گسترش دین پژوهی در دو قرن اخیر سبب شده است تا این عرصه شاخه ها و رشته های بیشتری بیابد. این امر که معلول عوامل مختلف و متعددی است، هرچنئ مولود جهان غرب است اما در هم تنیدگی روابط به ویژه در عرصه علم و دانش و معرفت، مشرق زمین و به ویژه جهان اسلام را نیز درگیر کرد.
دانشمندان و متکلمان و فیلسوفان مسلمان به ویژه پیروان مکتب اهل بیت علیهم السلام که با برخورداری از ویگی های انحصاری خود از جمله عقلانیت و خردورزی، حریت و آزاداندیشی توأم با اعتدال و میانه روی و بهره مندی از پشتوانه محکم معارف قرآنی و احادیث نبوی و در سایه سار آموزه های اهل بیت علیهم السلام از آن مباحث استقبال کرده و در کنار تبیین و تشریح و توضیح مبادی صحیح علاوه بر نقد رویکردها و مبانی ناصواب خود توانستند به بسط و گسترش آن نیز بپردازند.
کتاب فلسفه دین و کلام جدید که به کوشش حجت الاسلام و المسلمین محمدصفر جبرئیلی به انجام رسیده است در دو بخش فلسفه دین و کلام جدید عرضه شده و در آغاز هر بخش با گفتاری از دو علامه اندیشمند در عرصه دین و دین پژوهی مزین شده است.
کتاب حاضر پس از نوشتاری با نام "درآمدی بر فلسفه دین و کلام جدید" به قلم نویسنده ، از دو بخش تشکیل شده است:
*1.بخش اول: فلسفه دین الاهیات فلسفی یا نگاه عقلانی به دین / آیت الله جعفر سبخانی فلسفه دین ، منطق اکتشاف دین و فلسفه معرفت دینی / علی اکبر رشاد چیستی فلسفه دین و مسایل آن / محمد محمدرضایی فلسفه دین / ابوالفضل ساجدی فلسفه دین و کلام جدید / محمدرضا کاشفی چیستی دین / عبدالحسین خسروپناه
*2.بخش دوم: کلام جدید کلام جدید / آیت الله عبدالله جوادی آملی تحلیل مفهوم تجدد / احد فرامرز قراملکی درآمدی بر مبادی کلام جدید / همایون همتی پیوند علم کلام با سنت و تجدد / محمدرضا اسدی کلام جدید در جهان اسلام / محمد مجتهد شبستری مروری بر تاریخ و علل پیدایش مسایل جدید در علم کلام / مجتبی ارشاد شبکه مفرفت دینی / علیرضا قائمی نیا