بخشی از تحول عظیمی که در نتیجه ی انقلاب اسلامی در ایران ایجادشد، به حوزه ی فرهنگ مربوط است ، به ویژه آن که برخی از نظریه پردازان انقلاب ، علت اصلی ایجاد انقلاب اسلامی را تحول فرهنگی در جامعه ی ایران قبل از انقلاب می دانند و معتقدند که انقلاب اسلامی از اساس ،تحولی مبتنی بر فرهنگ اسلامی و دینی بوده است ؛ در این میان دیدگاه های امام خمینی (ره ) به عنوان رهبر انقلاب اسلامی و یکی ازبزرگترین مصلحین و احیاگران اندیشه و عمل اسلامی در جهان معاصر، ازاهمیت خاصی برخوردار است .
رویکرد امام خمینی (ره ) به مفهوم «هویت ملی » و معنا و مبنایی که ایشان از این مفهوم مراد کرده اند، به ویژه برای کشورهای اسلامی و جنبش های اسلامی معاصر که تشابهات فرهنگی و اجتماعی بسیاری با جامعه ی ایران دارند، از اهمیت مضاعفی برخوردار است . در خصوص هویت ملی در جامعه ی ایران ، امام خمینی (ره ) معتقد به هویتی اسلامی و انسانی است که در صد سال اخیر بشدت منسوخ وتحریف شده بود. ایشان ماهیتی انسانی و دینی برای جامعه ی ایران قائلندو احیای این هویت را مهم ترین ساز و کار پایایی انقلاب اسلامی ودست یابی به آرمان های این تحول بزرگ می دانند.
احیای هویت ملی که در سطح فردی و سپس اجتماعی صورت می گیرد، موجب خودباوری ،اتکاء به نفس ، امید به آینده و عدم سلطه پذیری شده و تلاش برای پیشرفت را در پی خواهد داشت . مهم ترین گام برای احیای هویت ملی درجامعه ی ایران و تقویم سویه های بنیادین آن ، یعنی فرهنگ اسلامی ـ انسانی ، نفی «خود کاذب » است . «خودِ کاذب » یا غرب زدگی همان فرهنگ منحرفی است که در دوران معاصر به جای فرهنگ اصیل اسلامی نشسته است و قدرت پویایی ، تولید، اندیشه و عمل را سلب کرده است . کتاب حاضر، جنبه های مختلف هویت ملی و عناصر سازنده ی آن رااز دیدگاه امام خمینی (ره ) بررسی کرده و آسیب شناسی این هویت واهمیت و ساز و کارهای احیای آن را ارایه می دهد. مرکز اسناد انقلاب اسلامی امیدوار است با انتشار این اثر، گامی دیگردر راستای تبیین اندیشه های امام خمینی (ره ) بردارد و جامعه ی علمی کشور را در این باره یاری رساند.