1. خانه
  2. مطالب
  3. سبک زندگی
  4. حواسمان به خودمان هست؟ | جستاری درباره کتاب «عوامل رشد، رکود و انحطاط»
حواسمان به خودمان هست؟ | جستاری درباره کتاب «عوامل رشد، رکود و انحطاط»

حواسمان به خودمان هست؟ | جستاری درباره کتاب «عوامل رشد، رکود و انحطاط»

با مطالعه کامل کتاب، بیش از پیش به ارزش این اثر و نقش مهم و کلیدی اش در بین کتب موجود در این حیطه، یعنی هویت شناسیِ فردی و اجتماعی و رشد و تعالی انسان پی بردم.
سبک زندگی 1399/1/1 3 دقیقه زمان مطالعه 0

یکی از مشکلات اساسی که درصد بالایی از مردم درگیر آن هستند، نشناختن خود و استعدادهایشان است، و در مرحله بعد نمی دانند که چگونه و در چه راهی از این استعدادها و سرمایه های خود استفاده کنند. ندانستن عوامل رشد و مراحلی که باید در مسیر تعالی طی شود و هم چنین عدم شناخت نسبت به خطراتِ در راه و موانع جدی که می توانند باعث رکود و یا حتی انحطاط شوند، را هم باید به این مشکلات اساسی اضافه کرد؛ مشکلاتی که خیلی اوقات باعث سردرگمی افراد مختلف، حتی خودم در زندگی شده است. روزها می گذرند و ما سردرگم، دور خودمان می چرخیم، بدون آن که به جای خاصی برسیم. حتی اگر دستاوردی هم داشته باشیم، نسبت به آن چیزی که باید و برایش خلق شده ایم، بسیار حداقلی است.

از سختی های حل این مشکلات، مفاهیم مختلف وگوناگونی است که در این زمینه ها باید یاد گرفت و سپس به آن ها عمل کرد؛ مفاهیمی مانند: شناخت نیازها و ضرورت ها؛ عوامل رشد از جمله توحید و ایمان؛ مسائلی مانند جهل، ناامیدی، غرور و غفلت که موجب رکود می شوند و همچنین عوامل انحطاط مانند عدم مدیریت، شک، نفاق و... .

 این مفاهیم به طور پراکنده در کتاب های مختلفی آمده اند که می توان برای آموختنشان به آن ها مراجعه کرد. اما این پراکندگی و گستردگی برای مخاطبِ عام که فرصت پژوهش و تحقیق و مطالعۀ این کتاب ها را ندارد، کار را سخت می کند. در وهلۀ اول، تشخیص اولویت ها، دسته بندی و چینشِ دقیقِ موضوعات کار دشواری است که شخص در ابتدای کار به دلیل احاطه نداشتن به کل مسائل، نمی تواند این کار را به خوبی انجام دهد و در وهلۀ دوم، اگر دسته بندی درست انجام شود، آموختن مفاهیم از مراجع مختلف که هر کدام ادبیاتِ خاصِ خودشان را دارند و از زوایای مختلف به مطالب نگاه می کنند، سختی کار را بیشتر می کند. ارتباط دادن بین مفاهیم نیز از کار دشوار دیگری است که فرد ممکن است به دلیل همان تفاوت مراجع، نتواند به خوبی انجام دهد.

مجموعۀ این مسائل دلیلی بود که به شخصه مرا از ورود به این حیطه دور می کرد و در بهترین حالت، صرفاً در مورد برخی از اجزای این مجموعه مطالعه داشتم که مثل جزایر مختلف بدون ارتباط در ذهنم قرار گرفته بودند و نمی توانستند آن طور که باید نقش خود را ایفا کنند.

اما وقتی مقدمه کتاب عوامل «رشد، رکود و انحطاط» را مطالعه کردم، فهمیدم بالاخره کسی پیدا شد تا این مفاهیم همواره پراکنده را در یک مجموعه جمع، و به صورت خوب و قابل درکی دسته بندی و بیان کند. با مطالعه کامل کتاب، بیش از پیش به ارزش این اثر و نقش مهم و کلیدی اش در بین کتب موجود در این حیطه، یعنی هویت شناسیِ فردی و اجتماعی و رشد و تعالی انسان پی بردم. تقریباً تمام مشکلاتی که بالاتر بیان شد، در این کتاب به خوبی حل و رفع شده است. اولویت بندیِ دقیقِ مفاهیم، دسته بندی و چینش منظم و قابل درک، بیان مفاهیم با ادبیاتی مناسبِ روز و همراه با مثال ها و توضیحاتی که به درک هر چه بیشترشان کمک می کند و در نهایت، بخشِ جمع بندی و مروری که برای رجوع در زمان های کوتاه و مطالعۀ تیتروارِ مسائل بسیار به مخاطب کمک می کند.
کتاب «عوامل رشد، رکود و انحطاط»، تدوین تعدادی از سخنرانی های "علی صفای حائری" در دهه شصت می باشد.

علی صفایی حائری مشهور به "عین ـ صاد"، نامی آشنا برای اهالی مطالعه در حوزه های انسان شناسی و پژوهش های دینی است. کسی که به جرئت می توان گفت بسیار جلوتر از خودش زندگی می کرده و اندیشه ها و سخنانش پر از مسائل و نکات ناب و جدیدی است و با زاویه دید متفاوتی نسبت به دیگر اندیشمندان به بررسی مسائل پرداخته است. او کسی است که در زمان و عمر خودش، محدود نشد و افکارش در زمان جریان پیدا کرده و حتی امروز که بیست سال از فوت او می گذرد، حرف های تازه ای برای گفتن دارد و می توان ساعت ها درباره مباحثی که مطرح کرده، مانند همین مسائل مربوط به رشد، رکود و انحطاط، بحث و گفت وگو کرد.

مطالب مرتبط

از فرشِ آمریکا تا عرش جبهه مقاومت با حسین شیخ‌الاسلام | معرفی کتاب «سفیر قدس»

از فرشِ آمریکا تا عرش جبهه مقاومت با حسین شیخ‌الاسلام | معرفی کتاب «سفیر قدس»

«مردم به همان چیزی که امام می‌خواست رأی دادند؛ نه به اسلامی که در ذهن فلان مرجع یا فلان شخصیت سیاسی بود. …

پیوند کووالانسی ازدواج | جستاری درباره کتاب «نیمه دیگرم»

پیوند کووالانسی ازدواج | جستاری درباره کتاب «نیمه دیگرم»

ازدواج یک پیوند کووالانسی است که زوجین باید با به اشتراک گذاشتن الکترون‌های خود، زندگی‌شان را در یک خط راست …

سنگی در تاریخ | نگاهی به رمان «سنگی که سهم من شد»

سنگی در تاریخ | نگاهی به رمان «سنگی که سهم من شد»

در اینجا با داستانی روبرو هستیم که نویسنده از لحاظ به کارگیری عناصر داستانی تا حدود زیادی موفق عمل کرده و به …

کليه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به موسسه کتاب فردا می باشد

توسعه و طراحی سایت توسط آلماتک

bookroom.ir - Copyright © 2007-2019 - All rights reserved