کتاب «ایران؛ امروز، دیروز، فردا تحلیلی بر انقلاب اسلامی ایران» نوشته محسن نصری به سفارش معاونت پژوهشی دانشگاه معارف اسلامی، توسط دفتر نشر معارف چاپ و منتشر شد. تبیین ریشه ها و عوامل پیروزی انقلاب اسلامی ضروری است چرا که همان عواملی که رمز پیروزی انقلاب بودند ، رمز بقا و دوام آن نیز هستند. ایران، دیروز، امروز، فردا، تحلیلی است بر فرآیند گذار تحولات سیاسی - اجتماعی که از حدود 100 سال پیش آغاز شد و پس از فراز و فرود های گوناگون به پیروزی انقلاب اسلامی منجر شد.
کتاب ایران؛ دیروز، امروز، فردا؛ تحلیلی بر انقلاب اسلامی ایران، نوشته محسن نصری، با رویکردی حادثه نگارانه، رخدادهای مهمی که هر یک به مثابه نقطه عطفی در شکل گیری انقلاب اسلامی به شمار میروند را تحلیل نموده، صبغه تاریخی به خود گرفته است. از دیگر سو، نویسنده محترم، رخدادها را از چشمانداز، اندیشه سیاسی مینگرد و افزون بر آن در سرتاسر کتاب، شاخصه مکتب سیاسی امام خمینی(ره) به عنوان رهبری انقلاب را مورد تأکید قرار می دهد که این شیوه رویکردی اندیشه شناختی را بر نوشتار حاکم می نماید. محسن نصری در این کتاب در صدد است برای آشنایی دانشجویان و جوانان، ایران را در سه مرحله بازکاوی کند: 1- ایران دیروز، در رژیم پهلوی 2- ایران امروز، در جمهوری اسلامی و تحولات و تغییرات و دستاوردهای عظیم آن 3- ایران فردا
کتاب ایران؛ دیروز، امروز، فردا؛ تحلیلی بر انقلاب اسلامی ایران در 8 فصل تنظیم و نگاشته شده است. در فصل اول از ضرورت و اهمیت شناخت انقلاب اسلامی ایران سخن می گوید و در فصل دوم، تحت عنوان مفهوم شناسی انقلاب اسلامی ایران به تعریف ، «انقلاب» ، «اسلام» و «انقلاب اسلامی» میپردازد و در فصل سوم، ریشه های انقلاب و در فصل چهارم نیز دستاوردهای انقلاب اسلامی ایران را بررسی می کند.
در فصل پنجم با عنوان «امام شناسی انقلاب اسلامی ایران» از اندیشه، رفتار و مکتب امام خمینی رحمه الله علیه و سیر زندگی و سیر خلف صالح ایشان، آیتالله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب می پردازد. ازآنجاکه تهدیدات دشمنان خارجی و داخلی و توطئه های آنان در برابرانقلاب اسلامی، هنوز هم ادامه دارد، در فصل ششم به «آسیبشناسی انقلاب اسلامی ایران» می پردازد و سرانجام در فصل هفتم «آینده شناسی انقلاب اسلامی ایران» را با موضوعاتی درباره فرایند تحقق اهداف انقلاب اسلامی و بررسی سند چشم انداز 20 ساله جمهوری اسلامی به پایان می رساند.
محسن نصری، نویسنده کتاب پیش از ده سال، تجربة تدریس انقلاب اسلامی و تاریخ معاصر در حوزه و دانشگاه دارد و کوشیده است به گونه ای مستدل و مستند، مباحث را مطرح کند.