کتاب حاضر برای دانشجویان رشته های «علوم قرآنی» و «تفسیر» در مقطع تحصیلات تکمیلی به عنوان منبع درس «مکاتب و روش های تفسیری» تهیه و تدوین شده است. امید است علاوه بر جامعه دانشگاهی، سایر علاقه مندان نیز از آن بهره مند گردند. جلد دوم این کتاب نیز عهده دار معرفی و بررسی دیگر مکاتب و روش های تفسیری است.
یکی از دانش های مؤثر در تفسیر صحیح آیات قرآن کریم آشنایی با امتیازها و کاستی های مکاتب، روش ها و کتاب های تفسیری است و از این رو، در رشته های تفسیر و علوم قرآن درسی با عنوان «مکاتب و روش های تفسیری» یا مشابه آن ارائه می شود. این اثر به عنوان متن درسی آن درس تهیه شده و مطالب ذیل را دربر دارد: 1. مباحث مقدماتی شامل مفهوم شناسی «مکاتب تفسیری»، «روش های تفسیری» و... 2. مکتب و روش تفسیری در روایات نقل شده از معصومان (علیهم السلام) 3. بررسی مکتب و روش تفسیری صحابه و تابعین 4. معرفی و بررسی مکتب و روش تفسیری روایی محض و شماری از تفاسیر روایی محض 5. معرفی و بررسی مکتب و روش تفسیری باطنی محض و شماری از تفاسیر باطنی محض
این اثر که جلد دوم مجموعه بررسی مکاتب و روش های تفسیری است، شش فصل دارد. در فصل نخست، مفهوم لغوی و اصطلاحی اجتهاد و تطورات آن بیان، مکتب و روش تفسیری اجتهادی تعریف، دلائل مخالفان و موافقان آن بررسی و به اقسام آن اشاره می شود. در فصل های دوم تا ششم، پنج قسم از اقسام آن مکتب با عناوین: مکتب و روش تفسیری اجتهادی قرآن به قرآن، مکتب و روش تفسیری اجتهادی روایی، مکتب و روش تفسیری اجتهادی ادبی، مکتب و روش تفسیری اجتهادی علمی و مکتب و روش تفسیری اجتهادی فلسفی، معرفی و نقد شده اند و در پایان نتیجه گیری می شود که مکتب و روش تفسیری اجتهادی جامع، کامل ترین مکتب و روش در تفسیر قرآن کریم است.