شهرستان همدان در جریان مبارزات مردم ایران در نهضت اسلامی تا پیروزی انقلاب اسلامی ، نقش بسزایی داشت و در خصوص این انقلاب عظیم قرن که موجب تحول بنیادین در داخل و خارج از کشور شد بیان نکاتی ضروری به نظر می رسد . تجربه نشان داده است که هر گاه ملت ها و جوامع مختلف شاهد انحرافات و عدم توجه ب ارزش های حاکم بر جامعه و بی عدالتی از سوی حکام خود باشند ، برای ایجاد تغییرات اساسی در بسیاری از ساختارهای جامعه دست به قیام می زنند ، با این تفاوت که بعضی از انقلاب ها بیشتر بر مسائل اقتصادی ، اجتماعی ، فرهنگی و یا مذهبی تأکید دارند و ماهیت اقتصادی و یا مذهبی – فرهنگی پیدا می کنند .
در دنیا انقلاب های متعددی به وقوع پیوسته است که چند انقلاب از میان آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند ؛ زیرا نه تنها سرنوشت ملت و جامعه ی خود را دچار تحول و دگرگونی نموده اند ، بلکه حیات سیاسی ، فرهنگی ، اقتصادی و اجتماعی جوامع دیگر را نیز تحت تأثیر مستقیم قرار داده اند ، از جمله انقلاب کبیر فرانسه ، انقلاب 1917 روسیه ، انقلاب چین و آخرین انقلاب قرن بیستم یعنی انقلاب اسلامی ایران که منشأ تغییرات و تحولات اساسی در ایران شده . انقلاب اسلامی برعکس سایر انقلابات که یا طبقه و گروه خاصی را مورد مخاطب قرار می دادند و یا بر یکی از مسائل اجتماعی تأکید داشتند ، با شرکت همه ی اقشار جامعه به وقوع پیوست و شعارهای آن نیز تمامی اقشار جامعه را شامل می شد .
انقلاب اسلامی ایران یکی از مهم ترین پدیده هایی بود که در ربع آخر قرن بیستم ، بسیاری از معادلات سیاسی را بر هم زد و در زمینه ی حکومت طرحی نو در افکند . بدیهی است که در واقعه ای با این عظمیت ، تنها یک شهر یا منطقه ی جغرافیایی خاص دخیل نبود ؛ بلکه تمام مناطق و شهرهای ایران به سهم خود در این واقعه ی عظیم نقش داشتند . هم چنین این رویداد به یک باره پدید نیامد ؛ بلکه در یک بستر تاریخی شکل گرفت و رشد یافت . مردم همدان از انقلاب مشروطیت تا پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری افراد مبارزی همانند " میرزا محمد حسن خان فریدالدوله " ، " آیت الله شیخ محمدباقر بهاری " ، " غلام رضا وزیر " ، " حسینی داور " ، " ستاری " و ... و در دوران نهضت اسلامی ، " آیت الله آخوند ملاعلی معصومی همدانی " ، " نصرالله بنی صدر " ، " محمدتقی عالمی دامغانی " ، «سید اسدالله مدنی» و فرهنگیانی چون «حشن مشتاق» ، «سید کاظم اکرمی» و ... در مقابل رژیم پهلوی به مبارزه پرداخته، از یاوران انقلاب و نهضت اسلامی بودند.
آنها در مقابل انقلاب سفید و لایحه ی انجمن های ایالتی و ولایتی در سال 1341 ش به مبارزه و مخالفت پرداختند و تلگراف هایی در حمایت از «امام خمینی» و اعتراض به رژیم مخابره نمودند. هم چنین در سال 1342 ش در حمله ی مأمورین رژیم پهلوی به مدرسه ی فیضیه ی قم، واکنش شدیدی از خود نشان دادند و بار دیگر بر حمایت از امام تأکید نمودند. مردم همدان در خلال سال های 1342 تا 1351 ش به رهبری آیت الله مدنی به مبارزه با رژیم پهلوی ادامه دادند و به شکل های مختلف مخالفت خود را با رژیم اعلام داشتند.
آنان در سال 1357 ش مانع عبور تانک ها از مسیر همدان به تهران شدند و حتی در این سال، دست همافران پایگاه نوژه (شاهرخی) را به نشانه ی اتحاد و مبارزه علیه نظام پهلوی فشردند و با مردم ایران هم صدا شدند و بدین ترتیب، در پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری « آیت الله خمینی» سهیم شدند. پژوهش حاضر در دو مجلد جداگانه منتشر می شود. جلد اول تحت عنوان «انقلاب اسلامی در همدان: از نهضت مشروطه تا اوج گیری نهضت اسلامی» در سه بخش ارائه می گردد.
بخش اول به بررسی اوضاع همدان از انقلاب مشروطه تا سلطنت رضا شاه می پردازد که در آن به مباحثی درباره ی زبان، دین ، مذهب ، موقعیت جغرافیایی ، بافت اجتماعی و قومی و خاندان و طبقات مختلف شهر همدان پرداخته می شود. هم چنین درباره ی مجلس فواید عمومی، انقلاب مشروطه، استبداد صغیر، جنگ جهانی اول تا به سلطنت رسیدن رضا خان نیز بحث می شود.
بخش دوم از سلطنت رضا شاه تا کودتای 28 مرداد 1332 را در بر می گیرد و راجع به اصلاحات رضا شاه و واکنش مردم و روحانیون ، وضعیت مدارس دینی و علما، جنگ جهانی دوم، استعفای رضا شاه و همچنین فعالیت احزاب سیاسی و نهضت ملی در همدان مطالبی بیان می گردد.
بخش سوم شامل حوادث و رویدادهای همدان از 1332 تا 1356 ش می باشد که درباره ی جامعه ی تعلیمات اسلامی، حزب مردم و ملیون، اصلاحات ارضی، درگذشت آیت الله بروجردی و مسئله ی مرجعیت، انقلاب سفید و لایحه ی انجمن های ایالتی و ولایتی شکل گیری محافل انقلابی، توزیع نوار و اعلامیه ها، چهلم شهدای فیضیه ، قیام پانزده خرداد، سفر شاه به همدان، دستگیری و زندانی شدن مبارزین و ... را در بر می گیرد.
جلد دوم این پژوهش تحت عنوان «انقلاب اسلامی در همدان: از اوج گیری نهضت تا تثبیت انقلاب اسلامی» در برگیرنده ی رویدادهای مربوط به برگزاری مراسم حاج آقا مصطفی خمینی، دکتر علی شریعتی ، سخنرانی انقلابیون دعوت شده به همدان، رحلت آیت الله آخوند همدانی و قیام سراسری در همدان، ترور سرگرد کازرونی و استاندار همدان تا پیروزی انقلاب اسلامی می باشد. همچنین این مجلد نیز رویدادهای پس از پیروزی انقلاب، شکل گیری نهادهای انقلابی، دستگیری و محکمه ی حامیان رژیم پهلوی و نیز انتخاب نمایندگان مجلس خبرگان قانون اساسی را در بر می گیرد.