پیچ و تابهای زندگی آنقدر زیاد است که هیچکس را یارای گریز از آن نیست مگر به عنایتی و کرامتی. در هجوم این ناگواریهاست که انسان با چشم دل به فطرت خود مینگرد و نقطهای درخشان در آن مییابد و ناخودآگاه به یاد معبود خود میافتد؛ همان قادری که میتواند خواستههای او را برآورده سازد.
پس وضویی میسازد و لباس تضرع میپوشد و بر سجاده مینشیند. دستهای تهی خود را بالا میبرد و از اعماق وجود میگوید: بارالها تو خود گفتهای: ادعونی استجب لکم و من اکنون تو را میخوانم. اشکی جاری میشود و دل با صفاتر از قبل آرام میگیرد. دستها پایین میآیند، چشمها منتظر درخشش پرتو استجابت است و بیابان دل امیدوار باران رحمت، اما دعا استجابت نمیشود و به ظاهر دستها خالی میماند. اینجاست که انسان با خود میگوید چرا خداوند دعای مرا مستجاب نکرد؟ آیا پروردگار دعای مرا نشنید؟ و ناگهان انسان در دریای مواج شک و ناامیدی فرو میرود و گاه رشته اتصال خود و معبودش را میگسلد. پس باید چارهای اندیشید و در پی پاسخگویی به این دغدغهها برآمد، تا آدمی به جای ناامیدی و یأس، به فکر برطرف نمودن موانع عدم استجابت دعایش بیفتد.
کتاب حاضر که برای رفع این دغدغهها نوشته شده، امید است پاسخگوی برخی سؤالات مؤمنان پیرامون دعا و علل عدم اجابت آن باشد. این نوشتار مشتمل بر دو فصل است:
فصل اول که کلیاتی در مورد دعا است در قالب عناوین زیر در اختیار رهپویان حقیقت قرار گرفته تا بیشتر به اهمیت موضوع واقف شوند؛ عناوینی چون:
معنای دعا
جایگاه دعا
تشویق به دعا
آثار و ثمرات دعا
آداب دعا
ایرادهای وارد بر دعا
برخی از دعاهای قرآنی که از پیامبران و صالحان، برای نیل به خواستهها و حوائج انسانها نقل شده است.
و در فصل دوم با اشاره به آنچه مانع استجابت دعاست، سعی شده مسیر استجابت را با علم بنده به موانع آن برای او روشنتر به تصویر بکشد؛ موانعی چون گناه، صفات رذیله، تنبلی، توسل به غیر خداوند، لقمه حرام، مشروع نبودن دعا، ظلم و ستم و... که همه موجب حبس دعا شده و جلوی اجابت آنرا میگیرد.