کتاب "مبانی حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران" گفتارهایی است پیرامون تدوین قانون اساسی و اصول کلی و فصول مدون آن که به همت آیت الله کعبی تدوین گردیده است.
این کتاب توسط سازمان بسیج حقوق دانان در ۲۶۳ صفحه و در هشت بخش شامل: انقلاب همه پرسی و تشکیل جمهوری اسلامی، اهداف و راهکار های دسترسی به آن ها، وظایف دولت جمهوری اسلامی، ابتنای نظام قانون گذاری بر شریعت اسلام، ولایت امر و امامت امت، مشارکت مردم در اداره امور کشور، شورا و مشورت، امر به معروف و نهی از منکر، به نگارش درآمده و در سال ۱۳۹۴ منتشر شده است.
شناخت دقیق و تحلیل مبانی و ابعاد یک نظام سیاسی در حوزه های معرفتی مختلف و از دیدگاه های گوناگون قابل بررسی است در این پزوهش بیان شده تا از طریق بررسی اصول کلی عالی ترین سند حقوقی سیلسی کشور یعنی فصل اول قانون اساسی به تحلیل حقوق مبانی نظام جمهوری اسلامی ایران پرداخته شود. این مجموعه مستخرخ از سلسله جلسات بحث آیت الله کعبی، در مقام شرح مبانی فقهی و کامی اصول اول تا هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است و به زودی سایر اصول فصل اول نیز در مجموعه مجزایی آماده سازی شده و به چاپ خواهد رسید.
آیت الله کعبی فقه، حقوقدان، عضو مجلس خبرگان رهبری، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و مدرس دانشگاه های قم و تهران است. وی مدرس دروس خارج فقه و اصول،نظریه پرداز در حوزه فقه حکومتی و حقوق عمومی بوده و تدریس علوم حدیث، درایه، نهج البلاغه، ولایت فقیه و دروس مختلف مقاطع ارشد و دکتری رشته حقوق و علوم سیاسی را نیز در کارنامه فعالیت علمی خود دارد.
در بخشی از این کتاب می خوانیم:
در تحلیل مبانی فقهی و کلامی نظام جمهوری اسلامی ایران با بهره گیری از آیات قرآن و سیره معصومین می توان وظایف دولت را به پنج دسته تقسیم نمود:وظایف دینی، وظایف فرهنگی، وظایف اقتصادی، وظایف سیاسی، وظایف امنیتی دفاعی.
حمایت از مستضعفان و مظلومان از جمله وظایف دولت اسلامی است. دولت اسلامی نه تنها در قبال مردم تحت حاکمیت خود مسئول است تا در صورت تجاوز دشمن به آن ها در صدد دفاع باشد، بلکه در دفاع از امت اسلامی و حتی تمام مستضعفان دنیا مسئولیت دارد.قرآن کریم حمایت از مستضعفان جهان را وظیفه ی همه ی مسلمانان می داند و در آیات متعدد به حمایت از مستضعفان عالم اهتمام ورزیده است.