دو مقولهٴ عرفان و حماسه همواره در طول تاریخ از یکدیگر جدا نگاه داشته شده، تا یک دست صدا نداشته باشد. انگیزههای شیطانی فرعونیان و هواهای نفسانی نمرودیان، همواره تلاش میکرده تا بین این دو جبههٴ متحد شقاق ایجاد کند؛ بلکه کوشیده تا این دو نیروی بالنده را رو در روی یکدیگر قرار دهد تا با نیزهٴ عرفان سینهٴ حماسه را بدرد و با تیر حماسه قلب عرفان را هدف قرار دهد.
بدیهی است هیچیک از این معارف کوچکترین تضادی با یکدیگر ندارند. انگیزهٴ اصلی جهاد و هدف حماسهٴ عارف احیای توحید و اعلای کلمة الله و طرد هرگونه شرک و کفر است. با کاوش در زندگی معصومان (علیهمالسلام)، همیاری سطوت حماسه را با شکوه معرفت مشاهده میکنیم که بارزترین نمونه و عالیترین نمودار این هماهنگی را میتوان در هنگامهٴ عاشورا و قیامت کربلا به نظاره نشست.
کتاب «حماسه و عرفان» مجموعهٴ ارزشمندی است که با همین هدف تنظیم شده، تا ضمن بازشناسی شخصیتهای بینظیر جهان اسلام، جایگاه هریک از عرفان و حماسه و تناسب و ترابط بنیانی آن دو را تبیین نماید. بر این اساس در این اثر با مطالب ژرفی همانند هماهنگی آیین اسلام با فطرت، فضیلت حماسه و عرفان، خصال و ویژگی عارفان، عارفان حماسهساز و حماسهسازان عارف، امیر عارفان و سرآمد حماسهسازان، مظاهر عرفان مظاهر عرفان در حادثهٴ عاشورا، جلوههای حماسی عاشورا، رمز جاودانگی حماسه عاشورا، حماسهٴ امام سجاد (علیهالسلام) در کوفه و شام و... آشنا خواهید شد.