loader-img
loader-img-2
بعدی
بعدی بازگشت
بعدی بازگشت

شگفتی‌های خلقت جانوران

نویسندگان مرتبط : هارون یحیی

کتاب «شگفتی‌های خلقت جانوران» نوشته هارون یحیی و ترجمه علیرضا عیاری از سوی موسسه فرهنگی منادی تربیت به چاپ سوم رسید. این اثر که مجموعه داستان‌های خداشناسی برای کودکان است، دربردارنده مطالب و حقایق مهمی است که خوانندگان با مطالعه آن، به شگفتی‌های موجودات زنده که توسط خداوند متعال و بدون هرگونه عیب و نقصی آفریده شده‌اند، پی خواهند برد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، این کتاب که برای بچه‌ها نوشته شده، دربردارنده مطالب و حقایق مهمی است تا آنان با مطالعه این کتاب با شگفتی‌های موجودات زنده که توسط خداوند خلق شده‌اند آشنا شوند. بچه‌ها با مطالعه این کتاب به این باور و نتیجه خواهند رسید که بزرگی و عظمت مخصوص خداوند متعال است و همه باید شکرگزار محبت‌های بی‌دریغ خداوند بی‌همتا باشند.

نشانه‌های خدا را در هر گوشه جهان می‌توان دید؛ کافی است چشم بگشاییم، اما آن‌چه به نام «توحید مفضل» مشهور است، باریک‌بینی‌هایی است که حضرت امام صادق(ع) برای یکی از شاگردان خود به نام «مفضل» نسبت به پدیده‌های جهان صورت داده و او را از این طریق با آفریننده جهان آشنا کرده است.

این احادیث که از زبان مبارک امام صادق(ع) صادر شده و اینک در دست است؛ روایتى طولانى است در توحید، معروف به «توحید مفضل» که به واسطه یکى از شاگردان ممتاز امام صادق(ع) به جاى مانده است.

راوى این کتاب یکى از تربیت یافتگان حوزه شکوفاى شیعه، به نام «مفضل‌بن عمر جعفى کوفى» است. این دانشمند نامى، کمال و فضیلت فراوان داشته و عمرى با حضور در محفل امام صادق(ع) و امام کاظم(ع) از مکتب سعادت‌بخش ایشان درس معرفت آموخت. مفضل در زمره اصحاب خاص امامان(علیهم‌السلام) و در نزد آنان از موقعیت ویژه‌اى برخوردار بوده است که از این راوى نور، آثار ماندگارى به جای مانده است.

‏ نامش «مفضل» و کنیه‌اش «ابومحمد» یا «ابوعبدالله» است. در ‏اواخر قرن اول یا آغاز قرن دوم هجرى در شهر کوفه به دنیا آمده است. وى از اصحاب جلیل‌القدر امام صادق و امام کاظم(ع) بود. او در ‏نزد ائمه(ع) از جایگاه رفیع و منزلت عظیمى برخوردار بوده و از اصحاب ‏خاص آنان به شمار می‌رفته است. در عصر امام صادق(ع) و امام کاظم(ع) در کوفه وکیل آنان بود و نیز از جانب امام ‏صادق(ع) وظیفه داشت با اموالى که از طرف او در اختیارش گذاشته شده بود یا ‏اجازه اخذ آنها را از مردم داشت، میان مردم را اصلاح کند و اختلاف‌ها را بردارد.

درباره کتاب «توحید مفضل» باید گفت که امام صادق(ع) این حدیث بلند را در چهار روز و چهار نشست، بر مفضل املا فرمودند. شاید بتوان براى هر مجلس عنوانى کلى را بر شمرد. مجلس اول درباره شگفتی‌هاى آفرینش انسان، مجلس دوم درباره شگفتی‌هاى آفرینش حیوان، مجلس سوم درباره شگفتی‌هاى آفرینش طبیعت و مجلس چهارم درباره ناملایمات و گرفتاری‌ها.

«کتاب توحید مفضل» با «قرآن کریم» مشابهت‌های استدلالی دارد که به بعضی از آنها اشاره می‌شود. دعوت مردم به تأمل و تدبر درباره اشیا و موجودات پیرامونی، یک شیوه قرآنى است. با ‏یک نگاه در می‌یابیم که قرآن کریم بارها و بارها مردم را به تدبر و نگریستن در چیزهایى ‏فراخوانده که مردم در طول روز و بلکه هر لحظه و هر ساعت با آن در تماس‌اند.

