ناموجود
این کالا فعلا موجود نیست اما می‌توانید زنگوله را بزنید تا به محض موجود شدن، به شما خبر دهیم.
موجود شد باخبرم کن

انقلاب اسلامی در کاشان - جلد اول

دسته بندی: تاریخ ایران

ناشر: مرکز اسناد انقلاب اسلامی

نویسنده: اصغر ابن الرسول

سال نشر: 1383

تعداد صفحات: 560

فروش پیامکی این محصول
معرفی کتاب
مشخصات
نظرات کاربران
بریده های انتخابی شما

معرفی کتاب

انقلاب پدیده ‏ای سیاسی و اجتماعی است که خواهان دگرگونی بنیادین در جامعه است، اما کمیت و کیفیت خواست‏های انقلاب به عوامل مختلفی بستگی دارد که یکی از آن‏ها گستره ‏ی جغرافیایی و جمعیتی است، یعنی هر چه منطقه‏ ی جغرافیایی وسیع‏تری در یک جامعه، خواهان تغییر باشند و رفتارهای انقلابی از خود نشان دهند، دامنه‏ ی انقلاب و خواست ها و تبعات آن نیز وسیع‏ تر خواهد بود؛ زیرا حکومت‏های مستقر با امکانات محدود خود توان مقابله با جریانات انقلابی همه‏ جا گیر را ندارند.

از این رو، معمولاً سیاست حکومت‏های مستقر، در مهار انقلاب‏ ها، جلوگیری از گسترش جغرافیایی آن در گام نخست است. وقتی انقلاب دریک منطقه محدود شد، قدرت تخریبی بنیادهای رژیم مستقر را به نسبت محدودیت مکانی خود، از دست می ‏دهد. عامل انسانی نیز نقش بسیار مؤثری دارد، به این معنی که هرگاه یک انقلاب بتواند اقشار و طبقات بیشتری را با آرمان‏ ها و خواست‏های خود همراه سازد قدرت پیش‏برندگی خود را بالا خواهد برد. هر چند رهبران انقلابی به منظور ایجاد همبستگی و هماهنگی بین خواست‏های متفاوت و گاه متضاد طبقات انقلابی، تلاش‏های وافری انجام می‏دهند، اما گاه این هماهنگی رفتاری، نه به خاطر شعارها و باورهای مشترک بلکه به خاطر دشمن مشترک می ‏باشد.

مهار انقلاب در یک گستره ‏ی جغرافیایی و جمعیتی وسیع، به آسانی صورت نمی‏ گیرد بلکه مستلزم عنصر مؤثر دیگری به نام تشکیلات و شبکه‏ ی خبررسانی و خبررسانی منسجم، مرتبط و متمرکز است. یکی از گسترده ‏ترین شبکه‏ ها؛ مساجد، مدارس علمیه و هیأت‏های عزاداری بود که به دور از دخالت‏های دولت مستقر و به صورت مستقیم و متمرکز عمل می‏ کرد، یعنی مسجد و روحانی روستا، حداقل با یکی از روحانیان برجسته‏ ی شهر در ارتباط بود و ایشان نیز با روحانیان مراکز استان و یا کانون مرکزی یعنی قم و تهران در ارتباط بود و این خود اخبار مرکز را با سرعت بین اعضای شبکه پخش می‏ کرد و به واکنش ‏های آن‏ها جهت می‏ داد.

ویژگی مهم این شبکه، عدم وابستگی مالی و سیاسی با رژیم است که گاهی درگیری‏های مقطعی و گاه مستمر ایجاد می‏کرد و نیز می‏توانست اطمینان مخالفان را با گرایش‏های مختلف جلب کند. مسأله‏ی بعدی هماهنگی و همآوایی رهبران، آرمان‏ها و خواست‏های انقلاب و شبکه با توده‏ها بود و این نیز در گسترش دامنه‏ی نفوذ آن بسیار مؤثربود. شبکه‏ ی اطلاع ‏رسانی مذهبی‏ ها در تک تک شهرها فعال بود، اما میزان فعالیت ضدرژیم آن‏ها بستگی به ویژگی‏ های شخصی، گرایش‏ها و تحلیل‏های سیاسی اعضای شبکه داشت؛ اما از آن‏جایی که بین رأس شبکه با قاعده‏ ی آن رابطه ‏ی مرجع و مقلد برقرار بود، عملاً خواست‏های مرجع مو به مو و به دقت تا قاعده‏ ی هرم انتقال داده می ‏شد.

انتشار اعلامیه ‏ها و اطلاعیه‏ های مراجع و چاپ و تکثیر مجدد آن‏ها در روستاها و شهرهای حتی دورافتاده، بیانگر این رابطه است. کاشان یکی از شهرهایی بود که شبکه‏ ی روحانیت به دلیل نزدیکی به قم و تهران در آن بسیار فعال بود. اعزام مبلّغ از قم در ماه‏های مذهبی در جهت هماهنگی رفتارهای خود با مرکز قم انجام می ‏شد که این رفت و آمدها، نوعی وحدت در باور، رفتار و واکنش ایجاد می ‏کرد. در این اثر سعی شده است تا حدودی روند انقلاب اسلامی، میزان ارتباط شهر کاشان با قم و تهران و تأثیرپذیری از جریانات مرکزی مورد بررسی قرار گیرد. بررسی شعارها، اقشار و طبقات اجتماعی شرکت‏کننده در انقلاب و سایر مؤلفه‏ ها، نشانگر ارتباط دقیق روند انقلاب اسلامی در قم و کاشان است. مرکز اسناد انقلاب اسلامی در راستای شناساندن نقش شهرهای کشور در انقلاب، پژوهش اسنادی و میدانی فعالیت‏های انقلابی مردم در کاشان را در اختیار علاقه‏مندان مباحث تاریخ معاصر و انقلاب قرار می‏ دهد.

اطلاعات کتاب

برای ارسال دیدگاه لازم است وارد شده یا ثبت‌نام کنید

ورود یا ثبت‌نام

برای ثبت بریده ای از کتاب لازم است وارد شده یا ثبت‌نام کنید

ورود یا ثبت‌نام