loader-img
loader-img-2
بعدی
بعدی بازگشت
بعدی بازگشت

تحلیل گفتمان

خرید پیامکی این محصول
جهت خرید پیامکی این محصول، کد محصول، نام و نام خانوادگی، آدرس و کد پستی خود را به شماره زیر ارسال نمایید: کد محصول : 79373 10003022
احتمال تاخیر در تهیه
270,000 تومان
افزودن به سبد سفارش

معرفی کتاب

جانستون در این کتاب به انواعی از رویکردها به گفتمان توجه داشته است. از جمله: تحلیل گفتمان انتقادی، تحلیل گفتگو، جامعه‌ شناسی تعاملی و تنوع‌ گرا، زبان‌ شناسی پیکره‌ ای و دیگر شیوه‌ های کیفی و کمّی. ویژگی دیگر این کتاب، توصیف‌ های مفصل نتایج پژوهش تحلیل‌گران گفتمان است.

در فصل اول با عنوان مقدمه، ابتدا تحلیل گفتمان با نگاهی جامع به مفهوم گفتمان و تحلیل تعریف شده و پس از آن، بعضی کاربردهای تحلیل گفتمان توضیح داده شده است. در پایان نیز بررسی شده که تحلیل‌گران گفتمان چه داده‌هایی را برای تحلیل گفتمان به کار می‌برند.

فصل دوم دربارۀ ارتباط گفتمان و دنیا و تأثیر متقابل آنها بر هم و به عبارتی روشن‌تر دربارۀ ارتباط بین زبان و اندیشه، زبان و فرهنگ، و گفتمان و جامعه از جهات مختلف است؛ از جمله تأثیر دسته‌بندی‌های زبان بر دسته‌بندی‌های دریافت و استنباط، تأثیرات ایدئولوژی‌های زبانی بر زندگی اجتماعی و بر خود زبان، و راه‌های اندیشیدن به مواردی که مسکوت می‌مانند و کشف آنها (با نگاهی به ترجمه): مواردی که به دلایل مختلف و با توجه به خصوصیات یک جامعه ناگفته می‌مانند یا اموری باورنکردنی یا ناگفتنی هستند.

در فصل سوم توضیحاتی داده شده دربارۀ ساختار گفتمان با نگاهی به چگونگی شکل‌گیری واژه‌ها، گروه‌واژه‌ها، بندها، ساختارها، و سپس وضع قواعدی برای ساخت گروه‌واژه‌ها، بندها، جملات، با اصطلاح دستور زبان و تلاقی یا تأثیر متقابل دستور زبان و گفتمان؛ همچنین در توصیف پاره‌گفتارهایی که طولانی‌تر از جمله هستند، از دستورزبان‌های در «سطح گفتمان» سخن به میان می‌آید.

فصل چهارم به چگونگی تأثیرگذاری شرکت‌کنندگان در گفتمان بر آنچه در گفتمان می‌گذرد و تأثیرپذیری آنها از روند گفتمان اختصاص دارد، از زاویۀ هویت شرکت‌کنندگان و روابط میان آنها و «موضع» و نقش‌های اجتماعی و گفتمانی کسانی که درگیر گفتگوها هستند و در متن‌ها حضور دارند. مباحث دیگر این فصل عبارتند از: نمایگی، نقش‌های اجتماعی و ساختار شرکت‌کننده، مخاطب، رفتار مؤدبانه و انطباق، هویت اجتماعی و تعیین هویت، هویت شخصی، گفتمان و خود، فرد زبانی در گفتمان.

بحث فصل پنجم ارتباط گفتمان با گفتمان‌ها و متن‌های پیشین و چهار شیوۀ متداخل در فکرکردن دربارۀ متن پیشین است. همچنین نگاهی انداخته شده به دو مفهوم کاملاً مرتبطی که از آنها برای طبقه‌بندی راهبردهای کلی‌تر در اتخاذ و تعدیل گفتمان پیشین و روال‌های گفتمانی استفاده می‌شود: گونۀ کاربردی/ موقعیتی، و گونه / ژانر؛ و سپس توضیحاتی دربارۀ دو اصطلاح بینامتنی و بیناگفتمانی داده می‌شود و در پایان دربارۀ زمینه‌ها، پیرنگ‌ها و انسجام بحث شده است.

