همۀ جاذبه های لطیف طبیعی و آواها و صداها و نغمه های احساس برانگیز طبیعت سخن از امیال درونی و جلوه گر طبیعت فطری انسان است و نشانۀ زبان حال و احساسات بشر است. این هنر چون سخنوری و بلاغت و جنبه های علمی و عملی آن از دیرباز نزد دانشمندان از دو جنبۀ علم و فن برخوردار است که نخستین آن از یونان و دیگری از ایران است. این کتاب حاصل سالها مطالعه و یادداشت های سفرهای تحقیقاتی به دانشگاه ها و کتابخانه های داخل و خارج ایران است. در این کتاب آثار دانشمندان و نویسندگان در زمینۀ موسیقی و غنا و مغّنیان و خنیاگران آغازین به رهروان و پیروان این هنر در ایرانشهر و دیگر سرزمین ها معرفی و دربارۀ کارهای علمی و عملی آنان بحث و تحقیق می شود.
مؤلف نام هر نویسنده را به سال شمار و سده می آورد و کنجکاوانه آثارش را در زمینۀ موسیقی بررسی کتاب شناسانه میکند و سپس از نسخه های آن در ایران و مراکز علمی دیگر سرزمینها نام میبرد., , این کتاب اثری ایده آل برای کسانی است که در حوزۀ نسخه های خطی کار می کنند و همچنین برای استادان و دانشجویان رشته های هنر به ویژه موسیقی کتابداران و علاقه مندان بسیار سودمند است., , کتاب شامل پانزده فصل است.
عناوین فصلها عبارت اند از: خنیاگران حجاز و شام و بغداد و ایرانشهر؛ خنیاگران اندلس؛ دیگر خنیانگرانی که به دربار خلفا رفت وآمد داشته اند؛ فهرست کتابهای یونانی و هندی ترجمه شده به عربی؛ فهرست کتابهای عربی در موسیقی و سماع؛ آثار شناخته شده فارسی در موسیقی و سماع؛ دوازده متن ارزنده و بزرگ فارسی در موسیقی؛ ادوار سلطانی؛ نامه های فارسی؛ مجموعه های عربی و فارسی؛ آثار گمنام در موسیقی هندی؛ آثار گمنام فارسی در موسیقی ایرانی؛ رساله ها و کتابهایی به اردو در موسیقی؛ روایی و ناروایی موسیقی و سماع صوفیانه و غنا در برخی رسائل و نوشته های پیشینیان؛ و موسیقاران قدیم و نام آنان در کتابهای تاریخ و تذکره. نتیجه و نمایۀ کتاب بسیار راهگشاست.