فلسفه تعلیم و تربیت که بخش مهمی از علوم تربیتی و عمدتا نظری و فلسفی است، قدمتی دیرینه دارد و از دیرزمان دستخوش تحولات گوناگونی بوده و هست. از طرفی آشنایی با اندیشه های فلسفی تعلیم و تربیت قدیم و معاصر، بررسی ، تحلیل و نقد آنها برای یک متفکر و مربی تعلیم و تربیت -خصوصا مسلمان- امری ضروری است؛ زیرا می تواند مقدمه ای برای تدوین یک نظام تعلیم و تربیت بر مبنای ایدئولوژی اسلامی باشد.
متفکران غربی به فراخور جامعه ای که در آن زندگی می کنند و ایدئولوژی حاکم بر آن جامعه، با مسائل و مشکلات فرهنگی، آموزشی و تربیتی خاص خود مواجه اند. آنان دیدگاه ها و نظراتی را ارائه می دهند و افکار و اندیشه های دیگران را در بوته نقد می گذارند؛ اما این چلش افکار، سبب شفاف شدن موضوعات و بایدها و نبایدهای تربیتی می گردد.
کتاب فلسفه تعلیم و تربیت (قدیم و معاصر) از جمله کتاب هایی است که افکار و اندیشه های فلاسفه قدیم و معاصر تعلیم و تربیت را نه در قالب مکاتب فلسفی، که در پرتو موضوعات تربیتی خاص و مهم این رشته به بررسی و چالش گذاشته است.
کتاب حاضر از 9 فصل به شرح زیر تشکیل شده است: فصل اول: فلسفه تعلیم و تربیت فصل دوم: تربیت عقلانی فصل سوم: تریت اخلاقی فصل چهارم: تربیت زیبایی شناختی فصل پنجم: تربیت دینی فصل ششم: تربیت سیاسی فصل هفتم: تربیت حرفه ای فصل هشتم: تربیت بدنی فصل نهم: تربیت استثنائی