کتاب پیشرو، نخستین کتاب به زبان فارسی در خصوص مفهوم شناسی عدالت انتقالی است که تحولات سه کشور تونس، مصر و لیبی را نیز به صورت مطالعه موردی بررسی کرده است.
این کتاب که به روش توصیفی ـ تحلیلی انجام شده، به چهار بخش تقسیم شده است.
در بخش اول طی سه فصل مبانی نظری، سازوکارها و پیشنیه عدالت انتقالی مورد بررسی قرار گرفته است.
در بخش دوم طی دو فصل به نقض حقوق بشر در تونس زمان زین العابدین بنعلی و ارزیابی اجرای عدالت انتقالی در کشور تونس پرداخته شد.
در بخش سوم نیز در دو فصل نقض حقوق بشر در مصر زمان حسنی مبارک و سپس چگونگی اجرای عدالت انتقالی در مصر و چالش های عدالت انتقالی در مصر پسامبارک مورد بررسی قرار گرفت.
در بخش چهارم این کتاب نیز طی دو فصل وضعیت حقوق بشر در لیبی زمان معمر قذافی و سپس علل ناکارآمدی عدالت انتقالی در لیبی و تأثیر آن در نابسامانی های سیاسی و امنیتی لیبی پساقذافی بررسی شده است.
یکی از رسالت های اصلی دانشگاه امام صادق علیه السلام، توجه علمی ـ تحقیقاتی به مسائل جهان اسلام و کشورهای مسلمان با توجه به مباحث نوین سیاسی و بین المللی است.
تحولات جهان عرب از یک زاویه برگرفته از بیداری اسلامی و اعتراض به اقتدارگرایان وابسته به غرب بوده که موضوع عدالت انتقالی در این جوامع از چنین دیدگاهی مهم و قابل تأمل است. به همین روی تحلیل موضوع عدالت انتقالی و کاربرد آن در سه کشور مصر، تونس و لیبی موضوعی است که در مطالعات جهان اسلام اهمیت دارد.
از آنجایی که در این کتاب پیوند حقوق و سیاست در کشورهای اسلامی و تأثیر آن بر ایجاد ثبات و توسعه یا ناامنی و خشونت بررسی می شود و همچنین نقش نظام قضائی در این فرایند مورد بررسی قرار می گیرد، میتواند برای تصمیم سازان سیاسی و قضائی جمهوری اسلامی ایران نیز منبع علمی مؤثری باشد که این موضوع در راستای اهداف و اولویت های پژوهشی دانشگاه امام صادق (ع) نیز قرار دارد
کتاب عدالت انتقالی در جوامع در حال انتقال خاورمیانه و شمال آفریقا؛ مطالعه موردی مصر، تونس و لیبی اثر سید رضی عمادی و مهدی ذاکریان از انتشارات دانشگاه امام صادق ع منتشر شده است.