کتاب حاضر مشتمل بر سه فصل است. در فصل اول نخست پیشینه تاریخی اصل اثر نسبی قرارداد و سیر تحولات آن در هر یک از سه نظام حقوقی فرانسه، انگلستان و ایران بیان شده سپس حکم و اصل اثر نسبی قراردادها و استثناهای وارد بر آن در هر یک از سه نظام حقوقی بررسی گردیده است.
در فصل دوم با عنوان "شرایط و مبنای اعتبار تعهد به نفع شخص ثالث" ابتدا تعهد به نفع شخص ثالث و ویژگی های آن تعریف شده و پس از آن چگونگی انعقاد و شرایط اعتبار یافتن تعهد به نفع ثالث و مبنای برقراری حق مطالبه برای شخص ثالث را در حقوق فرانسه مطرح گردیده و هم چنین به موانع و مشکلات نظری در باب اعتبار تعهد به نفع شخص ثالث حقوق انگلستان اشاره شده تحولات حقوقی جدید در این کشور و سایر کشورهای تابع نظام "کامن لو" به منظور اعتبار بخشیدن به قرارداد به نفع شخص ثالث بررسی شده ضمن آن که شرایط و مبنای اعتبار تعهد به نفع شخص ثالث و مبنای برقراری حق مطالبه برای شخص ثالث در فقه امامیه و حقوق ایران به بحث گذاشته شده است.
در فصل سوم با عنوان "ماهیت حقوقی تعهد به نفع شخص ثالث در روابط بین دو طرف قرارداد مطرح گردیده و هم چنین آثار حقوقی تعهد به نفع شخص ثالث در روابط بین متعهد شخص ثالث ارزیابی شده است. بررسی آثار حقوقی تعهد به نفع شخص ثالث و روابط بین تعهدله و شخص ثالث، و بررسی آثار تعهد به نفع شخص ثالث در برخی از موارد رایج، از مباحث بعدی کتاب هستند.