نرگس آبیار، اولین کارهای تحقیقاتی برای نوشتن این کتاب را از سال 1380 آغاز کرده که اولین چاپ آن در سال 1385 با عنوان «چشم سوم» منتشر شده است. این کتاب به رغم اینکه در همان سال ها کاندیدای دریافت جایزه کتاب سال دفاع مقدس شد، اما آن گونه که باید مورد توجه قرار نگرفت و دیده نشد. بعد از اکران فیلم «شیار 143» و با توجه به اینکه فیلم بر اساس کتاب ساخته شده بود، این کتاب دوباره با عنوان فیلم، چاپ و منتشر شد.
کتاب، ماجرای 13 نوجوان رزمنده است که به جنگ می روند؛ اما شخصیت جالبی که در این کتاب بیشتر به آن پرداخته می شود، مادر یکی از این نوجوانان است؛ با توجه به شناختی که نویسنده از مادران منتظر دارد و از نزدیک حس آنها را لمس کرده، یک مادر را از راویان اصلی این داستان قرار داده است.
کتاب «شیار 143» ویژگی های ادبی خاص خودش را دارد، به طوری که نویسنده مجال شخصیت پردازی را در این کتاب داشتیه است، اما طبیعتاً فیلم دارای آن قوت شخصیت پردازی که در کتاب بیان شده نیست. همچنین کتاب بخش هایی دارد که در فیلم به آن اشاره نشده، مانند بخش هایی درباره عملیات والفجر مقدماتی و ماجرای اسارت؛ به همین خاطر افرادی که می خواهند مستند واقعی و دقیق تری را از این ماجرا بدانند، می توانند به کتاب مراجعه کنند.
شاید در گذشته فیلم هایی که در حوزه دفاع مقدس ساخته می شد، برای قشر خاصی بود و مخاطبان خاص خود را داشت، اما این فیلم و به تبع آن این کتاب، متعلق به همه اقشار جامعه است و چاپ و انتشار کتاب «شیار 143» به ماندگارتر شدن این اثر کمک شایانی خواهد کرد.