1. خانه
  2. مطالب
  3. تاریخ
  4. گزیده گویی هایی منفعل از تاریخی کنش مند | نقد کتاب «کار من بود»
گزیده گویی هایی منفعل از تاریخی کنش مند | نقد کتاب «کار من بود»

گزیده گویی هایی منفعل از تاریخی کنش مند | نقد کتاب «کار من بود»

روایت کتاب به فیلم‌نامۀ مستند بیشتر شباهت دارد تا متن تاریخ‌ روایی. در جاهایی از کتاب، مخاطب انتظار دارد ادامۀ ماجرا را بشنود و بعد دست به ‌قضاوت بزند، ولی سانسورِ قلمِ نویسنده مانع از خواندن ادامۀ حواشی (به ‌قول صاحب ‌اثر) می‌شود...
تاریخ 1400/12/12 2 دقیقه زمان مطالعه 0

رجوع انسان به ‌تاریخ نه به ‌صورت خلق ‌و ‌آفرینش، بلکه به‌ صورت تحلیلی، روایی، چکیده و... اتفاق می‌افتد و ورود به هر کدام از گزاره‌های گفته‌شده، اسلوب و روشی را طلب می‌کند که مبادا در ریل تحلیل، دست به ‌تحریف تاریخ بزنیم.

آنچه مسلّم است این‌که تاریخ اتفاق افتاده و ما از طریق نوشته‌ها و خاطرات با آن ارتباط می‌گیریم، و بر اساس میزان داشته‌ها دست به تحلیل و تفسیر می‌زنیم؛ اما به ‌هیچ وجه اجازۀ خلق و یا پرورش دل‌بخواهیِ یک موضوع را نخواهیم داشت.

«کار من ‌بود» به ‌قلم «محمد رحمانی» دست روی موضوعی حساس، یعنی مشروطه و کودتای 1299 گذاشته است که با استفاده از اسناد معتبر و روایت شفاهیِ رجال سیاسی و نظامی آن‌ دوران، متن خود را مبنی بر تاریخ ‌روایی، روایت می‌کند.

رحمانی در مقدمه می‌گوید: «تلاش می‌کنیم در کنار رعایت گزیده‌گویی و پرهیز از جزئیات و حواشی ‌نامربوط، گفتنی‌های تاریخ پهلوی را نیز از قلم نیندازیم.» و متأسفانه این روند در منطق ساختاری کلّ ‌اثر نیز مشاهده می‌شود و آسیب جدی کتاب نیز از همین ناحیه است. هیچ مورخ و محققی به ضرس ‌قاطع نمی‌تواند ادعا کند که کدام اتفاق حاشیه بوده و کدام حادثه متن؛ بلکه تاریخ مجموعه‌ای از تمامی اتفاقات ریز و درشت است که زنجیروار به ‌هم متصل شده و همدیگر را تحت‌‌الشعاع قرار داده‌اند.

روایت کتاب به فیلم‌نامۀ مستند بیشتر شباهت دارد تا متن تاریخ‌ روایی. در جاهایی از کتاب، مخاطب انتظار دارد ادامۀ ماجرا را بشنود و بعد دست به ‌قضاوت بزند، ولی سانسورِ قلمِ نویسنده مانع از خواندن ادامۀ حواشی (به ‌قول صاحب ‌اثر) می‌شود. و متأسفانه همین امر باعث شده ‌است در جاهایی از کتاب، برخی خامی‌ها و بی‌عرضگی‌های سردمداران تطهیر شود و تقصیر کار به گردن دیگری بیفتد. یقیناً قرار نیست بی‌طرفانه نوشتن، سبب بدگویی و یا کم‌گویی گزاره‌هایی از تاریخ بشود‌؛ و سؤال اصلی ایجادشده در ذهن مخاطب، جایگاه مردم در سیر و تطور تاریخ ایران است که در این برهه حداقل بدان نپرداخته است‌.

شاهی آمد و وزیری رفت، مستشاری رفت و خانی آمد؛ پس مردم کجای تاریخ ایستاده‌اند؟ آیا مردم جزو آن حاشیۀ ذکرشده هستند؟ در ماجرای سیدضیاء و رضاخان آیا ذهن ‌مخاطب سمت تطهیر شاه نرفته و سبب تمامی گندکاری‌ها را بریتانیای کبیر نمی‌بیند؟! و... .

این گزیده‌گویی، متأسفانه مستند‌وار و دانای‌کل‌طورانه به ‌جلو می‌رود و غیر از ایجاد سؤالات متعدد، چیز دیگری به‌ مخاطب نمی‌رساند؛ به‌خصوص مخاطبی که اطلاعات اندکی هم از مشروطه و حواشی آن‌ دوران داشته باشد.

«کار من‌ بود» گزیدۀ فیلم‌نامه‌ایِ مستندوارِ منفعل از برهه‌ای کنش‌مند و چالش‌بر‌انگیزِ تاریخ معاصر است که مردم را در حاشیه نگه می‌دارد و گاهی ناخواسته دست به‌ تطهیر برخی کثافت‌کاری‌های سیاسی نیز می‌زند.

مطالب مرتبط

از فرشِ آمریکا تا عرش جبهه مقاومت با حسین شیخ‌الاسلام | معرفی کتاب «سفیر قدس»

از فرشِ آمریکا تا عرش جبهه مقاومت با حسین شیخ‌الاسلام | معرفی کتاب «سفیر قدس»

«مردم به همان چیزی که امام می‌خواست رأی دادند؛ نه به اسلامی که در ذهن فلان مرجع یا فلان شخصیت سیاسی بود. …

پیوند کووالانسی ازدواج | جستاری درباره کتاب «نیمه دیگرم»

پیوند کووالانسی ازدواج | جستاری درباره کتاب «نیمه دیگرم»

ازدواج یک پیوند کووالانسی است که زوجین باید با به اشتراک گذاشتن الکترون‌های خود، زندگی‌شان را در یک خط راست …

سنگی در تاریخ | نگاهی به رمان «سنگی که سهم من شد»

سنگی در تاریخ | نگاهی به رمان «سنگی که سهم من شد»

در اینجا با داستانی روبرو هستیم که نویسنده از لحاظ به کارگیری عناصر داستانی تا حدود زیادی موفق عمل کرده و به …

کليه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به موسسه کتاب فردا می باشد

توسعه و طراحی سایت توسط آلماتک

bookroom.ir - Copyright © 2007-2019 - All rights reserved