کتاب خاطرات آیت الله مهدوی کنی، نوشته محمدرضا مهدوی کنی است و در انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده است. آیت الله مهدوی کنی به عنوان یکی از شاگردان قدیمی حضرت امام (ره) دارای پیشینه مبارزاتی ارزشمندی هستند: مبارزه، زندان، شکنجه، تبعید، تهدید را بسیار چشیده و کشیده و شنیده اند. ایشان پس از پیروزی انقلاب اسلامی با ساماندهی کمیته های انقلاب به فرمان امام به ساماندهی نیروهای نظامی و به تثبیت نظام مقدس جمهوری اسلامی مشغول شد.
مدتی نیز در پست وزارت کشور کابینه شهید رجایی مشغول خدمت بودند و دوره کوتاهی را نیز مسئولیت نخست وزیری ایران را در سالهای بحرانی ابتدای انقلاب بر عهده داشتند. لیکن ارزشمندترین اقدام ایشان تأسیس دانشگاه امام صادق علیه السلام بود که در این عرصه توانسته است نیروهای متخصص و متعهدی برای خدمت نظام در جمهوری اسلامی پرورش دهد.
ویژگی های شخصیتی و جایگاه گذشته و کنونی آیت الله مهدوی کنی یقینا از یک سو به شناخت بسیاری از حوادث و وقایع تاریخ انقلاب اسلامی کمک خواهد کرد و از سوی دیگر برگ های جدیدی در تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی خواهد افزود، چرا که بسیاری از خاطرات بازگو شده برای نخستین بار توسط ایشان عنوان شده است.
کتاب خاطرات آیت الله مهدوی کنی مشتمل بر شش فصل تنظیم شده است. فصل اول به بررسی خاستگاه خانوادگی و تربیتی آیت الله مهدوی کنی می پردازد. در فصل دوم تحصیلات حوزوی ایشان در قم و تهران و حوادث سیاسی اجتماعی آن دوره مورد بررسی قرار گرفته است. فصل سوم مربوط به خاطرات و فعالیتهای قبل از انقلاب ایشان از زمان مبارزه آیت الله بروجردی با بهایی ها تا انقلاب اسلامی است.
در فصل چهارم خاطرات و فعالیتهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی مخصوصاً سالهای بحرانی 57 تا 60 از جمله دولت موقت، ریاست جمهوری بنی صدر، انفجار حزب جمهوری، انفجار نخست وزیری و قائم مقامی آیت الله منتظری بررسی شده است و در ادامه این بخش خاطرات سالهای جنگ و بعد ریاست جمهوری آقای هاشمی رفسنجانی را روایت کرده است.
در فصل پنجم کتاب خاطرات آیت الله مهدوی کنی، قضایای پس از دوم خرداد و ریاست جمهوری آقای محمد خاتمی را روایت کرده است، فصل ششم نیز مربوط به فعالیتهای فرهنگی حضرت آیت الله مهدوی کنی در مدرسه مروی و دانشگاه امام صادق علیه السلام می باشد در انتها نیز اسناد و تصاویری از فعالیت ها و مبارزات ایشان به زیور طبع آراسته شده است.