کتاب ابداعات فلسفی علامه طباطبایی در سه بخش: 1.منطق و معرفت؛ 2. امور عامه؛ 3. الهیات بالمعنی الأخص، تنظیم شده است و هر بخش شامل فصل هایی است و اکثر فصل ها دارای قسمت های متعدد مرتبط با عنوان فصل می باشد. ساختار این نوشتار صرفاً به شکل مسأله محورانه است نه به صورت یک نظام فلسفی.
برخی از نکات بارز این کتاب به ترتیب زیر است:
1. معرفی تعدادی اغز آرای فلسفی و منطقی علامه طباطبایی که ظاهراً تا کنون به صورت مشروح و مستقل مورد تحقیق قرار نگرفته و در کتابی جمع آوری نشده است.
2. تطبیق و مقایسه اجمالی تعدادی از آرای فلسفی و منطقی علامه طباطبایی با دیدگاه های فیلسوفان بزرگی نظیر ابن سینا، شیخ اشراق، صدرالمتألّهین، حکیم سبزواری و مشخص کردن تفاوت نظر ایشان با دیگر حکیمان.
3. نشان دادن مشرب واقع گرایی، نقادی، ابتکاری، نظریه پردازی، تحوّل گرایی، نوگرایی و شمّ خاصّ در تشخیص و تفکیک حقایق از اعتباریات و کاربرد چشمگیر منطق در مباحث فلسفی.
4. تسهیل کار محقّقین و مدرّسین فلسفه در دستیابی بر پاره ای از جدیدترین آرا و نظریه های فلسفی به منظور تطبیق و مقایسه با آرای فلاسفه دیگر.
5. آسان نمودن کار مورخین تاریخ فلسفه اسلامی و فلسفه تطبیقی در امر تشخیص و وقوف بر آرای جدید در فلسفه اسلامی و ضبط و نگارش آن ها و کمک در اطلاع بر سیر تطور و تکامل مسائل فلسفه.
6. ایجاد زمینه مطالعه و انگیزه بیشتر برای محققین غربی و شرقی جهت شناخت بیشتر بُعد فلسفی شخصیت علامه طباطبایی و بالمآل ایجاد زمینه برای معرفی بیتر فرهنگ و اندیشه اسلامی در جهان.
7. یادآوری مجدّد وجود صفات برجسته اخلاقی در سطح بسیار عالی در شخص علامه طباطبایی، مانند اخلاص و تواضع و عدم هیاهو و افتخار و اعجاب با وجود داشتن نظریات ابتکاری علمی و فلسفی فراوان و شایسته بودن لقب «صالحالمتألّهین» برای ایشان.