مسئله نفس و بدن از جمله مسائل مهم فلسفی است که از دیرباز مورد توجه متفکران بوده و در دهه های اخیر نیز در پژوهش های فلسفی اقبال گسترده ای بدان شده است. از همین رو و نیز به جهت اهمیت مباحث انسان شناسی و نفس شناسی از دیدگاه اسلام و دیگر ادیان، به ویژه ادیان ابراهیمی و نیز تأثیر فلسفه نفس بر مباحث الهیاتی، پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی بر آن شد مطالعاتی را در حوزه فلسفه نفس آغاز کند تا اولاً، سنت علم النفس متفکران مسلمان را که از ابعاد مغفول مانده تفکر اسلامی است معرفی کند و ثانیاً، با طرح مباحث جدید در حوزۀ فلسفه نفس و عرضه آنها بر علم النفس اسلامی، ابعاد ناشناخته تفکر فلسفی در جهان اسلام را آشکار سازد و نظریه پردازی در این حوزه را میسر گرداند.
در این راستا، این پژوهشکده کلان طرح «رابطه نفس و بدن» را در دستور کار خود قرار داد و به منظور گشودن قلمروهای تازه در مسئله نفس و بدن و ارتقای کیفی بحث ها و دفاع روزآمد از آموزه های دینی، همایش بین المللی «آموزه های دینی و مسئله نفس و بدن» را در اسفندماه ۱۳۸۹ برگزار کرد که فرهیختگانی از داخل و خارج کشور، با ارائه مقالات خود، بر غنای علمی این همایش افزودند. مجموعه مقالات این همایش در 7 جلد به چاپ رسیده است که اثر حاضر جلد ششم آن است.
بخش های اصلی این کتاب عبارتند از: تأثیر تلقی ابن سینا از نفس بر تصویر او از جاودانگی آموزه ی ابن رشدی وحدت عقل ( نفس عاقله) و انکار جاودانگیِ شخصی تکامل برزخی نفس استکمال برزخی و اختیار در عالم برزخ و ...