نگاه عمده این نوشتار به طلاب مبتدی است و عمده ترین مخاطب آن این گروه از طلاب هستند. این کتاب به منظور اعطای بینش کلی نسبت به هویت طلبگی و برنامه ریزی صحیح به مخاطبان ارائه شده است.
طلبه، مخصوصاً در نقطه ای که اختیار بیش تری برای تنظیم برنامه ی تحصیلی و آموزشی خود پیدا می کند، بسیار مستعد گرفتار آمدن به بحران تصمیم گیری است. از این رو باید در همان سال های آغازین طلبگی یک توانایی بسیار ارزشمند را کسب کند؛ توان مندی «برنامه ریزی» و «مدیریت توان خویشتن». او باید در تنظیم بهینه ی فعالیت های زندگی به «خودشکوفایی» برسد و «نظام» ضرورت ها و وظایف خود را به دست آورد.
این نوشتار به غرض اعطای بینش کلی نسبت به هویّت طلبگی و برنامه ریزی صحیح به طلاب اراده شده و به اصلاح پاره ای از تصورات، مفروضات و انتظارات پیشین طلبه که ناشی از آشنایی سطحی با حوزه است، می پردازد.
در فصل اول این دفتر به بازشناسی مفهوم «برنامه» و اصول حاکم بر آن پرداخته شده و در فصل دوّم «هویت طلبه، موقعیّت و نیازهای او» مورد بحث قرار گرفته و در فصل سوم با ضرب اطلاعات دو فصل پیشین «برنامه ی زندگی طلبه» ارائه شده است.
هویت صنفی طلبه، معنای طلبگی، ارزش و افتخارات طلبه، بایسته های طلبگی، تحصیل طلبه، لباس روحانیت، جهت گیری تخصصی طلبه، فعالیت های فرهنگی طلبه، زی طلبگی، برنامه زندگی طلبه، از دیگر بخش های این کتاب هستند که نویسنده به آن می پردازد.