قرآن کریم مردم را تشویق می‌کند که به «شتر»، «آسمان»، «کوه‌ها»، «زمین» و ... ‏بنگرند. راستى مگر مردم آنها را ندیده‌اند؟ در پاسخ باید گفت: آرى دیده‌اند، اما در آنها ‏درنگ و اندیشه نکرده‌اند. اگر مردم در همین امور به ظاهر بدیهى بنگرند و براستى در ‏آنها اندیشه و تدبر کنند، به شگفتی‌هاى تمام اجزاى آفرینش پى می‌برند. امام صادق(ع) ‏نیز که قرآن ناطق است مردم را به تأمل در کوه، دشت، دریا، آسمان، زمین، حیوان، ‏انسان، پرنده، درنده و... فرا می‌خواند.

نظم، تدبیر، حکمت، اندازه‌گیرى و هماهنگى در اشیا محیرالعقول است. در این جهان ‏هستى همه اجزا، از ستاره تا ذره با حکمت شگفتى همراه هستند، اما چون انسان به‌تدریج ‏با این جهان هستى آشنا می‌شود، براى او همه چیز عادى و طبیعى جلوه می‌کند. ‏هنگامى که انسان به دنیا می‌آید، هیچ نمی‌فهمد. اندک اندک رشد می‌کند و با پیرامون ‏خودش آشنا می‌شود. این شناخت چنان آرام و تدریجى است که ملموس نیست. اگر انسان ‏در آغاز تولد از درک بالایى برخوردار بود و ناگاه وارد این عالم هستى می‌شد، حیرت و ‏شگفتى مانع حیات طبیعى او می‌شدند.

نویسنده این اثر سپس در بخشی از این کتاب، مخاطب را به‌طور مستقیم و البته با شیوایی قلم، نصیحت می‌کند و می‌نویسد: «خواننده عزیز، سخنان امام(ع) را دست‌کم و آسان مگیر. راه نجات همین است که با ‏اندیشه در همین نظم و حکمت حاکم بر همه عالم، به مبداء متعال پى ببرى و نیک فرجام ‏شوى. امام(ع)، مفضل و همه مردم را به اندیشه در آفاق و انفس فرا می‌خواند؛ زیرا آیات الهى ‏را در آنها می‌توان مشاهده کرد. ‏قرآن کریم می‌فرماید: "بزودى آیات قدرت خود را در آفاق و در وجود خودشان به آنها نشان ‏خواهیم داد تا برایشان آشکار شود که او حق است.(فصلت،52)" پس اندیشه در سخنان امام صادق(ع) انسان را به سوى حقیقت رهنمون می‌سازد و ‏انسان وجود خدا را در همه جا می‌یابد. ‏خداوند در ادامه آیه مذکور می‌فرماید: "آیا اینکه پروردگار تو در همه جا حاضر است، کافى ‏نیست" گویى اگر انسان در آفاق و انفس بیندیشد بر اثر حکمت‌هاى شگفت، خداى را نیز در همه ‏جا جلوه‌گر می‌بیند. باید انسان عادت کند که در همه چیز بیندیشد. اگر کسى دیده عبرت‌بین داشته باشد، به ‏قول حضرت على(ع) همه چیز آفرینش عبرت‌آور است. پس بى‌جهت نیست که در روایات، ساعتى تفکر برتر از 70 سال عبادت شمرده شده ‏است؛ زیرا تفکر و اندیشه، انسان را به خدا می‌رساند. گاه انسان چیزى را می‌داند ‏ولى دانستن کافى نیست بلکه باید در دانسته‌ها اندیشید.
همه مردم می‌دانند که چوب بر روى آب می‌ماند و این در نظر آنان امرى عادى است و ‏مساله خاصى در آن نیست اما امام(ع) می‌فرماید: «در همین امر اندیشه کنید عادى ‏بودن یک امر نباید مانع اندیشیدن شود، انسان از اندیشه در همین امور به ظاهر ساده به ‏مسائل بزرگى می‌رسد.» یا همه مردم بارها سقوط سیبى را از درخت دیده‌اند و اى بسا گاه بر سر عده‌اى خورده ‏باشد و آخى! هم گفته باشند اما چرا در این میان تنها «نیوتن» از سقوط سیب بر زمین و ‏طرح پرسش‌هاى فراوان به یک قانون بزرگ علمى (جاذبه زمین) پى می‌برد؟ زیرا بدیهى ‏بودن و ساده بودن امور مانع اندیشیدن او نشده است. باید همه اجزاى این عالم را به ‏چشم اندیشه بنگریم.»

غالب مردم از شگفتی‌هایى نظیر کهکشان‌ها، آسمان، موشک، هواپیما، سفر انسان به ‏کرات دیگر، شکافته شدن اتم و دیگر امور خارق‌العاده، بهت‌زده، عبارت «جل‌الخالق» را ‏بر زبان جارى می‌سازند، در حالى که «جلیل» و «حکیم» بودن خدا در همه چیز، جارى و ‏سارى است و این همان چیزى است که امام صادق(ع) از مفضل و همه انسان‌ها می‌طلبد.

