این کتاب در چهار بخش تدوین شده است. در بخش نخست، علاوه بر معرفی دانش منطق، به تاریخچه پیدایش آن اشاره گردیده است. بخش دوم حاوی مطالبی درباره قواعد تعریف و انواع تعریف است. در بخش سوم طی مباحثی چون "قضایای حملی و شرطی متصله و منفصله"، "قواعد مختلف استنتاج صوری"، "استدلال غیر مباشر "و "صناعات خمس"، اجزای تشکیل دهنده استدلال و "منطق استنتاج "بررسی شده. در بخش پایانی همراه با مثالهایی درباره انواع مغالطات توضیح داده میشود.
این کتاب بخش هایی هم چون چیستی منطق، تعریف منطق و منطق استنتاج را در بر می گیرد.
منطق علمی ابزاری است که به علوم دیگر خدمت می کند و می توان آن را خادم علوم دیگر نامید، اگر چه برخی از این دانش روی برتافته و یا آن را بی فایده می نامند یا حتی با آن مقابله می کنند اما اقبال عمومی اندیشمندان مسلمان به این دانش حکایت از ارزشمندی و فایده عملی آن دارد.
از زمان نهضت ترجمه قرن دوم هجری که منطق وارد فرهنگ اسلامی شد بزرگانی مانند فارابی، ابن سینا، غزالی، خواجه نصیرالدین طوسی، قطب الدین رازی، علامه حلی و صدرالمتالهین کتاب های بی شماری در این زمنیه نوشته اند و بر تدریس منطق از آن دوران تا دوران کنونی همت گمارده اند.
در این کتاب از منابع اصیل مانند المنطقیات فارابی، الاشارات و التنبیهات ابن سینا، اساس الاقتباس خواجه نصیرالدین طوسی و شرح المطالع قطب الدین رازی، الجوهر علامه حلی و کتب ارزشمندی مانند المنطق مظفر و منطق سوری خراسانی نیز استفاده شده و کتابی است که بسیار برای کسانی که می خواهند با منطق به صورت مقدماتی آشنا شوند، ارزشمند است.
بخش های چهارگانه کتاب عبارتند از:
بخش اول: منطق چیست؟
بخش دوم: منطق تعریف
بخش سوم: منطق استنتاج
بخش چهارم: مغالطات