این کتاب شامل بیست و پنج مقاله پژوهشی است که با هدف سامان یابی و رفع مشکلات هنر سنتی فرش ایران تدوین یافته است. مجموعه حاضر بازگویی سخن های گذشته است که هنوز هم مصداق و مورد دارد. گرچه تشکیلات و آمارهای فرش تغییر کرده است ولی ساختارها و اصل کالای هنری همان است که بود و هنوز نیاز به شکوفایی و رونق فرش بیشتر از دیروز محسوس است.
کتاب حاضر، شامل 25 مقاله در زمینه فرش دست باف است که در گذشته به همایش های مختلف عرضه شده است. مقاله ها در سه گروه دسته بندی شده اند: گروهی جنبه بنیادی دارند، دسته ای کاربردی هستند و تعدادی نیز به نقد و ارزیابی هنر و صنعت فرش بافی اختصاص یافته اند. در ابتدای هر مقاله شناسنامه آن شامل عنوان مقاله، نوع مقاله، هدف مقاله، سازمان مرتبط و نوع اقدام برای آگاهی خوانندگان دانش پژوه بیان شده است.
عنوان برخی از مقالات عبارت اند از: فرش دست باف: هنر، صنعت یا هر دو؟؛ نقوش فرش دست باف در آثار کمال الدین بهزاد؛ بهشت موعود در فرش ایران؛ بازار جهانی فرش و امکان حمایتی از فرش ایران؛ جایگاه تحقیقات فرش در ایران؛ رایانه در خدمت فرش ایران؛ و نقش قالی بافی در کاستن فقر. در بخش پایانی کتاب، تصاویری از فرش های ایرانی به چاپ رسیده است.