‏ هنگامى که امام(ع) درباره عجایب آفرینش «ماهى» سخن می‌گویند، می‌فرمایند: ‏‏«ماهى، آب را از دهان می‌گیرد و از دو گوش بیرون می‌کند تا چون دیگر حیوانات از فواید ‏هوا بهره ببرد.» این سخن به روشنى بیانگر تنفس و استفاده ماهى از «اکسیژن» است که قرن‌ها پس از ‏سخن امام(ع) کشف شده است.

‏«توحید مفضل»؛ معجزه‌ امام صادق(ع) است. «معجزه» عملى است که دیگران از آوردن آن عاجز باشند. همیشه وقتى مردم ‏بخواهند از معجزه‌هاى ائمه(ع) نام ببرند، فکرشان به سوى زنده کردن مرده، ‏برگرداندن خورشید، شفا دادن بیمار لاعلاج و دیگر امور می‌رود، در حالى که «نهج‌البلاغه» معجزه است، «صحیفه سجادیه» معجزه است، و «توحید مفضل» نیز معجزه است و ‏ضرورتى ندارد که آنها را بکاویم تا یک سخن از آینده و یک پیشگویى ببینیم.

این کتاب یک معجزه است. امام صادق(ع) به فلسفه و اسرار آفرینش ‍ کاملا احاطه ‏داشته و در القاى این درس‌ها به صورت فیلسوفى الهى، دانشمندى کلامى، پزشکى ‏حاذق، تحلیلگرى شیمیدان، تشریح کننده‌اى متخصص، کارشناس کشاورزى و درختکارى ‏و به یک کلام، «عالم و آگاه از همه پدیده‌هاى میان آسمان و زمین» جلوه‌گر شده ‏است.

«هارون یحیی» نویسنده کتاب، امروزه در بازار کتاب ایران، به نامی آشنا و پرفروش بدل شده است. اکنون کتاب‌های متعددی از این نویسنده‌ 53 ساله‌ ترک در ایران، در هر دو حوزه‌ بزرگسال و کودک منتشر و از سوی خوانندگان ایرانی، با استقبال رو به ‌رو شده است. اما این نویسنده‌ سرشناس، که نه تنها در ایران که در جهان، آوازه‌ای به هم زده است، به ‌واقع کیست؟

کسی را که به نام «هارون یحیی» می‌شناسیم، سال 1956 میلادی در شهر آنکارا به دنیا آمد. نام واقعی او عدنان اکتار (Adnan Oktar) است و آن نام مستعار اوست. پاره‌ اول این اسم، نام هارون، برادر حضرت موسی(ع) است و پاره‌ دوم، نام حضرت یحیی(ع)؛ پیامبری که درست، پیش از حضرت عیسی‌‌(ع) آمد و مردم را به آمدن او بشارت داد و در راه مبارزه با ظلم و فساد، سر مبارکش را از دست داد.

«هارون یحیی» در دو رشته‌ دانشگاهی درس خوانده است؛ هنر و فلسفه. از 24 سالگی نوشتن و انتشار کتاب‌هایش را آغاز کرد و تا به امروز (به گواهی وبگاه رسمی خود او) بالغ بر 222 کتاب در موضوعات مذهبی، علمی و سیاسی نوشته است. البته موضوع کتاب‌های علمی و سیاسی او نیز به‌نوعی به مذهب باز می‌گردد. او در کتاب‌های علمی خود با نظریه‌ داروینیسم که در نهایت آفرینش را زاییده یک تصادف و محصول یک تکامل تدریجی و تطابق مستمر با شرایط زیستی می‌شمارد، درمی‌افتد و می‌کوشد وجود شعوری فرابشری را در آفرینش هستی و کائنات ثابت کند. در کتاب‌های سیاسی نیز به مبارزه‌ کمونیسم و فاشیسم یا فرآورده‌هایی که از این دو کارخانه بیرون آمده‌اند، می‌رود؛ ‌چرا که هر دو ویرانگر خرد و ایمان‌های مردمند. آثار این نویسنده که در خود ترکیه، تا به امروز در شمارگانی بیش از یک میلیون نسخه به فروش رفته است، به 51 زبان مختلف از جمله انگلیسی، فرانسوی، آلمانی، اسپانیولی، فارسی، عربی، اردو و روسی بازگردانده شده است. می‌توان گفت او یک نویسنده‌ جهانی به معنای واقعی است؛ زیرا آثار او را از هند گرفته تا آمریکا، از انگلستان تا هلند، از اسپانیا تا برزیل، از مالزی تا ایتالیا، از فرانسه تا بلغارستان و روسیه می‌خوانند. هنمچنین نباید مقالات پرشمار او را که بالغ بر 461 مقاله می‌شود، از یاد برد.