فصل ششم دربارۀ گفتمان و رسانه و تفاوت کارکردهای گفتمان با توجه به رسانۀ آن است: اینکه گفتاری است یا نوشتاری است یا اشاره‌ای، اینکه وجوه دیگری با زبان تلفیق شده است یا نه. و اینکه حاصل تعامل رودررو است یا با تلفن، تلویزیون، رادیو یا رایانه صورت می‌گیرد؛ مروری شده بر پیشینۀ پژوهش دربارۀ سنت شفاهی و سواد، با نگاهی به این پرسش هومری که چه کسی حماسه‌های پیش از کلاسیک ایلیاد و ادیسه را نوشت و بررسی دیدگاه‌های متخصصان در این باره؛ سرانجام ایدئولوژی‌های مرتبط با رسانه‌ها و ایدئولوژی‌هایی که در انواعی از موقعیت‌ها و رسانه‌ها از آنها استفاده می‌شود، بررسی شده از جمله چگونگی ساختاربندی و ویژگی‌هایی مانند قدرت و جنسیت در رسانه‌های مختلف و در پایان اشاره‌ای شده به گفتمان چندوجهی.

در فصل هفتم به جهاتی توجه شده که گمان می‌رود اهداف، مقاصد و نیات افراد بر گفتمان تأثیر می‌گذارد؛ همچنین بررسی شده افراد چگونه مشخص می‌کنند از آنچه می‌گویند، چه منظوری دارند و شنوندگان چگونه آنچه را آنان می‌گویند، تفسیر می‌کنند؛ دربارۀ کارگفت‌ها و اشارات ضمنی در گفتگو بحث شده و نیز دربارۀ اهداف، راهبردها و سبک‌های بلاغی توضیحات مفصلی داده شده است. در پایان نیز هنر و کنش کلامی تعریف شده و اینکه واکنش افراد در برابر گفتمان‌ تا حدودی بر مبنای اصول زیبایی‌شناسی است و ضمن آن از کارکردهای مختلف گفتمان معرفی شده است.

فصل هشتم با جمع‌بندی فصل‌های پیشین شروع شده و سپس با توجه به عنوان فصل، مباحثی کلی مطرح شده است که عبارتند از: جایگاه‌های معنا، گفتمان به مثابۀ راهبرد، گفتمان به مثابۀ انطباق؛ زبان و زبان‌سازی؛ جزئیات، نظریه و روش؛ و نسبی و موقتی بودن گفتمان.
کاربر گرامی توجه داشته باشید که این بخش صرفا جهت ارائه نظر شما در رابطه با همین مطلب در نظر گرفته شده است. در صورتی که در این رابطه سوالی دارید و یا نیازمند مشاوره هستید از طریق تماس تلفنی و یا بخش مشاوره اقدام نمایید.
نام و نام خانوادگی
پست الکترونیک
نظر
کد امنیتی
نظرات

فاطمه پیشگر

باسلام و تبریک سال نو ،ب امید ظهور مهدی فاطمه س،
با تشکر ازکلیه دست اندرکاران ونیز استاد عزیزمان جناب دکتر سید جلیل شاهری،خدا حفظتون کنه من و دوستانم در دانشگاه واقعا دعاگویتون هستیم چون درک این کتاب رو واقعا برامون شیرین کردین ،الهی ک درپناه حق هماره شاد و سالم و موفق باشین،سپاس از همتون ،و سپاس مجدد استاد بزرگوارمون،
ایکاش ترجمه کتاب Resseach methodes in applied linguisticsاز zoltan dornyei هم بدستمون برسه ایشالا ک زنده و موفق باشین با احترام و ادب :فاطمه پیشگر از شیراز

6 فروردین 1400

شما هم می توانید گزیده انتخابی خود از کتاب را ثبت کنید.
نام و نام خانوادگی
عنوان
برگزیده
کد امنیتی
محصولات مرتبط
بازدیدهای اخیر شما