loader-img
loader-img-2
بعدی
بعدی بازگشت
بعدی بازگشت

تاریخ پهلوی 17: پسر خوب واشنگتن: نگاهی به رفتار و کارنامه سیاسی اردشیر زاهدی

چاپ تمام شده ؛ درصورت چاپ مجدد به من اطلاع بده notify me

معرفی کتاب

این کتاب نگاهی به رفتار و کارنامه سیاسی اردشیر زاهدی، این رجل سیاسی فاسد رژیم پهلوی دارد.
اردشیر زاهدی، پسر فضل الله زاهدی، در مهرماه 1307 در تهران به دنیا آمد. او پس از تحصیلات ابتدایی در تهران و اصفهان، تحصیلات متوسطه را در سال 1325 در دبیرستان اسلامیه بیروت به پایان برد و راهی آمریکا شد. وی در سال 1328 گواهی نامه کشاورزی را از کالج کشاورزی ایالت "یوتا " آمریکا دریافت داشت. مدرک تحصلی اردشیر توسط وزارت فرهنگ وقت به عنوان "معادل لیسانس " ارزیابی شده است. اردشیر که احتمالاً از سال های تحصیل در بیروت با کرمیت روزولت آشنایی یافت و با سرویس اطلاعاتی نوپای آمریکا در ارتباط قرار گرفت، در بازگشتبه ایران دارای روابط دوستانه با آمریکاییان مقیم تهران بود. او در اردیبهشت 1331 به همراه مرتضی امیرارجمند (کارشناس ساختمان های روستایی) به استخدام وزارت کشاورزی درآمد و در پست معاونت و خزانه داری "کمیسیون مشترک ایران و آمریکا برای بهبود امور روستایی " (اصل 4 ترومن) قرار گرفت. اسناد موجود از روابط بسیار نزدیک اردشیر زاهدی با ویلیام وارن، رئیس "اصل 4 ترومن "، خبر می دهد. طبق این اسناد، اردشیر زاهدی ظاهراً در اسفند 1331 از طرف وزارت کشاورزی به مدت یک سال برای آموزش به آمریکا اعزام شد. خاطرات کرمیت روزولت حضور فعال اردشیر زاهدی را، با نام مستعار "مصطفی " و "ویسی "، در جریان عملیات کودتا در تهران نشان می دهد و مشخص می سازد که مأموریت آمریکایی زاهدی پوششی برای استتار حضور وی در تهران و مشارکت در عملیات "سیا " بوده است. اردشیر زاهدی به خاطر نقش فعال در کودتا به دریافت نشان درجه یک رستاخیز نائل شد و در 3 آبان 1332 آجودان کشوری شاه گردید.
اردشیر زاهدی در سال های صدارت پدرش در کنار او بود، معهذا با برکناری فضل الله زاهدی، اردشیر با حمایت سرویس اطلاعاتی آمریکا در تهران ماند و شاه در سال 1335 دخترش، شهناز، را به نامزدی او درآورد. اردشیر در آبان 1336 با شهناز پهلوی ازدواج کرد. این ازدواج در سال 1343 به متارکه انجامید. محمدرضا پهلوی در سال 1338 اردشیر زاهدی را به عنوان نماینده خود برای تماس با دانشجویان ایرانی در اروپا اعزام داشت.

در دولت اسدالله علم، اردشیر زاهدی در شهریور 1341 به عنوان سفیر کبیر ایران عازم لندن شد و تا آذر 1345 در این سمت بود. وی در بهمن ماه 1345 در دولت امیرعباس هویدا وزیر امور خارجه گردید. اسناد ساواک نشان می دهد که در سال های 1346 ـ 1348 اردشیر زاهدی به شدت در تلاش برای احراز پست نخست وزیری بوده است:

سال های وزارت اردشیر زاهدی (بهمن 1345 ـ شهریور 1350) یکی از بدنام ترین دوران های تاریخ وزارت امور خارجه می باشد. اردشیر زاهدی تا زمان دولت شاپور بختیار سفیر ایران در آمریکا بود و در دی ماه 1357 از این سمت برکنار شد.
کاربر گرامی توجه داشته باشید که این بخش صرفا جهت ارائه نظر شما در رابطه با همین مطلب در نظر گرفته شده است. در صورتی که در این رابطه سوالی دارید و یا نیازمند مشاوره هستید از طریق تماس تلفنی و یا بخش مشاوره اقدام نمایید.
نام و نام خانوادگی
پست الکترونیک
نظر
کد امنیتی
شما هم می توانید گزیده انتخابی خود از کتاب را ثبت کنید.
نام و نام خانوادگی
عنوان
برگزیده
کد امنیتی
محصولات مرتبط
اخبار مرتبط
بازدیدهای اخیر شما