مظالعه درباره فرق اسلامی در ایران سده های میانه، علی رغم وجود منابع فراوان، کمتر مورد توجه قرار گرفته است و البته بی توجهی به چنین موضوعاتی بیشتر به نظام آموزشی ما باز می گردد که تنها به تاریخ تحولات سیاسی تأکید می شود و این باعث مغفول واقع شدن بخش اعظمی از تاریخ فرهنگی ما، یعنی تحولات فکری شده است. از این رو مقالات مندرج در این مجموعه که نگاهی تاریخی به مسائل کلامی دارد، اساسا با چنین دغدغه ای تألیف دشه اند.
مجموعه حاضر شامل مقالاتی است که با نگاهی تاریخی به مسایل کلامی زیدیه و امامیه، تالیف شده اند. زیدیه و امامیه از فرقه های مهم اهل تشیع هستند.
کنتب شامل دو بخش است.
در بخش نخست کتاب که حاوی شش مقاله درباره زیدیه است، مباحثی درباره کتاب های زیدیه مثل کتاب الزواجر و المواعظ، و الدعامه فی تثبت الامامة مطرح شده است که ضمن آنها عقاید زیدیه بررسی می شود.
بخش دوم کتاب با عنوان امامیه، مباحثی فکری و کلامی دربارة عقاید شیعیان امامیه است. از جمله مقالات این بخش: نخستین کاربردهای اصطلاح اثنی عشریه، و نخستین مدونات حدیثی امامیه هستند.