loader-img
loader-img-2
بعدی
بعدی بازگشت
بعدی بازگشت

مشروطه و حافظه تاریخی انقلاب اسلامی در ماهنامه «زمانه»

هشتاد و دومین شماره ماهنامه اندیشه و تاریخ سیاسی ایران معاصر با عنوان «زمانه» از سوی موسسه فرهنگی دانش و اندیشه معاصر و مدیر مسوولی و سردبیری محمدرحیم عیوضی منتشر و روانه بازار نشر شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، این شماره ماهنامه که به موضوع «مشروطه و حافظه تاریخی انقلاب اسلامی» اختصاص یافته، مشروطه را از زوایای مختلف نقد و بررسی کرده است.

در بخش «سخن نخست»‌ این شماره با عنوان «مشروطه با کدام نگاه؟» می‌خوانیم: «تاریخ در تکوین هویت و شکل‌گیری نظام باورهای جامعه نسبت به ماهیت رویدادهای تاریخی تأثیر بنیادین دارد؛ زیرا رفتارهای تاریخی نیاکان هر جامعه الگویی است که خودآگاه یا ناخودآگاه در رفتار سیاسی جمعی امروز آن جامعه هویدا می‌شود.
تاریخ معاصر، به‌ویژه دوره مشروطه و انقلاب اسلامی ایران، به دلیل تأثیر عمیقش بر تحولات آینده این ملت، دوره مهم و حساس تاریخ ایران محسوب می‌شود؛ زیرا در پی انقلاب مشروطه، مباحثی چون مشارکت سیاسی، مشروعیت‌خواهی و هویت‌طلبی برای اولین‌بار در ادبیات سیاسی آن دوره مطرح شد و از سوی دیگر میان حاکمیت با مردم و دیانت رابطه نسبتا مطلوبی برقرار گردید؛ با این حال این پیوند در عمل برقرار نشد و این نظام تفاوت چندانی با دوره استبداد پیدا نکرد؛ از این‌رو سیر تاریخی برای تحقق این خواسته سرانجام به انقلاب اسلامی منتهی شد که ارتباط حاکمیت با مردم و نیز دیانت را در عرصه نظر و عمل برقرار ساخت. با این حال به دلیل وجود دو گروه کلی سکولار و اسلام‌گرا، که در دوره مشروطه فعالیت می‌کردند، دو دیدگاه ـکه متأثر از این گروه‌ها هستند‌ـ در عرصه تاریخ‌نگاری مشروطه وجود دارد. قرار گرفتن پایه‌های انقلاب اسلامی بر روی رویدادهای تاریخی ایران، به‌ویژه تحولات فکری، سیاسی و اجتماعی عصر مشروطه، نیز که برخلاف خواسته گروه سکولار بود، به تحلیل غیر واقعی وقایع آن عصر منجر شده است؛ از این‌رو بجاست برای شناخت صحیح این دوره دو اصل جامعیت و تناسب را به کار بست».

آنچه در ادامه این شماره ماهنامه می‌خوانیم: «مشروطیت و حافظه تاریخی انقلاب اسلامی»، «از مشروطه‌انگاری تا مشروطه‌انکاری» نوشته سیدمصطفی تقوی، «گذرگاه مشروطه» به قلم ابوذر مظاهری، «آخوند خراسانی و دغدغه‌هایش» به خامه محمدامیر شیخ‌نوری و محمدرضا مجددی، «از اختلاف در مشروطه تا مشروطه اختلافی» نوشته مهدی ابوطالبی، «آنچه از او بر مشروطه گذشت» به قلم اسلام افضلی، «مرغ هند بر شاخسار ایران!» نوشته علی ابوالحسنی (منذر)، «تاریخ‌ساز تاریخ‌آموز» به خامه نادر پروین، «تاریخ به سبک شفاهی» نوشته سیدابوالفضل رضوی، «ایدئولوژی نهضت مشروطیت چیست؟» به قلم نعیمه حسینی‌نژاد، «آینه شکسته» نوشته علی احمدی‌خواه و «سیری در آثار مشروطه‌ای معاصر» به خامه حبیب‌الله شادکام.

خبر و نظر و چکیده انگلیسی از دیگر بخش‌های این شماره‌اند.

هشتاد و دومین شماره ماهنامه اندیشه و تاریخ سیاسی ایران معاصر «زمانه» با موضوع «مشروطه و حافظه تاریخی انقلاب اسلامی» در 92 صفحه و بهای 15000 ریال راهی بازار نشر شد.

پنجشنبه 27 اسفند 1388
کاربر گرامی توجه داشته باشید که این بخش صرفا جهت ارائه نظر شما در رابطه با همین مطلب در نظر گرفته شده است. در صورتی که در این رابطه سوالی دارید و یا نیازمند مشاوره هستید از طریق تماس تلفنی و یا بخش مشاوره اقدام نمایید.
نام و نام خانوادگی
پست الکترونیک
نظر
کد امنیتی
اخبار مرتبط
محصولات مرتبط