آثار او در کشور ما (ایران) نیز خوانندگان قابل توجهی دارد و اشتیاق آنها موجب می‌شود که کتاب‌های او به چاپ‌های مکرر برسد. برای نمونه، کتاب «معجزات قرآن کریم» ترجمه‌ علیرضا عیاری، توسط نشر منادی تربیت تا کنون هشت بار تجدید چاپ شده است. این نویسنده‌ سرشناس، با وجود فعالیت‌های گسترده‌ای که در عرصه‌ بزرگسالان دارد، کودکان را نیز فراموش نکرده و برای آنها نیز سهمی در میان خیل آثار خود اختصاص داده است.

چنانچه سری به «وب‌»گاه کودکان او بزنید، با 12 جلد از کتاب‌هایی رو به‌ رو خواهید شد که او برای کودکان و نوجوانان نوشته است. از این کتاب‌ها نیز تاکنون تعدادی زیادی توسط علیرضا عیاری ترجمه و توسط ناشران مختلف کشور منتشر شده که از آن جمله‌اند: «شکوه و عظمت آسمان‌ها»، «دنیای شگفت‌انگیز زنبور عسل»، «دنیای شگفت‌انگیز مورچه‌ها» و «سگ‌های آبی، سدسازان ماهر»‌ هر چهار کتاب توسط انتشارات سروش، «دنیای حیوانات راهی به سوی خداشناسی (The World of Animals)»، «دنیای شگفت‌انگیز بدن ما، راهی به سوی خداشناسی (Miracles In Our Bodies) » و «دنیای شگفت‌انگیز اطراف ما، راهی به سوی خداشناسی» (a chain of miracles) هر سه توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و «شگفتی‌های خلقت جانوران (همین کتاب)» در چهار جلد، توسط موسسه فرهنگی منادی تربیت.

بی‌شک، راز اشغال چنین جغرافیای پهناوری توسط کتاب‌های او، زبان روان و ساده‌ نویسنده در انتقال پیام‌های مذهبی و قرآنی است. نویسنده به‌طور مرتب در آثار خود یادآوری می‌کند که این زبان روان و دلپذیر، چنان که با گذاشتن نام هارون بر خود، آرزویش را داشته، یک لطف خداداد است و در این میانه، او تنها واسطه‌ای برای ساده کردن مفاهیم قرآنی و واسطه‌ای برای انتقال پیام این کتاب شریف و عظیم است. آرزوی اوست که کوشش‌هایش به ثمر بنشیند و کتاب‌هایش، به خواست خدا، به مردم قرن 21، در رسیدن به جامعه و جهانی پر از صلح، عدالت و سعادت، که خداوند در قرآن وعده داده است، سود بخشد.

از این نویسنده کتاب‌های «معجزات قرآن کریم»، «مبانی فراماسونری»، «اقوام هلاک شده»، «تاریخ ناگفته و پنهان آمریکا» و «شوالیه‌های معبد» در فروشگاه‌های دفتر نشر معارف و سایت پاتوق کتاب موجود است.

چهار جلدی کردن این مجموعه، به ابتکار ناشر فارسی‌زبان آن انجام شده تا خوانندگان در هریک از جلدها، نشانه‌های خداوند را در یکی از لایه‌های شگفت‌انگیز خلقت جست‌وجو کنند. جلد اول؛ در جانوران اندکی دست‌یافتنی‌تر، جلد دوم؛ در جانوران عظیم‌الجثه و اندکی ناشناخته‌تر(همین جلد)، جلد سوم؛ در پرندگان و جلد چهارم در ماهیان و حشرات.

چاپ سوم کتاب «شگفتی‌های خلقت جانوران» (جلد دوم) در شمارگان 3000 نسخه، 39 صفحه و بهای 18000 ریال راهی بازار نشر شد.

شنبه 12 دی 1388
کاربر گرامی توجه داشته باشید که این بخش صرفا جهت ارائه نظر شما در رابطه با همین مطلب در نظر گرفته شده است. در صورتی که در این رابطه سوالی دارید و یا نیازمند مشاوره هستید از طریق تماس تلفنی و یا بخش مشاوره اقدام نمایید.
نام و نام خانوادگی
پست الکترونیک
نظر
کد امنیتی
اخبار مرتبط
محصولات مرتبط