این کتاب، پژوهشی در قلمرو اخلاق اسلامی است. هدف اصلی نویسنده، ارائه الگوی تربیتی اخلاقی قرآن و تفسیرالمیزان است که با روش های مختلف خواستند روش های تربیت اخلاقی در المیزان را بازگو کنند.
فصل نخست این کتاب در زمینه کلیات بوده که پیشینه بحث، جایگاه تربیت اخلاقی در نظام اندیشه دینی و گونه های پژوهش در اخلاق در آن طرح بحث می شود.
فصل دوم مفهوم شناسی بوده که مباحث تربیت و اخلاق در آن مطرح شده، فصل سوم طراحی الگوی دسته بندی روش های تربیت اخلاقی نام دارد که دارای مقدماتی است که در این فصل اشاره شده است.
فصل چهارم این کتاب دارای عنوان روش های تربیت اخلاقی در بعد شناخت است که به طور طبیعی در این فصل به اهمیت و جایگاه شناخت، روش های شناختی و روش های ایجابی تربیت اخلاقی در بعد شناخت و مبانی شناخت اشاره شده است.
فصل پنجم روش های تربیت اخلاقی در بعد میل و انگیزه است که مباحثی مانند بحث علم در میل و روش های زمینه ساز شکوفایی، محبت، روش انذار و تبشیر، موانع شکوفایی میل و انگیزه های متعالی و افراط در بهره مندی از لذت های مادی از مباحثی است که در این فصل اشاره شده است.
فصل ششم این کتاب روش های تربیت اخلاقی در بعد عمل بوده که به عمل و ریشه کمالات و سپس به موضوع مهمی مانند روش های ایجابی در بعد عمل می پردازد.
در نهایت این کتاب با موانع عمل که موانع هشت گانه ای است، شامل وسواس شیطانی، غفلت، لذایذ مادی، ترجیح مهم بر اهم، کسالت و تنبلی، محیط و جامعه ناسالم و معاشرت با نااهلان به پایان می رسد.