نهضت مشروطیت از مقاطع مهم و حساس تاریخ معاصر ایران به حساب می آید. این حرکت به منظور مهار ظلم و ستم استبداد داخلی از یک سو و سلطه ی روزافزون خارجی از سوی دیگر، به زعامت و رهبری علما شروع شد. علما و مردم در این جنبش، با اهداف اسلامی جهت رفع ظلم و ستم خواستار تأسیس عدالت خانه بودند.
یکی از رهبران برجسته ی این حرکت در شیراز آیت الله محمدباقر اصطباناتی میباشد. این فقیه و دانشمند ذوالفنون در جریان نهضت مشروطیت فارس نقش مهم و چشمگیری داشت، که پس از شهادت توسط علما، مورخین و مشروطه خواهان به شهید رابع ملقب گردید. وی علاوه بر فقه و اصول در نجوم، ریاضی، طب، کلام، ادبیات هم استاد بود.
از زندگانی و مبارزات و اندیشه های آیتالله اصطباناتی اطلاعات اندکی در دست بود تا اینکه به همت ستاد یادواره ی سرداران و پانصد شهید شهرستان استهبان تلاش هایی آغاز شد تا شخصیت شهدای گمنام این شهرستان مورد توجه قرار گیرند. ثمرهی بخشی از این همت و تلاش کتاب شهید رابع میباشد. این اثر در سه بخش به زندگی، حیات علمی، دیدگاههای اجتماعی، خصوصیات اخلاقی، مبارزات سیاسی اندیشه ها و نحوه ی شهادت و بازتاب شهادت آیت الله اصطباناتی میپردازد. بخش دوم کتاب، به گزیده ای از آثار موجود وی و در بخش سوم ابتکارات فنی، ریاضی و هندسی اختصاص یافته است.