متأسفانه وحی، در دام تحلیل های گوناگون و گاه غلط افتاده است و کسانی با اعتماد به اصول مادیگرایی، آن را از اساس منکر شده اند و رهاورد پیامبران را، حاصل نبوغ، خلجان ذهنی یا عواطف شدید ایشان پنداشته اند. در سده های اخیر نیز در پی بروز پاره ای مشکلات کتاب مقدس مسیحی، و برای رهایی از آنها برخی اندیشمندان غربی وحی را تجربه دینی پیامبران، و در نتیجه کتاب مقدس را حاصل آن شمرده اند. شگفت آنکه، بعضی نویسندگان مسلمان و برخی محققان وطنی نیز با چشم پوشی از بیان صاحیبان ارتباط وحیانی، این تحلیل را پذیرفته ، آن را تحلیل صحیح می دانند ، حال آنکه دو طرف این ارتباط، یعنی خداوند و پیامبران و بویژه پیامبر اکرم در آیات و روایات بسیاری، به روشنی از وحی سخن گفته و آن را ارتباط زبانی و تکلم الهی با برخی بندگان شمرده اند.
به رغم تحقیقات شایان توجهی که درباره وحی سامان یافته ، به نظر می رسد لازم است به یاری آیات و روایات، مسائل وحی بویژه تحلیل آن و نقش فرشته و پیامبر در این زمینه ، با نگاهی نو ، جامع و دقیق تر بررسی شود. تحقیق حاضر، از همین منظر و با هدف پاسخگویی به نیازهای دانش پژوهان رشته علوم قرآنی و تفسیر تدوین یافته است.
کتاب حاضر در 16 درس به مباحث زیر می پردازد: درس اول:مفهوم شناسی وحی درس دوم: امکان وحی درس سوم: ضرورت وحی درس چهارم: منشأ الهی وحی درس پنجم: رویکرد تجربی به وحی درس ششم: تحلیل عقلی وحی درس هفتم: وحی؛ سخن حضوری خدا با پیامبر درس هشتم: اقسام و فرایند نزول وحی درس نهم: وحی؛ بیان زبانی یا ارائه واقع درس دهم: قرآن؛ وحی زبانی درس یازدهم: سلامت وحی درس دوازدهم: نقش پیامبر و فرشته در وحی درس سیزدهم: تعین پیشین و استقلال وحی درس چهاردهم: بسط ناپذیری و پایان وحی درس پانزدهم: تفاوت وحی با برخی مفاهیم مرتبط درس شانزدهم: نگاهی به وحی در یهودیت و مسیحیت
این اثر به ارزش سه واحد برای دانشجویان رشته علوم قرآنی و تفسیر فراهم آمده و در آن سعی شده تا مؤلفه های یک متن آموزشی رعایت شود. از این رو در هر درس، اهداف، پیش سازمان دهنده ، فعالیت ضمن درس، چکیده، پرسش، منابع برای مطالعه بیشتر و موضوع تحقیق طراحی و ارائه شده است.