1. خانه
  2. مطالب
  3. سبک زندگی
  4. سیر و سلوک در قدم اول | پیرنگی بر کتاب «طریق سعادت» نوشته استاد «محمدباقر تحریری»
سیر و سلوک در قدم اول | پیرنگی بر کتاب «طریق سعادت» نوشته استاد «محمدباقر تحریری»

سیر و سلوک در قدم اول | پیرنگی بر کتاب «طریق سعادت» نوشته استاد «محمدباقر تحریری»

در مجموع کتاب «طریق سعادت» خوش خوان و به صورت کاربردی نوشته شده است. مخاطبش هم عموم مردم هستند و نویسنده اش هم مورد اطمینان. فضای پاسخ ها هم همگی اخلاقی و تربیتی است. این ویژگی ها سبب شده تا ما شاهد کتابی خوب باشیم.
سبک زندگی 1399/1/5 4 دقیقه زمان مطالعه 0

بسیاری از ما که فکر می کنیم می توانیم با خواندن یک آیه و روایتی، سلوک معنوی داشته باشیم و پا در مسیر عارفان قرار دهیم. حتی برخی پا را فراتر گذاشته و این حق را برای خود محترم می دانند که توصیه های اخلاقی و معنوی هم داشته باشند. واقعیت این است که داستان خیلی پیچیده تر از این حرف هاست. قدم گذاشتن در مسیر بندگی و سیر و سلوک چیزی نیست که یک شبه اتفاق بیفتد. تخصص لازم است. راهنما می خواهد؛ راهنمایی که خودش این مسیر را رفته و به حواشی و جوانب آن آگاه است. «طریق سعادت» کتابی است که به ما می فهماند سیر و سلوک برنامه می خواهد و باری به هر جهت نیست. مضمون کتاب پرسش و پاسخ است، اما برآیند کلی آن این است که سیر و سلوک آن چیزی نیست که عوام، فهم می کنند. این مسئله مبانی خاص خود را دارد. بر اصول ویژه ای هم متمرکز است و مهارت های ویژه ای را می طلبد. شاید اگر این کتاب همین یک فایده را داشته باشد برای آن بس باشد، اما این کتاب حاوی بخش های مهمی از سؤالات جوانان و نوجوانان نیز هست و از این رو خواندن کتاب طریق سعادت که با قلمی روان نگاشته شده می تواند بسیاری از ابهامات و سؤالات خواننده مبتدی را برطرف کند. بدیهی است که این کتاب پرسش هایی از استاد "محمدباقر تحریری" است. ایشان یکی از افراد شناخته شده در عرصه «علم اخلاق» است و سال ها از محضر اساتید بزرگی چون علامه طباطبایی، آیت الله سعادت پرور و آیت الله بهجت بهره برده اند.

استاد تحریری به تبع از اساتیدشان علامه طباطبایی و آیت الله سعادت پرو غایت «تربیت» را توحید می دانند. از این منظر پرسش های آغازینِ کتاب با موضوعات اعتقادی گره خورده است. در این فصل پرسش های مربوط به اهل بیت علیهم السلام بسیار پررنگ هستند که 28 پرسش این فصل را به خود اختصاص داده اند. دلیل این امر شاید مسئله مهم امامت و ولایت و جایگاه امام در تربیت انسان است که به آن پرداخته شده است.

فصل دوم پرسش های اخلاقی است. در این فصل استاد تحریری مسئله تربیت را با پرسش هایی از برنامه جامع تربیت و لزوم بهره مندی از استاد آغاز می کنند. از نظر ایشان وجود استاد در سیر و سلوک بسیار بااهمیت است. ایشان در این بخش ویژگی ها و اوصاف استاد را بیان می کنند و به نوعی می توان با استفاده از این بخش، استاد نابلد را تشخیص داد. شاید بتوان یکی از ارزشمندی های این کتاب را همین بخش دانست. از نظر ایشان تربیت امری تدریجی است و زیر نظر استاد صالح و عالم به موازین اسلامی اتفاق می افتد.

