loader-img
loader-img-2
بعدی
بعدی بازگشت
بعدی بازگشت

هفتمین شماره فصلنامه مطالعات معنوی منتشر شد

نویسندگان مرتبط : دانشگاه باقرالعلوم (ع)

هفتمین شماره فصلنامه علمی ـ تخصصی مطالعات معنوی با سردبیری محمدحسین کیانی از سوی پژوهشکده باقرالعلوم (ع) منتشر شد.

پنجشنبه 20 شهریور 1393

به نقل از روابط عمومی پژوهشکده باقرالعلوم (ع)، محمدحسین کیانی سردبیر این فصلنامه عنوان کرد: هفت مقاله تحت عنوان کلی «جامعه شناسی و جنبش های نوپدید معنوی» دراین شماره منتشر شده است.

وی ادامه داد: مقاله نخست «پدیدارشناسی دین و نقش آن در شناخت دین» نوشته اسفندیار غفاری­نسب و مجید موحد است. در این مقاله می خوانیم: پدیدارشناسی رهیافتی است که در حوزه دین­پژوهی از اهمیت فراوانی برخوردار است. پدیدارشناسی دین، میان نگرش خشک و غیرهمدلانه پوزیتیویسم به دین و رهیافت الهیاتی ارتباط برقرار می­کند و به شیوه­ای غیر تحویل­گرایانه به بررسی پدیده­های دینی می­پردازد.

این مدیر پژوهشی اضافه کرد: در مقاله «بررسی عوامل اجتماعی مرتبط با میزان گرایش به عرفان­های نوظهور در بین جوانان» اثر محمد اسماعیل ریاحی آمده است: پژوهش حاضر به دنبال کشف میزان گرایش جوانان به عضویت در عرفان­های نوظهور بوده و درصدد است تا برخی از عوامل اجتماعی مرتبط با این گرایش را توضیح دهد. با استفاده از روش پیمایش و   به­کارگیری پرسش­نامه­های خود جهت ایفاء گردآوری داده­ها، تعداد 400 نفر از جوانان دانشجو از طریق شیوه­ نمونه­گیری تصادفی دو مرحله­ای به عنوان پاسخگویان تحقیق انتخاب شدند.

کیانی درباره مقاله «خاستگاه «جنبش های نو پدید دینی» از نگاه جامعه شناختی» تألیف خودش خاطر نشان کرد: جنبش های نوپدید دینی (NRMs) عنوانی برای هر گروه و حرکت اجتماعی است که بعد از دهه­ 1800 میلادی مبتنی بر پاره ای تعالیم و آموزه های معنوی، داعیه دار ایده معنوی جدید و آسانی در به سعادت رساندن انسان معاصر است. نگارنده در این مقاله کوشیده تا نشان دهد که چگونه تأملات جامعه شناسانه در باب دین، منجر به پیدایش و گسترش جنبش های معنوی معاصر شده است.

مدیر گروه جنبش­های معنوی پژوهشکده باقرالعلوم(ع) ادامه داد: در مقاله «ارتباط بین هوش­معنوی، آگاهی و گرایش های عرفانی» به تالیف زهره لطیفی، عظیمه عبداللهی، حمیدرضا صادقی و نسیم استکی آزاد آمده: هدف پژوهش حاضر؛ بررسی ارتباط بین هوش معنوی؛ بررسی سطح آگاهی و گرایش به عرفان اسلامی و عرفان­های کاذب در دانشجویان بوده است. روش این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است.

وی افزود: در «شبه­جنبش های معنوی» تالیف حمیدرضا مظاهری ­سیف می خوانیم: معنویت های نوظهور پیش از این به عنوان فرقه شناخته می­شد و در سال­های اخیر با عنوان جنبش مورد بررسی قرار می­گیرد. اما جنبش نماینده جامعه مدنی و نیرویی در برابر حاکمیت است. آنچه در جامعه به شکل یک جنبش در می­آید، اما فشاری بر حکومت ندارد و افکار و خواسته­های عمومی یا بخش واقعی از مردم را نمایندگی نمی­کند، نمی­تواند یک جنبش واقعی باشد.

کیانی در مورد مقاله «مدرنیته، رسانه و جنبش­ های نوین دینی» اثر علی کیادربندسری و نسرین خانی اوشانی گفت:  فهم درست پدیده جنبش­های نوین دینی منوط به درک ارتباط دقیق آن با دیگر پدیده­های فرهنگی نظیر رسانه و مدرنیته است. بررسی ارتباط سه مقوله معنویت­های نوظهور، رسانه و مدرنیته ویژگی­های مشترک بسیاری را در آنها آشکار کرده و بیشتر پیوندهای خانوادگی آنها را با یکدیگر روشن می­کند.

وی در پایان افزود: در آخرین مقاله تحت عنوان «زمینه­های معرفتی ورود و گسترش عرفان های نوظهور (با تأکید بر آثار پائولو کوئلیو)» اثر محمد رضا انواری آمده است: پدیده «عرفان های نوظهور» بیش از دو دهه است که وارد کشور شده و امروزه به عنوان یک مسأله اجتماعی دلمشغولی هایی را متوجه کارشناسان این عرصه کرده است. منظور از عرفان های نوظهور، دسته ای از آیین ها و جریان هایی است که با نام عرفان و با علامت معنویت به کشور ما وارد شده اند و ندای حقیقت طلبی سر می دهند.

علاقمندان می توانند برای دریافت این شماره از فصلنامه به نشانی قم، بلوار نیایش، جنب مصلی قدس، پژوهشکده باقرالعلوم(ع)، دفتر فصلنامه « مطالعات معنوی» مراجعه کرده و یا با شماره های 37831667-025، 09364119048 تماس بگیرند.

کاربر گرامی توجه داشته باشید که این بخش صرفا جهت ارائه نظر شما در رابطه با همین مطلب در نظر گرفته شده است. در صورتی که در این رابطه سوالی دارید و یا نیازمند مشاوره هستید از طریق تماس تلفنی و یا بخش مشاوره اقدام نمایید.
نام و نام خانوادگی
پست الکترونیک
نظر
کد امنیتی
اخبار مرتبط
محصولات مرتبط