1. خانه
  2. مطالب
  3. پایداری
  4. چرا مردم از امریکا متنفرند؟ | معرفی کتاب «چرا مردم از امریکا متنفرند؟»
چرا مردم از امریکا متنفرند؟ | معرفی کتاب «چرا مردم از امریکا متنفرند؟»

چرا مردم از امریکا متنفرند؟ | معرفی کتاب «چرا مردم از امریکا متنفرند؟»

کشور سیاست‌گذاری چون آمریکا که تمام جهان را تحت سیطره خود می‌خواهد حتی در واژه‌ها، استعاره‌ها و داستان‌هایش میهن‌پرستانه عمل می‌کند. داستان‌هایی در قالب اسطوره می‌سازد تا فرهنگ و آرمان‌ها و باورهای خود را بر جهانیان تحمیل ‌کند. داستان‌هایی با درون مایه: آزادی. فردگرایی مطلق. خویشتن‌پرستی و ... در واقع از منظر غرب جوهره اساسی و موضوع اصلی داستان‌های آمریکایی ترس است و خطر و خشونت و قهرمانش همیشه اسلحه به دست دارد و وظیفه و رسالتش بیان طریقه شکل‌گیری آمریکا و معرفی آداب و رسوم سنتی آن است.
پایداری 1399/4/9 5 دقیقه زمان مطالعه 1

با توجه به اتفاقات اخیر و قیام مردم آمریکا در واکنش به کشته شدن وحشیانه‌ی جورج فلوید سیاه‌پوست آمریکایی توسط پلیس این حقیقت نیمه پنهان آشکار شد که آمریکا با تمام موجودیت خود در سطح جهان منفور واقع شده است و حتی در نزد ساکنین خود هم دیگر محبوب نیست. حال سؤالی در ذهن مخاطب ایجاد می‌شود که «چرا مردم از آمریکا متنفرند؟» آینده‌پژوه برجسته، ضیاء‌الدین سردار با همکاری مریل وین دیویس در پرفروش‌ترین کتاب خود تحت همین عنوان به بررسی علل آمریکاستیزی مردم جهان پرداخته است. دلایلی که هریک از کشورهای به نوعی با آن درگیر شدند. نویسنده ریشه این سؤال را در حادثه 11 سپتامبر می‌داند و در فصل اول اثرش، «نقطه صفرِ» تنفر جهانیان از آمریکا را در تحلیل دو گروه راست‌گرا و چپ‌گرا آمریکایی درباره این حادثه جستجو می‌کند. حسادت یا عدم حسادت تروریست‌ها (مسلمانان) به قدرت و توانمندی آمریکا. سردار در ادامه این فصل اشاره‌ای دارد به برنامه‌ها و فیلم‌هایی که از دریچه تصویر به صورت مستقیم و غیرمستقیم به نمایش و نقد اوضاع سیاسی و فرهنگی آمریکا پرداختند و اکثریت بدین نتیجه رسیدند که «تفکرات نژادپرستی یکی از مخرب‌ترین و هولناک‌ترین تنفرهاست».
«مردم، اهریمن، نفرت، آمریکا» عناصر اصلی سؤال مطرح شده در بالاست که فصل دوم این کتاب، در خصوص تحلیل روابط بین آن‌ها شگل گرفته است. تحلیلی در قالب فیلم، مجله، روزنامه، کتاب و .... فیلم‌های آمریکایی که از دیدگاه‌‌های مختلف معرفی و نقد شده‌اند. تصایری دروغین که به عنوان نمونه در آن مردم یمن و حتی کودکان و زنان یمنی را تروریست‌هایی معرفی می‌کند که به‌سمت تفنگداران آمریکایی تیراندازی می‌کنند و آن‌ها برای دفاع از خود چاره‌ای جز درگیری و خشونت ندارند. مجلات و کتبی که نویسندگان و سردبیرانشان اظهارات موافق و مخالفی درباره آمریکا و حقایق پنهان و آشکار آن داشته‌اند.

فصل سوم کتاب درصدد است تا با معرفی و تحلیل برنامه‌های تلویزیونی چون «Alias» دیدگاه دقیقی درباره نگرش «آمریکا و جهان آمریکایی» نسبت به دنیا ‌ارائه دهد. به عنوان نمونه در این فیلم نویسنده شخصیت اصلی فیلم را خود آمریکا می‌داند. جاسوس مخفی با شخصیتی دوگانه با هویتی کاملاً پوچ و توخالی.
در قسمتی دیگری از این بخش سردار به هشت روش آمریکا در انباشتن ثروت جهان اشاره می‌کند. روش‌هایی چون: تجارت آزاد در بازارهای جهانی، ایجاد تعرفه‌های سنگین بر روی محصولات کلیدی و اصلی کشاورزی و ...

در انتها لیستی از مداخلات نظامی ایالات متحده آمریکا در صد سال اخیر نشان داده می‌شود که از دخالت در wounded knee در سال 1890 آغاز و به افغانستان در سال 2001  ختم شده است. لیستی که پس از حادثه 11 سپتامبر توسط «رولتان گراسمن» فعال صلح آمریکایی و نویسنده مجله « کانترپانچ» تهیه شده است.