اگر تنها یک بار به نماز جماعت استاد رفته باشید، محل رجوع بودن ایشان را نیک در می یابید. حجم زیادی از سؤال هایی که از ایشان می شود، پرسش هایی است که در خصوص خانواده، معاشرت، تحصیل و فعالیت های فردی و اجتماعی می شود. بدین منظور فصل سوم کتاب بیشتر بر این محورها متمرکز است. این بخش مملو از مهارت ها و نکته هایی است که می تواند راهگشای بسیاری از امور و گره های زندگی باشد.

فصل چهارم بیشتر حول پرسش هایی می باشد که در خصوص آیات قرآن کریم، روایات و بررسی صحت و سقم برخی روایات است. دغدغه و روش تربیتی استاد تحریری همواره بهره مندی از آیات قرآن کریم، روایات اهل بیت و ادعیه مأثوره از جانب ایشان است. در این تلقی، عارف تا زمانی که در چهارچوب قرآن و روایت عمل کند، می تواند قابل اطمینان باشد. این لُبّ چیزی است که در قسمت های پایانی این فصل می توان مشاهده نمود.

در نگاه استاد تحریری، تربیت همواره با عمل به دستورات فقهی عجین است، از این رو واپسین فصل کتاب نیز به پرسش های فقهی همانند مباحث مربوط به مرجعیت، مستحبات، تقسیم اموال، خمس، وقف، خرید و فروش ناصواب، قمه زنی، نماز قضای والدین و استعمال دخانیات اختصاص یافته است. پاسخ ها به گونه ای نیست که گمان شود پاسخی بسیار تخصصی را مشاهده خواهید کرد، چراکه مخاطبِ این کتاب، عموم مردم و جوانان و نوجوانان هستند و پاسخ ها بیشتر ناظر به شبهات تنظیم شده اند.

در مجموع کتاب «طریق سعادت» خوش خوان و به صورت کاربردی نوشته شده است. مخاطبش هم عموم مردم هستند و نویسنده اش هم مورد اطمینان. فضای پاسخ ها هم همگی اخلاقی و تربیتی است. این ویژگی ها سبب شده تا ما شاهد کتابی خوب باشیم. اگر دنبال کتابی خوب و با مضمونی برای مخاطب عمومی می گردید، می توانید روی این کتاب حساب کنید. با این که ساختار کتاب بر اساس نوع نگاه نویسنده تنظیم شده، اما شاید مهم ترین کاستی آن، گنجاندن پرسش های متعدد و متمایز در این حجم صفحات است و در برخی موارد خواننده انتظار پاسخ طولانی تری دارد. همچنین پرسش های دیگری از ایشان می شود که ای کاش تنظیم کنندگان کتاب آن ها را تدارک دیده و در مجلد دیگری به چاپ برسانند!

با توجه به آنچه گفته شد، کتاب «طریق سعادت» را می توان کتابی با مضمون و خوب دانست که با خواندن آن، حس و حال بهتری را در خود خواهید یافت. این اثر توسط نشر «واژه پرداز اندیشه» در 264 صفحه به بازار نشر عرضه شده است.

مطالب مرتبط

از فرشِ آمریکا تا عرش جبهه مقاومت با حسین شیخ‌الاسلام | معرفی کتاب «سفیر قدس»

از فرشِ آمریکا تا عرش جبهه مقاومت با حسین شیخ‌الاسلام | معرفی کتاب «سفیر قدس»

«مردم به همان چیزی که امام می‌خواست رأی دادند؛ نه به اسلامی که در ذهن فلان مرجع یا فلان شخصیت سیاسی بود. …

پیوند کووالانسی ازدواج | جستاری درباره کتاب «نیمه دیگرم»

پیوند کووالانسی ازدواج | جستاری درباره کتاب «نیمه دیگرم»

ازدواج یک پیوند کووالانسی است که زوجین باید با به اشتراک گذاشتن الکترون‌های خود، زندگی‌شان را در یک خط راست …

سنگی در تاریخ | نگاهی به رمان «سنگی که سهم من شد»

سنگی در تاریخ | نگاهی به رمان «سنگی که سهم من شد»

در اینجا با داستانی روبرو هستیم که نویسنده از لحاظ به کارگیری عناصر داستانی تا حدود زیادی موفق عمل کرده و به …

کليه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به موسسه کتاب فردا می باشد

توسعه و طراحی سایت توسط آلماتک

bookroom.ir - Copyright © 2007-2019 - All rights reserved