این کتاب حاصل بخشی از پژوهشی مبنایی و تحقیقی است که می تواند علاوه بر استفاده به عنوان منبع درس «تاریخ اسلام» دانشگاهها، برای فعالیتهای پژوهشی و درسی دانشجویان رشته های مرتبط مفید واقع شده، آگاهیهای نابی در مورد دوره ارزشمندی از تاریخ اسلام افاده نماید.
مؤلف در شیوه کار از اصل معمول و مورد قبول مورخان و محققان عرصه تاریخ که کشف حقیقت مبتنی بر نصوص تاریخی در پرتوی قراین و شواهد است، پیروی کرده و از استحسان و حدسیات بی پایه و اساس خودداری نموده است. بیشتر توجه وی بر بیان ناگفته ها و کم گفته ها و مشکلات و معضلات سیره بوده است. در نقل مطالب نیز متن مباحث و گفتگوها را درج نموده است که اساتید و دانشجویان بتوانند با ذوق و سلیقه خود از آن برداشت نموده و تفسیر و تحلیل نمایند. نگارنده در انتخاب مطالب و گزینش مصادر صرفاً به منابع سیره و تاریخ اسلام بسنده نکرده و از صدها کتاب گوناگون از جمله تفسیر، حدیث، رجال، فضایل، ادبیات و غیر آن استفاده نموده و همچنین تألیفات ارزشمند معاصران را نیز از نظر دور نداشته است. مرحوم سیدحسن میرشریفی که در حین نگارش کتاب به رحمت ایزدی پیوست، پسر ایشان، سیدعلی میرشریفی، نگارش و تدوین کتاب را به سرانجام رسانید. این کتاب تاکنون به زبان های فرانسه، روسی، اردو و ترکی آذری ترجمه شد و قرار است به دیگر زبان های زنده دنیا از جمله عربی، انگلیسی و اسپانیایی نیز ترجمه شود.
گزیده کتاب
پیشگفتار مقدمه آشنایی اجمالی با جزیرة العرب (اوضاع جغرافیایی و اقتصادی، وضعیت سیاسی و اجتماعی، دین و فرهنگ) 5-4 فصل اول: دوران قبل از بعثت 7-22 فصل دوم: دوران بعد از بعثت 23-68 فصل سوم: دوران پس از هجرت 69-242 منابع