«همبرگرهای آمریکایی و سایر ویروس‌ها» عنوان فصل چهارم است. فصلی جذاب و پرماجرا. فصلی که مرا یاد مستند جنجالی و بی‌نظیر «مک دونالد» انداخت. روایتی متفاوت از تاریخچه‌ی فعالیت رستوران‌های زنجیرهای مک دونالدز در آمریکا و دیگر کشورهای جهان با هدف رواج فرهنگ و سبک زندگی آمریکایی. سبکی که می‌خواهد همه جهان را تحت سیطره خود درآورده و از فضای فرهنگی و هویت اصلی خودشان دور کند. در واقع این ساندویج چند لایه‌ی به ظاهر زیبا که هیچ ارزش غذایی ندارد سمبل آمریکای مرموز به ظاهر دلربای‌ بی‌هویت است.

کوکاکولا، سیگار مارلبرو، موسیقی پاپ، فیلم‌های هالیودی، زبان و ... از دیگر ویروس‌های آمریکایی هستند که درصدد ریشه‌کن کردن و نابودی فرهنگ بومی کشورهای جهان هستند.

کمیسیون نظامی آمریکا از دیگر موضوعاتی است که به شش اصل آن در این بخش پرداخته شده است. کمیسیونی که هرگونه مقررات و قوانین عادلانه شناخته شده برای تمدن بشری را نقض می‌کند.

کشور سیاست‌گذاری چون آمریکا که تمام جهان را تحت سیطره خود می‌خواهد حتی در واژه‌ها، استعاره‌ها و داستان‌هایش میهن‌پرستانه عمل می‌کند. داستان‌هایی در قالب اسطوره می‌سازد تا فرهنگ و آرمان‌ها و باورهای خود را بر جهانیان تحمیل ‌کند. داستان‌هایی با درون مایه: آزادی. فردگرایی مطلق. خویشتن‌پرستی و ... در واقع از منظر غرب جوهره اساسی و موضوع اصلی داستان‌های آمریکایی ترس است و خطر و خشونت و قهرمانش همیشه اسلحه به دست دارد و وظیفه و رسالتش بیان طریقه شکل‌گیری آمریکا و معرفی آداب و رسوم سنتی آن است. در حقیقت آگاهی و شناخت دیگران به «وظیفه آمریکای قهرمان» و «داستان آمریکا برای جهانیان و داستان جهانیان برای آمریکا» از اهداف داستان و اسطوره‌های آمریکایی است. کشوری که بنابر «مانیفست سرنوشت»ش حق تعیین سرنوشت جهان و تصرف سرزمین‌هایشان را حق مسلم خود می‌داند. فصل پنجم و ششم کتاب به اهداف یاد شده اشاره کرده است.

و اما فصل آخر کتاب با عنوان «نفرت از آمریکا و کاهش تنفر». این فصل با معرفی یک فیلم شروع می‌شود. «نفرت». فیلمی که نویسنده در نقد و تحلیل آن به برخی از دلایل انزجار مردم از سیاست‌ها و اعمال دولت آمریکا اشاره کرده است. دلایلی چون حمایت از اسرائیل، دخالت بی‌حد و حصر نظامی آمریکا در دیگر کشورها و ...
اما برای درک نفرت مردم جهان از آمریکا و سردمداران آن چهار دلیل اصلی در حوزه وجودی، جهان‌بینی، هستی‌شناسی و تعارف وجود دارد که در این بخش مفصلاً به آن پرداخته است.

اما عوامل و دلایلی که من خواننده در طی مطالعه این اثر به آن رسیدم سه دلیل عمده است که باعث نفرت از آمریکا تبدیل به یک تفکر جهانی شود:
1. آگاهی از تضاد و تناقضات داخلی و خارجی آمریکا به واسطه فیلم، داستان، موسیقی و ...
2. سیستم نژادپرستانه آمریکا و تمدن غربی‌گرایانه آن و اینکه مخالفت با این تمدن یعنی تروریست بودن
3. دخالت و تغییر عقاید و فرهنگ زیستی مردم جهان به منظور رواج فرهنگ و سبک زندگی آمریکایی و واداشتن مردم به الگوپذیری که نتیجه‌ای ندارد جز از خود بیگانگی و خودکشی.

در نهایت خدمتتان عرض کنم که این قطع وزیری با ترجمه عظیم فضلی‌پور که توسط انتشارات اطلاعات تا کنون در دو نوبت روانه بازار شده است را می‌توانید از سایت پاتوق کتاب فردا (bookroom.ir) تهیه کنید.

نظرات

خیلی عالی

مطالب مرتبط

از فرشِ آمریکا تا عرش جبهه مقاومت با حسین شیخ‌الاسلام | معرفی کتاب «سفیر قدس»

از فرشِ آمریکا تا عرش جبهه مقاومت با حسین شیخ‌الاسلام | معرفی کتاب «سفیر قدس»

«مردم به همان چیزی که امام می‌خواست رأی دادند؛ نه به اسلامی که در ذهن فلان مرجع یا فلان شخصیت سیاسی بود. …

پیوند کووالانسی ازدواج | جستاری درباره کتاب «نیمه دیگرم»

پیوند کووالانسی ازدواج | جستاری درباره کتاب «نیمه دیگرم»

ازدواج یک پیوند کووالانسی است که زوجین باید با به اشتراک گذاشتن الکترون‌های خود، زندگی‌شان را در یک خط راست …

سنگی در تاریخ | نگاهی به رمان «سنگی که سهم من شد»

سنگی در تاریخ | نگاهی به رمان «سنگی که سهم من شد»

در اینجا با داستانی روبرو هستیم که نویسنده از لحاظ به کارگیری عناصر داستانی تا حدود زیادی موفق عمل کرده و به …

کليه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به موسسه کتاب فردا می باشد

توسعه و طراحی سایت توسط آلماتک

bookroom.ir - Copyright © 2007-2019 - All rights reserved