کتاب از حکمت تا معنویت با هدف استخراج الگوی مشارکتجمعی در پیادهروی اربعین، به مطالعه مشارکت ایرانیان در این آیین و به طور ویژه موکبداران و خادمان موکبهای ایرانی به عنوان گروهی که بیشترین سطح و حوزه مشارکت را دارا بودهاند، میپردازد.
کتاب از حکمت تا معنویت در الگوی مشارکت جمعی پیاده روی اربعین اثر صدیقه رمضانی از انتشارات پژوهشکده باقرالعلوم منتشر شده است.
نگارنده در گام اوّل طی واکاویِ نظری و مفهومی، به چیستی پدیده و مرور انواع مشارکت جمعی در ادبیات نظری مرتبط پرداخته است تا از قابلیت توضیحدهندگیِ دیدگاهها و ایدههای نظری، بهرهبرداری کافی حاصل شود؛ پس از گردآوری دادههای کیفی، «ویژگیهای متمایز و منحصربهفرد ابعاد و اجزای جریان مشارکت»، «زمینه مشارکت» و «جهان ذهنی مشارکتکننده» بیان و از این رهگذر «الگوی مشارکت جمعی اربعین» شناسایی شده است.
این پژوهش با رویکرد و روش و ادبیات تخصصی حوزه علوم اجتماعی نگاشته و در هفت فصل: لوازم مفهومی مطالعه پیادهروی اربعین، نظریهها و انواع مشارکت در علوم اجتماعی، تحلیل نظری جریان اصلی مشارکت، شیوه الگونگاری، اجزای الگوی مشارکت جمعی پیادهروی اربعین، الگوی حکمتبنیان، اجتماعمدار و معنویتمحور اربعین و بررسی آمار زائران و نوع توزیع آنها به زیور طبع آراسته شده است.