loader-img
loader-img-2
بعدی
بعدی بازگشت
بعدی بازگشت

اخلاق حرفه ای (نگارش نو)

ناشر مجنون

نویسنده احد فرامرز قراملکی

ویراستار مریم گنجی

تصویرگر بهزاد باشو

سال نشر : 1398

تعداد صفحات : 364

خرید پیامکی این محصول
جهت خرید پیامکی این محصول، کد محصول، نام و نام خانوادگی، آدرس و کد پستی خود را به شماره زیر ارسال نمایید: کد محصول : 50895 10003022
احتمال تاخیر در تهیه
85,000 تومان
افزودن به سبد سفارش

معرفی کتاب

در کتاب حاضر، بخش نخست به نقش راهبردی اخلاق حرفه ای در موفقیت سازمان می پردازد. در این بخش پرسش از چرایی اخلاق حرفه ای در کسب و کار، علت نیازمندی سازمانها به اخلاق حرفه ای، گریزناپذیری اخلاق در حرفه، جایگاه اخلاق در حیات سازمانی، سهم اخلاق حرفه ای در موفقیت سازمانی و نقش سرنوشت ساز اخلاق در آینده بنگاه مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

بخش دوم تحت عنوان «چیستی اخلاق حرفه ای» است و شامل دو فصل «مفهوم اخلاق حرفه ای در کسب و کار» و «اخلاق حرفه ای به منزله دانش» می باشد.

بخش سوم کتاب اخلاق حرفه ای با عنوان «مسئولیتهای اخلاقی سازمان» است.

وقتی می گوییم بنگاه مسئولیت دارد، این مسئولیت دقیقاً بر دوش چه کسانی است و بنگاه در قبال چه کسانی دارای تعهد اخلاقی است و این تعهدات دقیقاً چه مواردی است؟ آیا تعهدات گوناگون اخلاقی بنگاه دارای درجه اهمیت یکسان هستند و یا مسئولیت بنگاه نسبت به امری در اولویت و اهمیت بیشتری است؟ پاسخ به این سوالات در این بخش مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

«تشخیص و حل مسائل اخلاقی در حرفه» چهارمین بخش از کتاب اخلاق حرفه ای است. در این بخش مسائل و معضلات اخلاقی بنگاه مورد تأمل قرار گرفته است. شناخت تمایز مسائل اخلاقی بنگاه از سایر مسائل در ساختار، ویژگیهای معرفتی و نیز شیوه های تشخیص و راههای حل، رهاورد این مباحث است.

بخش پایانی این کتاب، با عنوان «آرمان، اهداف و روشهای ترویج اخلاق در سازمان» بوده که شامل سه فصل است. جستجو از بنیانی که اخلاق را بتوان بر آن استوار ساخت از محوری ترین تأملات فلسفی بشر است زیرا به تعبیر رابینسون و گارات، سراسیمگی اخلاقی همیشه وجود داشته است. نویسنده در فصل دهم، به بیان خاستگاه مسئله اخلاق در کسب و کار پرداخته و نظامهای اخلاقی در کسب و کار را مورد تحلیل قرار می دهد.

موفقیت، آرمان فعالیت های همه مردم است. کیست که در پی موفقیت نکوشد؟ تصویرهای مختلف از مصداق موفقیت و همچنین اختلاف نظر در افق موفقیت داریم. کسی موفقیت معطوف به حال را جستجو می کند و دیگری در پی موفقیت معطوف به آینده است. علی رغم این تفاوت ها همه خواهان موفقیت هستیم و با دستیابی به آن به جشن و سرور می نشینیم و با تجربه شکست غمناک می گردیم. موفقیت طلبی معنابخش و حرکت آفرین در زندگی شخصی، شغلی، سازمانی و ملی است.
موفقیت معطوف به آینده فرد یا سازمان، در محیط و تعامل با آن حاصل می شود. و لذا در گرو ارتباط آسان و درست محیط با فرد و یا سازمان است. پیش بینی پذیری خصلتی است که فرد یا سازمان برخوردار از آن به اعتمادآفرینی چهار وجهی(اصیل، ژرف، فراگیر و پایدار) دست می یابد.چنین اعتمادی رابطه محیط را تسهیل و تصحیح می کند. مراد از پیش بینی پذیری این نیست که سازمان بتواند محیط و حوادث آن را پیش بینی کند بلکه مراد قابل پیش بینی بودن سازمان به وسیله محیط است.بنابراین، پیش بینی پذیری به لحاظ مفهومی با مسئولیت پذیری اخلاقی همبستگی دارد: هر که او مسئولیت پذیرتر، پیش بینی پذیرتر. مسئولیت پذیری نسبتی بین دو امر است و به تبع تنوع این امر، مسئولیت پذیری هم متنوع می گردد. برحسب هریک از انواع مسئولیت پذیری، اخلاق شخصی، اخلاق کار، اخلاق سازمان، اخلاق ملی و اخلاق جهانی و.... تحقق می یابد. اخلاق شخصی، ملی و جانی موضوع نوشتار حاضر نیستند.
کاربر گرامی توجه داشته باشید که این بخش صرفا جهت ارائه نظر شما در رابطه با همین مطلب در نظر گرفته شده است. در صورتی که در این رابطه سوالی دارید و یا نیازمند مشاوره هستید از طریق تماس تلفنی و یا بخش مشاوره اقدام نمایید.
نام و نام خانوادگی
پست الکترونیک
نظر
کد امنیتی
شما هم می توانید گزیده انتخابی خود از کتاب را ثبت کنید.
نام و نام خانوادگی
عنوان
برگزیده
کد امنیتی
محصولات مرتبط
بازدیدهای اخیر شما