در تاریخ انقلاب اسلامی ایران نیمه ی دوم سال 1356 از اهمیت خاصی برخوردار می باشد. رحلت مشکوک آیت الله حاج آقای مصطفی خمینی و در پی آن اهانت به مقام شامخ حضرت امام خمینی در دی ماه سال 1356 سلسله حوادثی را در پی آورد که در مدت کمتر از یک سال نظام شاهنشاهی را سرنگون گردانید. نقشی که حضرت امام در راهبری انقلاب اسلامی بر عهده داشت بر آمد از باور و عقیده مردم متدین تمام شهرها و روستاهای ایران بود که هویت گم کشته ی خود را رد آن جستجو می کردند.
همچنان که سیر حوادث انقلاب اسلامی همدان را در جلد نخست تا شروع و اوج گیری نهضت اسلامی مرور نمودیم، در جلد دوم سیر حوادث همدان در بستر تاریخ انقلاب اسلامی تا تثبیت انقلاب اسلامی بر اساس اسناد و تاریخ شفاهی بررسی گردیده است. در انقلاب اسلامی ایران به صورت کلی و به ویژه در تاریخ انقلاب اسلامی همدان به صورت جزئی نقش سه گروه را می توان مشاهده کرد: نخست علما و روحانیون مبارز از آن جمله شهید آیت الله مفتح، مرحوم آیت الله ملا علی معصومی همدانی، آیت آلله بنی صدر ، شهید آیت الله اسدالله مدنی و مرحوم حجت الاسلام حسینی همدانی ... دوم نقش بازاریان که در پیوند با علما و روحانیون نقش آفرین بوده اند و سوم نقش فرهنگیان که شامل دانش آموزان ، معلمان، دانشجویان و دانشگاهیان می شود.
در تاریخ انقلاب اسلامی همدان رحلت آیت الله معصومی همدانی نقطه ی عطفی در مبارزات مردم مسلمان آن سامان شد. همچنین تا بازگشایی مدارس در مهر ماه سال 1357 فرهنگیان و دانش آموزان فعالیت های خود را در مبارزه با حکومت پهلوی گسترده تر نمودند. نقش رهبری انقلاب اسلامی همدان را هم یکی از شاگردان و مریدان حضرت امام یعنی شهید آیت الله سید اسدالله مدنی بر عهده داشت.