کتاب کنش جمعی آنلاین در رسانه های اجتماعی: نظریه ها، مفاهیم و موردکاوی با گزینش و ترجمه ابوطالب صفدری به همت پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی تهیه و توسط انتشارات سوره مهر به چاپ رسیده است.
مسئله اصلی کتاب حاضر یکی از پدیدههای عمدهای است که از اجتماعی بودگیِ آدمیان ناشی میشود؛ مسئلۀ کنشهای جمعی. کنش جمعی عبارت است از هر نوع فعالیتی که شهروندان انجام میدهند تا در تولید کالاهای عمومی مشارکت کنند؛ کالاهایی نارقابتی و ناحذفگرا و کالاهایی که اگرچه سودمندند، قابل فروش به خریدارانِ خصوصی نیستند. از مصادیق این کنشهای جمعی میتوان به اغلب کنشهای سیاسی به ویژه رأی دادن، امضای یک بیانیه، شرکت در راهپیماییها و تظاهرات و نیز حمایت کردن یا نکردن از یک اتفاق یا رفتار اشاره کرد.
در این کتاب مسئله کنشهای جمعی در سطح کلان بررسی شده است. از منظر این اثر فناوری چنان مؤلفه تأثیرگذاری است که امروزه ما را با سنخ جدیدی از کنش جمعی مواجه کرده و کنش جمعی آنلاین مشخصاً فناوریهای ارتباطات و اطلاعات (فاوا) از طریق ارائه پلتفرمهای شبکههای اجتماعی در دو دهه اخیر، تأثیری بنیادین بر کنشهای جمعی، انواع و اقسام این کنشها و نحوه شکلگیری آنها گذاشتهاند. از منظر مترجم این اثر، اکنون لازم است رشتههایی چون علوم رایانه و علوم داده را نیز به مجموعه حوزههای پیشین افزود.
در این کتاب تلاش شده تا با گردآوری مقالههای مناسب و معتبر تصویری کلی و جامع از حوزه مطالعاتی کنشهای جمعی آنلاین ترسیم شود. این کتاب در دو بخش کلی با هشت زیرفصل تدوین و تنظیم شده است. بخش اول عهدهدار تبیین و تنقیح مفاهیم و چارچوبهای بنیادینی است که برای فهم کنشهای جمعی آنلاین لازم است. بخش دوم نیز با ارائه موردکاویهای متنوع سعی در انضمامیکردن این مفاهیم و چارچوبها دارد. در ادامه منطق حاکم بر گزینش و چیدمان فصلها به همراه خلاصهای از آنها ارائه میشود.