کتاب حاضر درصدد است با بازشناسی و بازخوانی نصوص و متون فقهی و بازنگری در رویکردها و آثار فقهی به بازسازی و بازتولید اندیشه دفاعی اسلام اقدام نماید و با ارائه طرحی نو در این باره نشان دهد که با گذشت قرن ها، اندیشه دفاعی اسلام هنوز هویت خود را در سایه نصوص دینی تعریف می کند و در دوره معاصر به رغم چالش ها و تعارض ها با اندیشه های رقیب و رویکردهای مدرن هم می تواند ارتباط خود را با سامانه وحیانی حفظ و تقویت کند و هم بسیاری از ظرفیت های ناشکفته را بروز دهد و هم در میان ترافیک سنگین اندیشه های رقیب و ضرورت ها و مسائل نوپیدای فراوان، استعداد پرداختن به نظریه های نوین را سرلوحه خود قرار دهد و مدعی کشف و نوآوری در دنیای جدید شود.
مهم ترین مسئله این کتاب تبیین چیستی اندیشه دفاعی اسلام است که برای روشن شدن ابعاد و زوایای پنهان آن لازم است به چهار سوال زیر پاسخ داده شود: 1ـ بنیادهای نظری اندیشه دفاعی در اسلام چیست؟ 2ـ اصول ارزشی و راهبردی اندیشه دفاعی اسلام چیست؟ 3ـ عوامل و شرایط تحقق نظام دفاعی مبتنی بر اندیشه دفاعی در اسلام چیست؟ 4ـ آثار و نشانه های نظام دفاعی اسلام چیست؟
فصل ها و گفتارهای کتاب به شرح زیر می باشد: 1ـ مفاهیم و کلیات. گفتار اول: روش تحقیق. گفتار دوم: چارچوب مفهومی. گفتار سوم: مبانی اندیشه دفاعی اسلام. گفتار چهارم: اصول و قواعد اندیشه دفاعی اسلام. گفتار پنجم: اهداف نظام دفاعی اسلام.
2ـ چیستی نظام دفاعی اسلام. گفتار اول: زمینه ها و عوامل شکل گیری نظام دفاعی اسلام. ساختار نظام دفاعی اسلام. گفتار دوم: ساختار نظام دفاعی اسلام.
3ـ اصول راهبردی نظام دفاعی اسلام. گفتار اول: دشمن شناسی. گفتار دوم: تعیین راهبردهای دفاعی. گفتار سوم: تجهیزات و لجستیک. گفتار چهارم: تاکتیک ها و روش های مبارزه.
4ـ اصول ارزشی نظام دفاعی اسلام. گفتار اول: پایبندی به احکام شریعت. گفتار دوم: پایبندی به معاهده ها و قراردادها. گفتار سوم: پایبندی به ارزش های معنوی.
5ـ شرایط تحقق نظام دفاعی اسلام: گفتار اول: بسترهای اجتماعی اندیشه دفاعی اسلام. گفتار دوم: شهروندان مقاوم. گفتار سوم: شهریاران شجاع. 6ـ آثار و دستاوردهای نظام دفاعی اسلام. گفتار اول: آثار مثبت نظام دفاعی اسلام. گفتار دوم: چالش های اندیشه دفاعی اسلام در صورت فقدان نظام دفاعی.