این کتاب که جلد دوم از این مجموعه به شمار می رود، به توافق دو اراده که از ایجاب و قبول طرفین حاصل و سبب ایجاد عقد می شود می پردازد. از این رو، مفهوم ایجاب و شرایط آن و نیز مفهوم قبول و شرایط آن دربردارنده مباحث مهمی است که در این کتاب مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
در این کتاب، اهلیت و اختیار (داشتن سمت) از مهم ترین شرایط متعاقدان به شمار می رود و در این راستا، انعقاد عقد به نمایندگی از دیگری و روابط حقوقی سه گانه ای که بین اصیل و نماینده، نماینده و طرف عقد، طرف عقد و اصیل به وجود می آید، بررسی می شود. انعقاد عقد بدون داشتن سمت که از آن به معامله فضولی تعبیر می شود، دربردارنده مباحث و مسائل پیچیده ای است که در این کتاب مورد بحث قرار گرفته است. شرایط مورد معامله همانند مالیت و منفعت عقلایی، ملکیت، موجود بودن و قدرت بر تسلیم مورد معامله و معلوم و معین بودن آن مباحث پایانی این کتاب را تشکیل می دهد.
گزیده کتاب
در مقدمه آمده است: «عیوب اراده از مباحث مهم و تأثیرگذار اعتبار عقد است که مانع تأثیر توافق اراده های طرفین است. اکراه و اشتباه به عنوان مصادیق اصلی عیوب اراده در فقه امامیه مورد بحث است که در این تحقیق، اثر هر کدام بر روی اراده و تأثیر آنها بر اعتبار عمل حقوقی بررسی شده و در تکمیل مباحث تأثیر اضطرار بر روی اراده و اعتبار عقد به ویژه در مصادیق مشتبه مورد بحث قرار گرفته است.»