1. خانه
  2. مطالب
  3. انقلاب اسلامی
  4. چند روایت معتبر درباره علامه طباطبایی | نقدی بر کتاب «خاطرات مستند سیدهادی خسروشاهی درباره علامه طباطبایی»
چند روایت معتبر درباره علامه طباطبایی | نقدی بر کتاب «خاطرات مستند سیدهادی خسروشاهی درباره علامه طباطبایی»

چند روایت معتبر درباره علامه طباطبایی | نقدی بر کتاب «خاطرات مستند سیدهادی خسروشاهی درباره علامه طباطبایی»

روایت های تازه و نو در کنار بیان صریح و بی پرده استاد خسروشاهی از نقاط قوت این کتاب است؛ چنان که تا جایی که نگارنده مطلع است، برای اولین بار به صراحت نام طلبه ای که به تکفیر علامه طباطبایی دست زده است، مطرح شده ...
انقلاب اسلامی 1399/1/24 3 دقیقه زمان مطالعه 0

«در سفری که به انگلستان داشتم... در اتاق یکی از دانشجویان مشهدی، پاکتی را با دست خط علامه طباطبایی دیدم. از دانشجو پرسیدم: این پاکت چیست؟ گفت سؤالاتی از علامه طباطبایی داشتم و ایشان پاسخ را فرستاده اند. گفتم: می توانم آن ها را ببینم؟ گفت: چرا که نه؟ بعد اوراقی از داخل پاکت در آورد که پاسخ چند سؤال قرآنی در چندین صفحه بود. از ایشان خواستم که کپی آن ها را به من بدهد، که قبول کرد و روز بعد کپی آن ها را به من تحویل داد. پس از مراجعت به ایران روزی خدمت علامه بودم، آن صفحات را به ایشان نشان دادم و گفتم که متن اصلی این اوراق در منچستر بود. آیا حضرت عالی نسخه ای از این ها دارید؟ فرمودند: نه، من از اغلب نامه هایی که می رسد و پاسخ می دهم نسخه ای برای خود نگه نمی دارم.»

این روایتِ اولین قدمی است که مرحوم "سیدهادی خسروشاهی" برای ضبط و ثبت مکاتبات و نامه های علامه طباطبایی بر می دارد.کوشش پیگیر و مداومی که در نهایت به تولد کتاب هایی از جمله «بررسی های اسلامی» و «مجموعه رسائل» می انجامد. اما این آمد و شدها علاوه بر نتایج علمی، تجربیات عملی گران بهایی نیز به همراه داشت که سال ها بعد مرحوم خسروشاهی آن ها را در پنجمین مجموعه از سلسله کتاب های حدیث روزگار و با عنوان «درباره سیدمحمدحسین طباطبایی» منتشر کرد.

پنج فصل از این کتاب که مجموعه مصاحبه ها و یادداشت های منشرشده میان سال های 85 تا 87 است، به سیرۀ علمی و اخلاقی علامه و رابطۀ ایشان با مراجع وقت اختصاص دارد. چهار فصل پایانی هم که قالب و زمان آن معلوم نیست به رابطه علامه با "هانری کربن"، نقش سیاسی علامه و هجمه هایی که از سوی برخی حوزویان و دانشگاهیان نسبت به ایشان وجود داشته است، می پردازد. بخش پایانی کتاب به تصاویر و اسناد مربوط به علامه طباطبایی که توسط استاد خسروشاهی جمع آوری شده است، اختصاص دارد.

روایت های تازه و نو در کنار بیان صریح و بی پرده استاد خسروشاهی از نقاط قوت این کتاب است؛ چنان که تا جایی که نگارنده مطلع است، برای اولین بار به صراحت نام طلبه ای که به تکفیر علامه طباطبایی دست زده است، مطرح شده و یا به نامه نگاری های علامه طباطبایی و "آیت الله میلانی" در جریان اختلافات مربوط به دارالتبلیغ اشاره شده و متن نامه نیز به طور کامل نقل شده است.

با این همه به نظر می رسد این کتاب بی نیاز از اصلاحات نیست:

یک. وجود اغلاط مختلف لغوی و ویرایشی، در کنار برجسته کردن برخی از کلمات و جملات به صورت سلیقه ای و همچنین صفحه آرایی و طراحی ضعیف، این اثر را نیازمند بازنگری مجدد کرده است.

دو. نقل کامل بخش های مربوط به کتاب های دیگری که مورد ارجاع مؤلف بوده است، به جای اکتفا به آدرس آن در موارد متعدد باعث افزایش بی دلیل حجم کتاب شده است؛ برای مثال، از صفحه 171 تا 182 کتاب به نقل سخنان یکی از منتقدین فلسفه اسلامی اختصاص پیدا کرده است.
سه. فقدان تاریخ و مکان انتشار برخی از مصاحبه ها و یادداشت ها نکته دیگری است که باید به آن توجه شود؛ چنان که از فصل مربوط به رابطۀ علامه و هانری کربن تا پایان کتاب، زمان، مکان و شکل و قالب انتشار خاطرات مشخص نیست.

«خاطرات مستند استادخسروشاهی دربارۀ علامه طباطبایی» از سوی نشر «کلبه شروق» و در 244 صفحه منتشر شده است.

مطالب مرتبط

از فرشِ آمریکا تا عرش جبهه مقاومت با حسین شیخ‌الاسلام | معرفی کتاب «سفیر قدس»

از فرشِ آمریکا تا عرش جبهه مقاومت با حسین شیخ‌الاسلام | معرفی کتاب «سفیر قدس»

«مردم به همان چیزی که امام می‌خواست رأی دادند؛ نه به اسلامی که در ذهن فلان مرجع یا فلان شخصیت سیاسی بود. …

پیوند کووالانسی ازدواج | جستاری درباره کتاب «نیمه دیگرم»

پیوند کووالانسی ازدواج | جستاری درباره کتاب «نیمه دیگرم»

ازدواج یک پیوند کووالانسی است که زوجین باید با به اشتراک گذاشتن الکترون‌های خود، زندگی‌شان را در یک خط راست …

سنگی در تاریخ | نگاهی به رمان «سنگی که سهم من شد»

سنگی در تاریخ | نگاهی به رمان «سنگی که سهم من شد»

در اینجا با داستانی روبرو هستیم که نویسنده از لحاظ به کارگیری عناصر داستانی تا حدود زیادی موفق عمل کرده و به …

کليه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به موسسه کتاب فردا می باشد

توسعه و طراحی سایت توسط آلماتک

bookroom.ir - Copyright © 2007-2019 - All rights reserved