مجموعه ای مهم از مباحث تفسیری، فلسفی، روایی، تاریخی و اجتماعی پیرامون مسائل کلی امامت و ولایت، چون خصوصیات امام و شرایط امامت و زعامت، لزوم عصمت و مطالب خاص امامت و ولایت امیرالمومنین علی علیه السلام و ائمه معصومین و لزوم عصمت آنها است. در ضمن بحث کاملی از شرایط نبوت و لزوم عصمت انبیا و آثار و خواص پیامبران در این کتاب شده که "نبوت عامه" را شامل گشته است. هم چنین مباحث استدلالی علمی، برگرفته از قرآن مجید و روایات وارده از خاصه و عامه و ابحاث حلی و نقدی پیرامون ولایت و امامت آن بزرگواران مطرح شده است. نویسنده آن علامه آیة اله حاج محمد حسین حسینی تهرانی از علما و فقهای بزرگ قرن 15 هـ ق (معاصر) که نیمی از این مجموعه 18 جلدی را به صورت سخنرانی و درس در ماه مبارک رمضانی برای مخاطبین خود و نیم دیگر این مجلدات را بعدا به رشته تحریر در آورده است. هر جلد از این مجموعه به نام «امام شناسی» از دوره علوم و معارف اسلام، نامگذاری شده است.
ساختار و تقسیم بندی مجموعه:
عناوین برگزیده و مطالب مهم این مجموعه که شامل 270 درس است که در قالب 18 مجلد گنجانده شده، عبارتست از: جلد اول امام شناسی: عصمت انبیا و ائمه معصومین علیهم السلام، معنای امام و شرائط تحقق امامت و امهات آن، ولایت امیرالمومنین علی علیه السلام و برخی از احوالات آن حضرت و علل مخالفت معاندین با خلافت او. جلد 2 امام شناسی: تفسیر آیه اولوالامر، وصایت امیرالمومنین و ائمه علیهم السلام از جانب رسول خدا، اخوت امیرالمومنین علیه السلام با رسول خدا. جلد 3: شناخت شیعه، مبدا پیدایش تشیع و نام شیعه و صفات و نشانه های آن، برخی بدعت های عمر، تفسیر آیه تطهیر. جلد 4: فضائل امیرالمومنین علی علیه السلام، تفسیر آیه «و من عنده علم الکتاب»، میزان علم ائمه علیهم السلام. جلد 5: ولایت و اقسام آن (تشریعی، تکوینی)، کلمات عرفا و فلاسفه بزرگ درباره انسان کامل، تحقیق پیرامون حدیث (سلسله الذهب)، تفسیر آیه ولایت «انما ولیکم الله ....». جلد 6: غدیر و واقعه مبسوط حجة الوداع، بحث مفصل درباره بناء اسلام بر سال و ماه قمری، تفسیر آیه «ان عدة الشهور....». جلد 7: غدیر (آیه تبلیغ، حدیث ولایت «من کنت مولاه...»)، اثبات حقانیت علی علیه السلام در طول تاریخ. جلد 8: غدیر (تفسیر آیه اکمال دین، غصب خلافت) لقب امیرالمومنین مخصوص حضرت علی علیه السلام است، اعتراف عمر به حق بودن علی. جلد 9: غدیر (احتجاج ها به حدیث غدیر، روز عید غدیر و فضیلت آن)، تأسی به رسول الله در همه جهات از جمله لباس و عمامه بستن بر سر. جلد 10: کتاب امام شناسی شامل: حدیث منزلت، حدیث عشیره، نظر تفصیلی به اوضاع شهر مدینه در اواخر عمر رسول الله و خطبه های علی علیه السلام بعد از رحلت پیامبر، غزوه تبوک، داستان مسجد ضرار در مدینه. جلد11: بحث اعلمیت و اعلمیت امیرالمومنین علی علیه السلام، جهالت مدعیان دروغین خلافت به معارف دینی، وهابی ها و جنایات آنها، قضاوت های .... نویسنده کتاب امام شناسی علامه آیة الله حاج محمد حسین حسینی تهرانی نیمی از این مجموعه 18 جلدی را به صورت سخنرانی و درس در ماه مبارک رمضان برای مخاطبین خود و نیم دیگر این مجلدات را بعدا به رشته تحریر در آورده است جلد 12: علوم امیرالمومنین علی علیه السلام (علم غیب حضرت و تقدم در علوم مختلف)، جمله «سلونی قبل ان تفقدونی». جلد 13: برخی وقایع جنگ احد و تفسیر آیه «و ما محمدالا رسول....»، ندای آسمانی «لافتی الا علی ...»، آخرین روزهای حیات رسول اله و امر به آوردن قلم و منع عمر. جلد 14: (سیر کتابت حدیث، تقدم شیعه در تالیف)، معرفی مصحف علی علیه السلام و فاطمه زهرا و ...، پیدایش اسرائیلیات در حدیث و سستی روایات ابوهریره. جلد 15: صحیفه سجادیه، تعصب سنیان و تحریف آنان در روایات، زیدبن علی علیه السلام و قیام او. جلد 16 و 17: تقدم و تاسیس شیعه در جمیع علوم و سیر علوم از زمان امام باقر تا امام یازدهم، دوران امام صادق و مذهب جعفری، احوال منصور دوانیقی، مأمون، شرح احوال ابوحنیفه، مالک بن انس، شافعی، احمدبن حنبل. جلد 18: 465 صفحه: درس 256 تا 265: علوم لدنیه متنوعه حضرت امام جعفر صادق (علیه السلام)؛ درس266 تا 270: معاویه سیر نبوت عادله را به طاغوتیت جباره برگردانید.
قابل ذکر اینکه، اینها مهم ترین عناوین از هر یک مجلدات امام شناسی است لکن در لابلای مجموعه، بحث های بسیاری از مطالب گوناگون و منطبق بر آیات قرآن و احادیث معتبر است که برای آگاهی از آن، مراجعه به فهرست هر جلد لازم است.