کتاب حال و آینده مسلمانان در اروپای غربی اثر الهه خانی آرانی از انتشارات پژوهشکده باقرالعلوم منتشر شده است. این کتاب شامل همه اطلاعاتی است که درباره مسلمانان اروپای غربی لازم است بدانید. از تاریخچه حضور مسلمانان در کشورهای این منطقه گرفته تا وضعیت فعلی و آینده احتمالی آنها. مسائلی همچون: جمعیت مسلمانان، مساجد، رسانهها، شیوه هویتنمایی، وضعیت اجتماعی و سیاسی، سازمانهای اسلامگرا، احزاب و سازمانهای اسلامستیز. در این اثر انواع سناریوهای ممکن از خوشبینانه تا بدبینانه درباره آتیه مسلمانان اروپای غربی مطرح شده است.
در این کتاب، تلاش شده است تا به ابعاد گوناگون حضور اسلام و مسلمانان در اروپای غربی و نقش و جایگاه مسلمانان در تحولات اجتماعی و سیاسی این کشورها در طول چهار دهه پس از انقلاب اسلامی ایران پرداخته شود. هدف، بررسی و تحلیل وضعیّت و جایگاه فعلی و آتی مسلمانان در اروپا و آیندهکاوی وضعیّت اسلام در اروپای غربی است. درخلال اثر نیز، دیدگاههای مختلف درباره ماهیّت حضور مسلمانان در اروپا و اهداف و برنامههای دولتهای اروپایی و سایر دولتهای مرتبط، برای مواجهه یا تعامل با مسلمانان مطرح میشود.
مقصود از اروپای غربی، تعریف اصطلاحی (و نه جغرافیایی) آن است. اصطلاحی که در زمان جنگ سرد ابداع شد و در مقابل مفهوم اروپای شرقی قرار دارد. طبق این تعریف، اروپای غربی شامل 19 کشور در شمال و غرب اروپا است که جزء اردوگاه کمونیسم نبودهاند. در این کتاب، وضعیّت مسلمانان در 13 کشور اروپای غربی شامل: بریتانیا، فرانسه، آلمان، بلژیک، اسپانیا، دانمارک، فنلاند، نروژ، سوئد، سوئیس، هلند، ایتالیا، اتریش مورد بررسی قرار گرفته و کشورهای ایسلند، ایرلند، موناکو، مالت، لوکزامبورگ و پرتغال بهدلیل جمعیّت اندک مسلمانان لحاظ نشدهاند.
آینده اسلام و مسلمانان در اروپای غربی بر مبنای وضعیّت کنونی و تغییرات وضعیّت آنها در طول چهار دهه گذشته (پس از انقلاب اسلامی ایران)، تغییرات جمعیّتی مسلمانان و تازهمسلمانان اروپای غربی، روند هویّتیابی و هویّتنمایی آنها، جایگاه و تأثیرات سیاسی، اجتماعی و وضعیّت حقوقی آنها، نقش قدرتهای سیاسی مؤثّر بر وضعیّت این مسلمانان، چالشها و معضلات اصلی فکری و اجتماعی آنها و در نهایت آیندهکاوی وضعیّت آنها، محتوای اثر حاضر را تشکیل میدهد.