاف نسخه ها و توضیحات لازم برای تبیین متن آمده است .
بخش هشتم : ترجمة فارسی خطابة حضرت است و در پی نوشته ها برخی اختلافات نسخه ها ذکر شده است .
در آخرین قسمت کتاب بخشی به عنوان «پروندة باز فدک » مطرح شده و طی آن سندیّت علمی و اجتماعی فدک برای شیعه و عاقبت غاصبین آن ، و آنچه آینده های فدک را ترسیم کرده ، تبیین گردیده است .
کاربر گرامی توجه داشته باشید که این بخش صرفا جهت ارائه نظر شما در رابطه با همین مطلب در نظر گرفته شده است. در صورتی که در این رابطه سوالی دارید و یا نیازمند مشاوره هستید از طریق تماس تلفنی و یا بخش مشاوره اقدام نمایید.
نام و نام خانوادگی
پست الکترونیک
نظر
کد امنیتی
نظرات

سهیلا تقوی

کتاب فوق العاااااااده ای هست پیشنهاد میکنم حتما تهیه کنید

10 دی 1399

شما هم می توانید گزیده انتخابی خود از کتاب را ثبت کنید.
نام و نام خانوادگی
عنوان
برگزیده
کد امنیتی
محصولات مرتبط
بازدیدهای اخیر شما