کتاب حاضر در اصل سخنرانی هانری کربن، ایران شناس شهیر فرانسوی و برجسته ترین مفسر غربی حکمت معنوی ایران و فلسفه اسلامی است که در سال 1324 به دعوت "انجمن ایران شناسی"، در موزه ایران باستان ایراد شده است.
موضوع کتاب شناخت رابطه حکمت اشراق با فلسفه ایران باستان و به عبارتی باز شناساندن بن مایه های زرتشتی در فلسفه سهروردی است.
نویسنده برای این منظور درباره سه بن مایه مشخص بحث می کند. نخست مقوله فرشته شناسی مزدایی (تفسیر فرشتگانی و مزدایی) نظریه مثل افلاطونی را در فلسفه اشراق سهروردی شرح می دهد، سپس از "خورنه" به معنی "حضور درخشان" و به عنوان سرچشمه فره شهریاری و قدسی در فلسفه سهروردی سخن می گوید. و سرانجام از مقوله "من ازلی" بحث می شود که پیوند برقرار شده میان موجودات از طریق قدرت کیهانی این تشعشع و پرتوافکنی قدسی است.
آثار سهروردی که آکنده از این سه محرک و بن مایه اصلی هستند احتمالا به ما امکان خواهند داد تا تمامت حضور و وجود ایران را به گونه ای اجمالی مشاهده کنیم.
در پایان، نمایه ها، اسامی و اصطلاحات مختلف آمده است.
لازم به توضیح است این کتاب به دو زبان فارسی و فرانسه چاپ شده است.
فهرست کتاب : سرآغاز (نوشته استاد ابراهیم پورداود) دیباچه روابط حکمت اشراق و فلسفه ایران باستان 1. شناختن فرشتگان 2. کیان خرّه 3. انائیّت ازلی